Hlavní navigace

Vybíráme HTPC krok za krokem

22. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prolog

Prolog

Nejdříve je potřeba upřesnit, co od takového HTPC vlastně očekáváme. Není to jen PC v obývacím pokoji, ale specializovaný počítač k účelům přehrávání multimédií. Neslouží ke hraní her ani náročným pracím jako editace videa nebo 3D rendering. Mnozí z vás jistě vědí, že multimediálních přehrávačů mají plné Tesco a spousty formátů už dnes zvládne kdejaký DVD přehrávač, dnes už dokonce i ve vysokém rozlišení.

Zapojte do domácího kina nejlepší a nejuniverzálnější přehrávač - HTPC.

Záleží tedy na vašich nárocích, jestli vám postačuje sledování seriálových ripů ve standardním rozlišení, k tomu nějaké DVD a MP3, stačí vám přehrávač za dva tisíce, který má nízkou spotřebu, hluk a malé nároky na prostor. Čím jsou vaše nároky vyšší, tím se zužuje seznam hotových produktů a přibližujete se HTPC.

Počítač suverén

HTPC jako jediné zařízení dokáže přehrát veškeré multimediální soubory, Blu-ray / HD DVD / DVD, problémem není ani analogový a digitální televizní příjem včetně nového satelitního standardu DVB-S2. Internet rovněž rozšiřuje možnosti o streamovaná vysílání a podcasty.

Základní přehrávač stojí i sedm stovek, ve srovnání s počítačem ale nic neumí.

Na trhu existuje velké množství komponent a zdaleka ne všechny jsou pro stavbu vhodné. Cílem je postavit ultimativní HTPC, se kterým by vás nemělo nic překvapit. I cena nakonec bude vysoká, ale u jednotlivých komponent uvedeme jiné možnosti a ne všechny ve výsledku budete potřebovat. Hardwarová stránka je ale jen první krokem. Tím druhým je správně volený software a tato oblast se složitostí výběru hardware jistě vyrovná.

 

AMD jako základ

AMD jako základ

AMD či Intel, to je oč tu běží. Dnes není problémem sehnat úsporný dvoujádrový procesor, který bude stačit účelům HTPC. Oním problémem je správný výběr základní desky, resp. čipové sady s integrovanou grafikou (dedikovaná není až na výjimky potřebná, viz. dále). Na platformě AMD přichází v úvahu AMD 780G nebo 790GX, Nvidia nabízí GeForce 8200/8300. Když pomineme 790GX jako high-end za poměrně vysoké ceny, zbývající tři kandidáti jsou si podobní jako vejce vejci.

GeForce 8200 a 8300 od sebe dělí jen vyšší takt shader procesorů (1,2 GHz vs. 1,5 GHz ve prospěch GeForce 8300). Zajímavější je porovnání s konkurenčním AMD 780G. Jak ukazují naše nebo zahraniční testy, AMD má mírně navrch v 3D výkonu, který pro nás není podstatný (test EHW). Co se týče schopností HW dekodérů UVD a VP3 (neoficiální název, jedná se o vylepšený VP2), je na tom lépe GeForce, který umí plně dekódovat MPEG-2 obraz na Blu-ray (ten ale není tak náročný a dnes už se na nových discích nevyskytuje).

 

Rovněž spotřeba v idle i load se příliš neliší. Nvidia má však výhodu v lepším zvukovém čipu, který dokáže přes HDMI rozhraní poslat i nekomprimovaný 7.1 LPCM zvuk a má lepší podporu pro 24p výstup kvůli filmům na Blu-ray. AMD zatím takto vybavené IGP nenabízí, jedinou možností je použití diskrétní karty do PCIe z řady Radeon HD 4xxx, které obojí už zvládnou.

 

AMD 780G
GeForce 8200/8300
nižší spotřeba během přehrávání plynulejší 24p výstup
plná akcelerace H.264, VC-1, částečná MPEG-2 plná akcelerace H.264, VC-1, MPEG-2
pouze 2.0 LPCM audio v HDMI 7.1 LPCM audio v HDMI (neumí 5.1)

 

Nejzajímavější modely desek nabízí Asus a Gigabyte, z jejich bohaté nabídky si určitě kandidáta vyberete. Důležitým rozhodnutím je formát desky, buď microATX nebo plný ATX. Dopředu už byste měli promyslet, jakými dalšími komponenty sestavu rozšíříte a pro přídavnou TV, SAT, zvukovou a další karty nemusí menší formát stačit. Zároveň to ovlivní i výběr skříně.

Kompromisem může být microATX formát a k tomu rozšíření pomocí USB portů, ale další vyčnívající krabičky nevypadají moc hezky, proto je dobré co nejvíce integrovat už do skříně. Zajímavostí je i Mini-ITX, který byste měli předem zvážit. Lze takto postavit opravdu malý počítač, za použití vysoce účinného PicoPSU zdroje a úsporného procesoru i energeticky nenáročný.

Zotac 8200-ITX WiFi - pokud se spokojíte s rozšiřováním pouze pomocí USB, můžete postavit opravdu mini HTPC.

Jedním z kandidátů by mohl být Asus M3A-H/HDMI. Plný ATX formát, tři PCI sloty, dobré rozmístění konektorů a použité kvalitní součástky. U jiných modelů nebo výrobců se můžete setkat i se Sideportem. Jedná se o dedikovanou paměť pro integrované grafické jádro HD 3200, které tak nemusí mít přidělenou část z RAM. Výkon navíc je znát u 3D aplikací, k našemu využití není potřeba. Pokud ovšem potřebujete posílat multikanálový zvuk do AV recieveru a nechcete utrácet za další kartu, volte jako základ GeForce 8200. Asus nabízí poměrně dobře vybavenou M3N78, která také obsahuje tři důležité PCI sloty.

Mezi procesory přichází v úvahu dva modely s TDP 45W a to Athlon X2 4850e nebo lehce silnější a dražší X2 5050e. Cena i malý rozdíl ve výkonu hovoří pro první model. Silnější modely už nemají tak dobrou spotřebu a úplný low-end by neměl dostatečnou rezervu pro náročnější obsah, který převyšuje možnosti HW dekodérů v IGP.

Intel jako základ

Intel jako základ

Co na to Intel? Výběr procesorů je dostatečný a především dvoujádrové Celerony a Pentia se dostávají do středu zájmu. Celeron Dual-Core E1400 se hodí, pokud chcete srazit cenu co nejníže. Spotřeba je přibližně stejná jako u mnohem výkonnějších Pentií. Ale právě Pentia jsou ideální volbou. Model Dual-Core E5200 se nezalekne ani složitějších operací, při podobných parametrech jako konkurenční Athlon X2 4850e je výkonově napřed. V úvahu připadá i níže taktovaný E2200 s lepší spotřebou. Za stejnou cenu nabídne kvůli taktu nižší výkon a horší možnosti přetaktování, ale s HTPC rekordy v SuperPI trhat asi nebudete.

Zotac 9300-ITX WiFi - alternativa pro platformu Intel.

Horší je to opět s výběrem podvozku. Za dva tisíce korun neseženete desku se stejnou výbavou jako na AMD platformě. Výběr čipsetů se pro naše účely (akcelerace HD videí na integrované grafice apod.) smrsknul na Intel G45 a GeForce 9300/9400. Omezeni budete i formátem desky, v naprosté většině se prodávají pouze microATX.

 

Intel G45
GeForce 9300/9400
nižší spotřeba během přehrávání a idle
plynulejší 24p výstup
plná akcelerace H.264, VC-1, částečná MPEG-2 plná akcelerace H.264, VC-1, MPEG-2
až 7.1 LPCM audio v HDMI, Dolby Digital Live!
až 7.1 LPCM audio v HDMI
vyšší zatížení CPU během přehrávání vyšší výkon

 

Srovnání důležitých vlastností ukazuje v lepším světle Nvidii (test HardwareZone). Příplatkem pár stokorun za GeForce 9400 získáte vyšší frekvence jádra a shaderů, ale v HTPC postačí GeForce 9300. Intel G45 atakuje jen lehce nižší spotřebou, ve všech ostatních případech na soupeře nestačí. Vhodným kandidátem je například Asus P5N7A-VM, který jsme na EHW už otestovali.

Další možnou platformou by mohlo být spojení VIA a S3. Procesory Nano a čipové sady s IGP od S3 disponují nízkou spotřebou i pokročilým HW dekodérem videa, ale jejich rozšíření na našem trhu není ideální a mnoho zájemců odradí i zbytečně vysoká cena.

 

RAM, disk a optická mechanika

RAM, disk a optická mechanika

Nad výběrem není třeba dlouho přemýšlet. Paměti jsou dneska tak levné, že se méně než 4 GB nevyplatí kupovat, i když je třeba ani nevyužijete. Konkrétní značka nehraje roli, rychlost 800 MHz vás nebude v ničem omezovat a latence CL5 také ne. Můžete tak vybrat levné modely A-data nebo Kingston a neuděláte chybu.

U pevných disků je situace jednoznačnější. Jak ukazují zahraniční testy nebo i naše nedávné srovnání, modely s kapacitami 640 GB jsou nejvýhodnější z hlediska poměru cena/výkon, vyhovují i z hlediska zahřívání a hlučnosti. Cenově jsou na podobné úrovni, tak proč nevzít jeden z nejlepších disků, konkrétně Western Digital WD6400AAKS. V prodeji je i méně výkonný WD6400AACS série GreenPower s 5400 otáčkami za minutu. Slabší výkon (přístupové doby) nebudou hrát v HTPC roli, nižší hluk, zahřívání i spotřeba se ale hodí.

  

Western Digital Caviar WD6400AAKS - jeden z nejlepších disků současnosti.

SSD se dnes ještě stále nevyplatí kupovat kvůli vysoké ceně a nízké kapacitě, která je u multimédií kritická. Nulový hluk při bouchání filmových efektů stejně neoceníte. Pokud byste rádi měli celou digitální sbírku hudby a videa pohromadě, je dobré použít další velký disk (2 TB je současný strop) nebo třeba externí NAS jednotku.

Den, kdy se začal točit kotouč

Blu-ray se (velmi) pomalu dostává do našich domovů, nabídka titulů už je dost široká ale ceny jsou prozatím vysoké (ve srovnání s filmy z trafik přímo obrovské). Pokud si však libujete v nejvyšší možné kvalitě a doma už nějaké disky máte, nebo se poblíž domova vyskytuje půjčovna, doporučuji produkty značky LG. Mechaniky tohoto výrobce mají velmi dobré optické vlastnosti a v případě detail balení i bohatou softwarovou výbavu.

Zápis na Blu-ray ještě není tak aktuální zejména díky vysokým cenám prázdných médií, pokud chcete být připraveni na budoucnost nebo vám vysoká cena nevadí, doporučuji mechaniku LG GGW-H20L. Pokud vám stačí Blu-ray jen přehrávat, nabízí se o 2 tisíce levnější varianta LG GGC-H20L. Obě mechaniky zvládnou přehrávat i mrtvý formát HD DVD, ale pochybuju, že takový disk doma máte.

Nejlepší koupí jsou dnes Blu-ray vypalovačky nebo comba od LG. Kvalitní mechaniky a bohatý software v retail balení. Dostanete mj. i přehrávač PowerDVD 7.3 Ultra, který jinak stojí okolo 2 tisíc korun.

Nejméně náročným uživatelů postačí jakákoli dnes prodávaná DVD RW mechanika. Osobně mám dobrou zkušenost se značkou Samsung. Nezapomeňte na SATA rozhraní, ATA s tlustými kabely už dneska opravdu nekupujte. Nabídka mechanik je bohatá, ale modely jsou si navzájem tak podobné, že se vyplatí vybírat spíš podle hlučnosti při provozu. O tom se dozvíte nejvíce v komentářích v e-shopech, na diskuzních fórech, ale snad nějakou doporučíte právě vy pod článkem.

 

Grafická karta

Grafická karta

Samostatnou grafickou kartu v HTPC příliš nevyužijete. Jak už jsme si vymezili na začátku, nestavíme herní konzoli. Diskrétní grafika by zabrala místo ve skříni, zahřívala se, navýšila cenu i celkovou spotřebu zařízení. Integrované grafické jádro v čipsetu zvládne téměř vše podstatné včetně akcelerace HD videa a nabídne potřebný HDMI výstup.

Možným využitím by mohlo být okamžitý převod videonahrávek z televizní karty pomocí GPU akcelerace rozhraní Nvidia CUDA nebo ATI Stream. Ale na takové operace je lepší použít speciální počítač v pracovně.

Levné karty Radeon s čipy RV710 a RV730 oživí každé HTPC díky UVD2 akceleraci a osmikanálové zvukové kartě. Jenom se vyhýbejte nejlevnějším HD 4350, které neposkytují dobrý výkon při odstraňování prokládání videa a aplikace post-processing efektů.

Grafika místo zvukovky?

Dále je možné využít zvukového čipu na grafické kartě. AMD zatím nemá čipset, který by uměl odeslat nekomprimované multikanálové LPCM audio skrz HDMI rozhraní do AV receiveru. Integrované GeForce 8200 (a výš) i Intel G965 (a výš) to zvládnou. V tom případě bude potřeba jakékoli diskrétní karty série Radeon HD 4000, které to už umí. Minimálně se však poohlédněte po modelu HD 4550, na levný HD 4350 si mnoho uživatelů stěžuje, že podobně jako integrovaná řešení na AMD platformě, nezvládá ideálně náročnější post-processing a odstranění prokládání videa. Nemusím snad zdůrazňovat, že se kvůli hluku máte poohlížet po pasivně chlazeném modelu.

 

Skříň a zdroj

Skříň a zdroj

Doby, kdy si domácí kutilové museli stavět vlastní počítačové skříně, které by se tvářily reprezentativně v obývacím pokoji, už jsou pryč. Staré šasi z videa a hodiny práce si můžete „ušetřit“ nákupem hotového produktu. Výrobci trend HTPC vyslyšeli a snad každý ve svém portfoliu nějaký model nabízí. Hlavním znakem je, že skříň nestojí do výšky jako obyčejný tower, ale leží na své největší straně. Velikost je menší, zavisí na maximálním formátu základní desky, pro kterou je konstruována. Designově by se měla podobat ostatním AV komponentám v obývacím pokoji, ale proti gustu…

Thermaltake Mozart SX: Hezký design je vykoupený špatným chlazením a vyšším hlukem. Rovněž rozšiřitelnost je kvůli výšce omezená.

Jednou z nejhezčích skříní je Thermaltake VC7000SNS Mozart SX. Výška 90 mm jí sluší, daní je bohužel špatné chlazení takto malého prostoru a z toho plynoucí vysoké teploty a hluk. Nutností je i použití speciálních riserů, které zlomí PCI sloty, aby se vůbec daly při takové výšce použít.

Větší Mozart vám dovolí rozšiřovat i bez riserů a díky prostoru už se není třeba obávat o chlazení a tím zvýšený hluk. Spokojena byla i redakce CPU3D.

Ostudu ale neudělá ani větší bráška, který prostornějším vnitřkem smazává nevýhody Mozarta SX. Vyskytuje se ve dvou provedeních: s ovladačem plus displejem a bez něj. Záleží na vás, dálkový ovladač budete mít i u TV karty, proto bych koupil skříň bez těchto specialit.

Pokud máte hlouběji do kapsy, HTPC si užijete i s Aplus Case CS-GL-3 za 1500 Kč.

Po všech stránkách skvělý Antec Fusion Remote je pouze pro microATX desky. Za luxusní skříň ale zaplatíte bezmála 5000 Kč.

Zdroj raději slabší

Co se zdroje týče, zde platí „čím méně, tím lépe“. Myslím tím samozřejmě udávaný maximální výkon. S vyššími výkony zdrojů klesá jejich účinnost při nízkých zatíženích (tedy hlavně v neherních sestavách a HTPC), proto se soustředíme na modely okolo 300 W. Hlavním adeptem je černý Seasonic S12II-330 330W, který nabízí vynikající účinnost a tichý chod. Ideální by byly modely okolo 150-200 W, bohužel takové se běžně neprodávají. Při velmi nenáročné sestavě pak jsou k dostání PicoITX zdroje s výkony okolo 100 W a pasivním chlazením. Spolu s Mini-ITX deskou a vhodnou skříní, pasivně chlazeným procesorem a flash nebo SSD diskem lze postavit úplně nehlučný stroj. Diskovou kapacitu by mohl zajistit NAS server nebo jen externí disk někde v rohu, aby nerušil.

 

Zvuk

Zvuk

Abyste byli připraveni na jakýkoli moderní zvukový formát, existuje pouze jedno řešení: Asus Xonar HDAV1.3. Je totiž jediná, která zvládne přenést v digitální formě nové formáty na Blu-ray DTS-HD Master Audio a Dolby TrueHD přes HDMI rozhraní. Možná si říkáte, že přeci není takový problém plně digitální cestou vést cokoli a máte pravdu, není.

Oba formáty mají pouze požadavek na HDMI verze 1.3, který se dneska vyskytuje na grafických kartách včetně těch integrovaných. Ale bohužel narazíte kvůli chybějící implementaci PAP (Protected Audio Path) ochrany, která bitstream přenos umožní. Kupovat ale kvůli tomu kartu za více než 7 tisíc? Předpokladem je samozřejmě AV reciever v obýváku, který tyto formáty umí přijmout, dekódovat a poslat ideálně do osmi kanálů.

Karty řady Asus Xonar HDAV1.3 jsou v současnosti nejvybavenějšími na trhu. Žádný jiný výrobce zatím nevydal model, který by podporoval tolik technologií. Cena okolo 7 000 Kč je ale brutální.

Co se stane při použití jiné karty? Pro naprostou většinu posluchačů nic podstatného. Buď se odešle původní (legacy, stejná jako je dnes u DVD) DTS, DD (pokud na disku je přítomna) stopa nebo dojde k dekódování v počítači a pomocí grafické karty s HDMI se odešle multikanálový nekomprimovaný LPCM zvuk (downsamplovaný na 16bit, 48 kHz).

Tuto feature už umí Intel od dob G965 (pak G35 a G45), Nvidia to implementovala do GeForce 8200/8300 a novějších, ATI do Radeonů HD 4000. Výhoda HDMI 1.3 s PAP je pouze ta, že celou práci od dekódování, post processingu, DAC a zesílení zůstane na AV recieveru. Do cesty se tedy nedostane rušení ze strany PC a samotný zvuk se zpracuje na lepších převodnících, než jsou ty v počítači.

V prvním čtvrtletí 2009 má vlastní multimediální kartu vydat i Auzentech, která staví na čipech X-Fi od Creative. Model Auzen X-Fi HomeTheater HD má HDMI 1.3a výstup a také bude umět bitstream přenos HD formátů zvuku: Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio.

HD audio jako zbytečnost?

Celý koncept HD audia na Blu-ray je ale podle mě jen zbytečným obžerstvím, které slouží jen ke koloběhu peněz za licence, ochrany apod. Pravý filmový fanda ví, že perfektního zvuku lze docílit i na dnešní DTS stopě na DVD a nepotřebuje k tomu 24Mbps DTS-HD. Producenti a distributoři Blu-ray disky stejně nevybavují plnotučnými formáty, protože na to zkrátka i dvouvrstvých 50 GB je málo, při zachování kvalitního obrazu a bonusových features. Pokud však máte takto našlapanou AV sestavu, možnosti tady jsou. Pro obyčejné smrtelníky nezbývá než doufat, že s novými IGP, které letos výrobci uvedou, přibude i podpora pro HD audio formáty.

S omezenými financemi se koukněte po levnějších kartách Xonar nebo Audiotrak, které nabízejí kvalitní analogové výstupy. Pokud nároky ještě snížíte, vystačíte si i s integrovanou zvukovkou a pro slušné vykreslení prostoru postačí některá z reproduktorových sad od Genius.

 

Televize I.

Televize I.

Do moderního HTPC analogová televize už nepatří. Naštěstí existuje poměrně hodně způsobů, jak přijímat oblíbené stanice i v digitální podobě. Pokud nepočítám nabídky lokálních IPTV providerů (Mattes AD 802.tv) nebo některých DVB-C sítí, lze již úspěšně na mnoha místech přijímat DVB-T. Česká republika by měla být kompletně digitalizována do roku 2012, v okolí největších měst nebo v sousedství s Německem už signál zachytíte i dnes. DVB-T kartu koupíte i za necelou tisícikorunu a dá se říct, že špatně vybrat ani nejde. I když se jedná o poměrně jednoduchá zařízení, lze zpozorovat určité rozdíly. Jeden model má lepší příjem než druhý, ten má zase lepší obslužný software, další nemusí mít ovladače pro všechny operační systémy a nebo má neergonomický dálkový ovladač.

I proto se dnes karty testují, i když na první pohled jsou jedna jako druhá. Lišit se mohou i nabízenými vstupy. Každá musí obsahovat konektor pro připojení antény, některé ale nabízejí i videovstupy (video cinch nebo s-video) pomocí nichž můžete digitalizovat staré nahrávky z kamer nebo VHS. Některé se chlubí FireWire konektory, které slouží k připojený DV kamer, ale využít je můžete i pro externí pevný disk. Dnes se už ani nevyplatí kupovat jiné než hybridní tunery (DVB-T + analog). Cena samostatných je jen o pár stovek nižší. Konečně se v poslední době rozšiřují i karty pro PCIe ×1 rozhraní, které pomalu vytlačuje starší PCI. USB tuner nemá v ideálním HTPC co dělat, když ve skříni je místa dost.

Dobrou volbou jsou tunery značek Leadtek a AVerMedia. Citlivý příjem a podpora všech operačních systémů je samozřejmostí. Možná se divíte, že nejsou uvedeny karty od Pinnacle. Je to kvůli neexistenci ovladačů pro 64bitové systémy a taky tím, že karty nenabízejí nic navíc, až na zpackanou a nenažranou ovládací aplikaci. I když už k novým modelům nabízí očesanější TVCenter Pro, stále to není ideální.

Zjistěte si pokrytí DVB-T signálem i u vás doma. Vše potřebné kdy, kde a jak přijímat digitální pozemní vysílání naleznete na stránkách Digitálně.tv

Co se týče DVB-C, situace je poměrně složitá. Digitální kabelovka UPC nemá takové pokrytí a lokální poskytovatele neznám (vím o Praze, Olomouci, Kopřivnici). Nejsem si jistý, jestli nepoužívají ochranu pomocí párování přijímače a přístupové karty, pak neexistuje legální možnost příjmu. IPTV poskytovalé, neboli televize po internetu, taktéž dodávají vlastní přijímače, ale např. Mattes AD ve Frýdku-Místku prodává i omezený balíček pro sledování na PC.

 

Televize II.

Televize II.

Pro naše ideální HTPC existuje ještě jeden způsob, jak televizi přijmout: satelit. Pokud máte zájem z družic vytřískat maximum, jedná se o nejlepší způsob s nejvyšším pokrytím ČR i SR s největším počtem kanálů, ale i nejvíce investovanými financi. Příjem ze satelitu dnes probíhá ve dvou standardech DVB-S (nejčastější způsob) a lepším DVB-S2 (umí přijímat i DVB-S, používá se dnes díky lepším modulacím a využitím pásma k příjmu HDTV). Výrobce karet byste spočítali na prstech jedné ruky amatérského pyrotechnika. Pokud to myslíte vážně, existují pouze dvě renomované značky Technisat a Technotrend. Do DVB-S karet se pouštěli i jiní výrobci, např. LifeView s univerzální modelem Trio, ale to je příliš velká exotika, než abych mohl takovou možnost doporučit.

Nejlepším a nejuniverzálnějším způsobem příjmu televize je dnes satelitní vysílání.

 

Nákupem DVB karty ale utrácení teprve začíná. Pokud pominu kabeláž, konzoli atd., budete potřebovat i parabolu (lidově ji říkejme třeba talíř). Zde platí: čím větší poloměr a kvalitnější materiál, tím lépe. Parabola však slouží pouze o odrážení paprsků a sama o sobě nic jiného neumí. Důležitější částí je přijímací část, tzv. LNB konvertor. Ty se dnes vyskytují v mnoha cenových hladinách, dle šumového čísla (udává teoretickou kvalitu signálu, čím nižší číslo tím lépe), existují i modely pro současný příjem ze dvou družic (tzv. monobloky) nebo takové, které jsou vlastně dvěma LNB v jednom, což je důležité pro příjem na počítači a zároveň na jiném přijímači v domě.

Pro jednoduchost budeme uvažovat pouze jeden přijímač v domě, tedy v HTPC. Jak už jsem v předchozím odstavci nakousnul, zachytávat můžete více družic. Kapacita každé z nich jsou tisíce televizních a rádiových stanic.

Všude v Evropě platí, že každý region používá jako hlavní většinou pouze jednu z nich. Velká Británie především Eurobird, Německo Astru 19,2, Francie a Polsko Hotbird, jen u nás a na Slovensku je to složitější. Máme 3 satelitní platformy (distributory obsahu) a každý používá družici jinou. UPC je na „německé“ Astra 19,2, DigiTV na Thoru a Skylink vyílá z pozice Astra 23,5. Ze seznamu vyškrtnu DigiTV, který nelze legálně na PC přijímat a pro zbývající dva platí stejný postup.

Spletitá cesta satelitního vysílání

Pokud je chcete přijímat, budete kromě placení paušálu (Skylink v základu používá jednorázové poplatky pro základní balíček) potřebovat přístupovou kartu. Aby to nebylo tak jednoduché, platformy vysílají signál kódovaně (systém Cryptoworks), proto je potřeba ještě dekódovací CA (common Access)modul. U stolních receiverů je to řešeno integrovaně, na PC bude třeba použít speciální modul, který se zasune do CI (common interface) slotu, který karta musí obsahovat. Až do onoho Cryptoworks CA modulu se zasune přístupová karta.

Set karty Technisat Skystar HD2 s připojeným CI slotem. Alternativou může být Technotrend S2-3200 + CI.

Abyste mohli sledovat příjem z více družic najednou, budete potřebovat i více LNB konvertorů. Nejjednodušší je použití monobloku, se kterým lze sledovat dvě sousední družice (např. Astra 23,5 a Astra 19,2 nebo Astra 19,2 a Hotbird). Další možností je multifeed zapojení (lze použít na obyčejnou parabolu, nebo speciální torodiální). Na speciální držák se namontuje více LNB. Nejlegantnějším řešení je použítí natáčecího motoru. Více se dozvíte na specializovaných webech, celé téma by zabralo více než kapitolu v článku.

Podrobněji se tématu zabývají na Parabola.cz, Digizone.cz, Satcentrum.cz, DigitalniTelevize.cz nebo diskuzních fórech cssf.cz a SkyStar2.info

 

Vstupní a výstupní zařízení

Vstupní a výstupní zařízení

Vstupním perifériím asi není třeba věnovat velkou pozornost. V obývacím pokoji nebudou potřeba vysoké rozlišení snímačů laserových myší ani programovatelné klávesnice s definicí vlastních maker. Zato najde své opodstatnění bezdrátové technologie. I když se přepokládá používání dálkového ovladače, čím více budete klávesnici odmítat, tím více ji budete potřebovat. Vést kabel od počítače přes půl místnosti až na konferenční stolek asi není ideální, naštěstí zde máme rádiovou technologii.

Ostudu určitě nezpůsobí luxusní bluetooth klávesnice Logitech diNovo. Díky touchpadu není potřeba připojovat ani myš. Bohužel cena přesahující 4 000 Kč asi mnoho zájemců odradí.

Na video nejlépe s HDMI

Obraz HTPC je nejlepší vést HDMI kabelem. Analogové výstupy jsou přežitkem a DVI, ač také stačí, neumí poslat připojenému zobrazovacímu zařízení příkaz, že se jedná o video v 24p, které se používá u Blu-ray. Pokud nebudete skrz HDMI posílat i nové HD zvukové formáty, je v podstatě jedno, kterou specifikaci splňuje (1.0–1.3a). Jen je potřeba dávat pozor na přítomnost HDCP ochrany.

Výborný modelem ve střední třídě domácích videoprojektorů je Benq W500. Technologie 3LCD s rozlišením 1280 × 720 a režimem 24p není za cenu 19 000 Kč vůbec špatné. Benq pochválili redaktoři ProjectorsReviews i TVFreak.

Zvuk na tisíc způsobů

Zvuk lze také vést několika způsoby. Základní analogový postačí těm, kteří budou chtít zvuk zpracovávat pouze na počítači a na výstupu jej budou chtít pouze zesílit. Digitální optický (Toslink) nebo S/PDIF (cinch) použijtete pro připojení k AV receiveru v případě, že vás HD zvukové formáty nezajímají. Takto můžete posílat staré známé Dolby Digital nebo DTS v multikanálově podobě, jako je známe z DVD. Pokud pošlete digitálně jiné formáty, odešlou se buď jako stereo LPCM nebo je budete muset pomocí zvukové karty kódovat v reálném čase do DD nebo DTS funkcemi Dolby Digital Live!, resp. DTS Connect.

Onkyo TX-SR606, jeden z nejlevnější AV receiverů (13 500 Kč), který zvládne všechny zvukové formáty, včetně Dolby Digital TrueHD, DTS-HD Master Audio, ale i audiofilní DVD-Audio a SACD.  Recenzi v angličtině si můžete přečíst třeba na DigitalTrends.

 

Software

Software

Nejdůležitější počáteční volbou je správný operační systém. Nejlepší možnou volbou pro přehrávání veškerých formátů je redmondský Windows. Je mi to až líto, zrovna v této oblasti si dokážu představit linuxový systém ušitý na míru vašim potřebám, ale bohužel s používáním proprietárních formátů, DRM a jiných ochran to není snadné a většinou ani možné (třeba Blu-ray).

 

Černý puntík si zaslouží i neexistence rozhraní jako je DXVA ve Windows, které by umožnilo využití grafických karet při dekódování náročných video formátů. I když se zde blýská na lepší časy a komunita vytváří podobné rozhraní VDPAU pro karty Nvidia, které se už s některými kartami funguje. Pro ATI i Intel se vyvíjí podobná rozhraní XvBA, resp. VA API, která, pokud se nemýlím, ještě stále nejsou funkční. Časem by však mělo dojít k jejich sjednocení a implementaci pro Xine, Mplayer, VLC,…

MythTV: I vaše linuxová distribuce se může stát centerem veškerého obsahu.

Pokud ovšem s nároky nemíříte vysoko a vystačíte si s přehráváním různých ripů z internetu nebo DVD, či příjem DVB-T(S), možnosti tady však jsou. Velmi schopný je například Kaffeine, doinstalovat lze i speciální HTPC portály: MythTV, XBMC a další. Jiné systémy unixového typu (BSD, OpenSolaris, …) zatím nepřipadají v úvahu. Podpora HW je dosti omezená.

Pohled skrz okno

Windows XP se za chvíli ani prodávat nebudou, nemá smysl uvažovat o jiném systému než Vista a proč ne rovnou v 64bitové verzi. Verze Home Premium je pro multimédia jako stvořená, méně nároční využijí i integrovaného Media Centera.

Windows Media Center: základní multimediální portál pro HTPC už možná ve svém systému máte.

Hlavní branou do světa HTPC by měla být jediná aplikace, která by zvládla přehrávání veškerého obsahu ze všech dostupných nosičů, poradila si jak s analogovým tak i digitálním vysíláním ve všech podobách včetně záznamu a jednoduchého střihu, uměla zálohovat veškerá média na pevný disk a následně vypalovat a její ovládání a prostředí by bylo přizpůsobené ovládání na dálku. Miniaturní nabídky jsou vhodné pro zobrazení zblízka na počítačovém monitoru, z 3metrové vzdálenosti na televizi je potřeba něčeho jiného. Taková aplikace je zatím jen pohádkou, v reálu ještě neexistuje a bude třeba využít více aplikací.

MediaPortal: freeware alternativa k Windows Media Centeru. Hlavní výhodou je rozšiřování funkcní pomocí doplňků a možnost změny skinů.

Hodně se tomuto ideálu přibližuje aplikace DVBViewer. Slouží jako brána do světa digitální televize (DVB-T, DVB-S/S2), umožňuje přehrávat všechny multimediální soubory dodané DirectShow systémem, velké možnosti konfigurace umožňují využít HW akcelerace videa s patřičným dekodérem a má přizpůsobené uživatelské rozhraní (GUI) pro HTPC. Nezalekne se ani externích textových titulků. Cena 15 je úměrná schopnostem programů. Kdyby ještě uměl přehrávat Blu-ray, byl by program dokonalý.

A právě přehrávání Blu-ray je největším oříškem. Nehledě na to, že existují zatím pouze tři přehrávače, které jej dokáží plně přehrát, jsou stanoveny i dost vysoké nároky na systém, pokud si chcete HD plně užít. Kompletní řetězec (přehrávač, grafická karta, zobrazovací zařízení) musí podporovat HDCP ochranou, jinak můžete Blu-ray sledovat pouze na analogovém výstupu. O útrapách s HD zvukem už víte z předchozích kapitol.

PowerDVD 8 Ultra: Nejdražší, ale rozhodně ne nejlepší přehrávač. Pokud si zakoupíte retail verze Blu-ray mechanik LG, dostane k nim starší verzi 7.3 Ultra, která nabízí vše potřebné.

MMF24

Do akce jedině bez ochrany

Dlouhý a nákladný vývoj ochran na Blu-ray se nakonec příliš nevyplatil. Programátoři SlySoftu vytvořili aplikaci AnyDVD HD, která si poradí s AACS, BD+ i HDCP. Za exkluzivitu si ale nechají pořádně zaplatit. Jestliže chcete nosiče i zálohovat, je nákup AnyDVD HD jediným řešením, dokud ochranu neprolomí i open source komunita. Podobná událost už tu přece jednou byla, když CSS na DVD prolomil Jon Lech Johansen, který si jen chtěl pustit oblíbený film v Linuxu :).