Hlavní navigace

Vybíráme notebook: superlevné patnáctky do dvanácti tisíc s daní

3. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slasti a strasti s levnými notebooky

Začneme takovou malou anekdotou. Na začátku ledna jsem ze zvyku otevřel nabídku jednoho českého eshopu, že se podívám, co se u nás začalo v poslední době prodávat. Seznam zboží byl standardně nastavený na vzestupné řazení podle ceny a tudíž se mi jako první zobrazily ty úplně nejlevnější modely. A utrpěl jsem (pravda, mírný) šok. To, že ceny levných patnáctipalcových notebooků jdou neustále dolů, je jasné asi každému, ale že se nový, plně funkční notebook prodává za 7 200 korun včetně DPH (sice bez systému, ale od toho máme Ubuntu), mi přijde fascinující.

Netbooky tím v podstatě ztrácí smysl, protože se prodávají za ceny okolo pěti tisíc. Rozdíl 2 000 korun už přestává být u zařízení, které v pohodě vydrží tři roky, podstatný, a rozdíl v pohodlí uživatele je neuvěřitelný. Teď mám na mysli rozměry klávesnice, touchpadu a především úhlopříčku a rozlišení displeje; na rozlišení 1024 × 600 bodů, které se na netboocích stále vyskytuje v majoritní většině, se prostě dlouhodobě pracovat nedá.

Extrémně levný patnáctipalcový notebook má na druhou stranu samozřejmě i nevýhody oproti miniaturnímu netbooku. V prvé řadě jsou to samozřejmě rozměry a především hmotnost; netbook je lehoučký a nacpete jej kamkoliv, patnáctipalcový notebook už těžko. Běžný 15,6‚Ä≥ počítač dnes navíc váží okolo 2,5 kg a napájecí adaptér, bez kterého se neobejdete (výdrž na baterii bývá obvykle tak tři hodiny) vám obvykle přidá dalšího půl kila. To představuje problém pro studenty, protože nosit tohle na zádech, nebo dokonce přes rameno každý den není úplně legrace. Existují i lehčí varianty, jako nedávno recenzovaný Sony Vaio SE, jenže ty jsou zase v úplně jiné cenové kategorii.

Nečekejte zázraky

Pokud se rozhodnete ušetřit a pořídit si patnáctipalcový notebook do dvanácti tisíc (to je hranice, kterou jsme si pro účely článku určili), musíte samozřejmě počítat s tím, že výrobce bude šetřit, kde se dá. U naprosté většiny notebooků v této cenové hranici se objevují integrované grafiky, všechny mají pomalé procesory jako AMD E-350 či Intel Celeron B800, Pentium B940 a starší Pentium P6200. Při pohledu na frekvence především Intelovských procesorů by si málo znalý potenciální kupec monžná řekl, že budou výkonné - třeba to Pentium B940 běží na frekvenci 2 GHz, což zní jako dost. Zdání ale klame a tyto procesory třeba ani nepodporují HyperThreading a spoustu dalších pokročilých funkcí, které moderním procesorů pomáhají s výkonem. Jejich TDP (tedy zjednodušeně řečeno spotřeba) navíc také bývá vyšší než u úspornějších a dražších procesorů, takže vám zvládnou vycucnout baterii během pár hodin i pokud má relativně vysokou kapacitu.


Pokud váš kandidát vypadá takto, zašli jste s cenou moc nízko (projekt One Laptop Per Child)

Na druhou stranu zpravidla dostanete docela velký disk (mezi 320 a 640 GB), který ale bude ve většině případů dost pomalý. 4 GB paměti jsou dnes naštěstí opravdu levné, takže kromě těch nejnižších z nejnižších modelů, které nabízí jen dva gigabajty, dnes nebudete o slušnou RAM ochuzeni. Jinak se ale opravdu připravte na slabé procesory a integrované (případně diskrétní, ale opravdu lowendové) grafiky, na kterých si nic nezahrajete, protože mají výkon tak na deset let staré hry a ty zase na moderních systémech často odmítají běžet. A na konverzi videa nebo úpravu fotek taky radši zapomeňte, pokud nemáte nekonečnou trpělivost.

Šetří se také na displejích, takže se bez výjimky potkáte s rozlišením 1366 × 768 bodů a TN panely s prachmizernými pozorovacími úhly. Naštěstí je dnes levnější vyrobit LED podsvícení než starší CCFL, takže aspoň toho se nemusíte bát. Jinak se ale paradoxně můžete klidně potkat s displejem stejným jako v notebooku s dvojnásobnou i vyšší cenou, protože na tomto výrobci šetří téměř v každé cenové hladině s tím, že si toho stejně málokdo všimne. Nízké rozlišení sice samozřejmě není žádné terno, ale vzhledem k ceně se dá odpustit a stále je to stokrát lepší, než desetipalcové displeje u netbooků.

A nakonec tady máme zpracování. U notebooků do dvanácti tisíc ani nepomýšlejte na nějaké kovové díly nebo kdovíjak pevné zpracování. V tomto segmentu beze zbytku platí, že dostanete to, za co zaplatíte, a je nutné mít na paměti, že jste nezaplatili nijak zvlášť hodně. Dostanete tak až na naprosté výjimky zpracování z levných plastů, nijak zvlášť dobré chlazení a chudou konektorovou výbavu - u nejlevnějších modelů obvykle chybí i digitální video výstup (HDMI či DisplayPort) a USB 3.0 či podobné rychlé datové rozhraní.

Krátký průvodce trhem, část první

HP 630/635

Tento povedený kousek se už před půl rokem dostal do našeho srovnávacího testu patnáctipalcových notebooků. Tam sice nevyhrál, ale ani si neuřízl ostudu, a jeho stálá přítomnost v nabídkách obchodů dává tušit, že je to náramně populární kousek. Aby taky ne, za ceny začínající na asi sedmi a půl tisících dostanete nijak zvlášť dobře vybavený, nicméně perfektně funkční notebook, a na výběr je velké množství konfigurací. Příznivci Intelu ani AMD nepřijdou zkrátka, k dispozici jsou obě varianty (Intelovské procesory má model 630, AMD 635). Nechybí mu HDMI, takže neudělá ostudu ani jako levný stolní počítač, a jen těžko se hledá, co mu za tuto cenu vytknout.

Cena s DPH: od 7 080 Kč (AMD) / od 8 100 Kč (Intel)
Zdroj obrázku: Alfa.cz

 

Acer TravelMate 5360

Nový z levných Acerů řady Travelmate je poháněn jedním z posledních přírůstků do rodiny procesorů Intel Sandy Bridge, Celeronem B815. Díky výrazně pozdějšímu uvedení na trh oproti výše popisovanému HP má lehkou výhodu ve vyšším výkonu (ovšem zanedbatelně); opět mu nechybí HDMI a navíc má velmi pohledný design. S cenou začínající na 8 100 Kč s daní se na něm opět těžko hledají nějako neomluvitelné chyby; jen nezapomeňte počítat s tím, že někde budete muset sehnat operační systém.

Cena s DPH: od 8 100 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz 

 

 

Lenovo B570

Tento povedený, technicky vypadající kousek od Lenova jsme recenzovali před pár dny. Matěj Gottwald jej docela dost chválil mimo jiné i za zpracování - nečekejte sice kovovou šasi, ale i podstatná část dražších notebooků by mu mohla závidět. Příjemným bonusem je kromě HDMI přítomnost také eSATA konektoru pro připojení některých rychlejších externích disků. Za verzi v nejslabší konfiguraci momentálně zaplatíte těsně nad 8 000 Kč; za tu cenu dostanete počítač s procesorem Intel Celeron B800, 2 GB paměti, 320GB pevným diskem a opět bez operačního systému.

Cena s DPH: od 8 050 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz

 

Toshiba Satellite C660

Další starý známý, který se objevil v dřívějším testu, a dokonce jej tenkrát vyhrál. Tedy, abychom nekřivdili ostatním: vyhrál díky silné konfiguraci s tehdejší cenou těsně pod dvanáct tisíc, která se do testu tak tak vlezla, a která dala výkonově všem ostatním pořádně na frak. Zpracování notebooku jsme úplně nechválili, plastový je opravdu dost, nicméně za cenu od 9 150 korun se nad tím příliš pozastavovat nebudeme. Důležité je, že i nejslabší konfigurace má operační systém Windows 7 Home Premium v ceně, a také si dobře vzpomínám, že se mi na C660 tenkrát velmi líbila velká a pohodlná klávesnice.

Cena s DPH: od 9 150 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz

 

Fujitsu Lifebook AH531

AH531 se před pár měsíci pyšnil titulem nejlevnějšího patnáctipalcového notebooku na českém trhu. Teď už to neplatí, ale pod deset tisíc se stále pohodlně dostane. Zpracování je tentokrát opravdu hodně plastové, ale aspoň částečně to vynahrazuje stejně jako u Toshiby C660 přítomnost operačního systému Windows 7 Home Premium, HDMI portu, 500GB disku a dokonce i ExpressCard slotu. Fujitsu má navíc akci, která při registraci zaručuje každému zákazníku šestiměsíční záruku na náhodné poškození, což se třeba na studentských kolejích může hodit.

Cena s DPH: od 9 200 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz

Krátký průvodce trhem, část druhá

HP Pavilion g6

Začínáme se pomalu blížit k desetitisícové hranici. Pavilion g6 by se dal považovat za dospělejšího bráchu HP 630/635. Intel Pentium B950 už trochu výkonu má (ovšem na nějakou úspornost můžete zapomenout), za své peníze konečně dostanete i 4 GB RAM a 500GB HDD a do konfigurace se vešel i operační systém. Výše uvedené platí pro nejslabší konfiguraci; ta nejsilnější začíná na 14 500 korunách a nabízí dokonce i Core i5. Zpracování je u Pavilionů gx obecně slušné, jen nám trochu vadí lesklý povrch základny.

Cena s DPH: od 9 800 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz


Toshiba Satellite L750

Další Toshiba ve výběru už překonává cenovku deset tisíc, ale i v nejslabší konfiguraci nevypadá špatně. Chybí jí sice vysokorychlostní rozhraní typu USB 3.0, ale jinak jí už do plnohodnotného notebooku v podstatě nic nechybí. Nejlevnější konfigurace nabízí Pentium B950, 4 GB RAM, integrovanou grafiku Intel HD Graphics, 500GB disk, multiformátovou čtečku paměťových karet a SuperMulti optickou mechaniku. Navíc se dá sehnat i v docela sympatickém černobílém barevném zpracování a má klávesnici s numerickým blokem, což bohužel není u levných patnáctek úplně standardem. Nechybí ani systém - jako obvykle 64bitová Windows 7 Home Premium.

Cena s DPH: od 10 700 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz

 

Asus K53E

Tady už to začíná být zajímavé. Díky procesoru Core i3-2310M, který je v tomto notebooku k dispozici již za nějakých 10 500 korun, je to už opravdu plnohodnotný notebook a neměl by být problém ani s výdrží. Kromě USB 3.0 má kompletní základní portovou výbavu, 4 GB paměti, 500GB disk a celkově se nemá za co stydět. Vytknuli bychom mu snad jen trochu vyšší hmotnost (2,6 kg) a tlačítka touchpadu; na ta se ale dá zvyknout.

 

Cena s DPH: od 10 400 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz

 

HP ProBook 4535s

Pamatujete si ještě z úvodu, jak jsem vás varoval, ať na hraní na levných patnáctkách zapomenete? ProBook 4535s mě vyvádí z omylu. Konfigurace LG852EA sice není úplně nejlevnější, jenže je v ní APU AMD A4-3300M s na poměry integrovaných grafik velmi, velmi výkonným Radeonem HD 6480G. Ano, Crysis v maximálních detailech si nezahrajete, ale kolejní pařby Counter Strike zvládne dokonale a ani se u toho moc nezapotí. Výkon procesorové části je sice nižší než u ekvivalentních řešení Intelu, pokud ale chcete hrát za pár korun, tohle je nejlepší možná volba. K tomu dostanete ještě klasické ProBookovské, částečně kovové tělo, 640GB disk, 4 GB paměti a matný displej - jen operační systém budete muset sehnat jinde. V cenové kategorii každopádně HP jasně vládne a z celého seznamu je mým jednoznačným favoritem.

Cena s DPH: od 10 950 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz

MMF24

 

Asus K53TA

Další K53 od Asusu je o pár stovek dražší než předchozí HP. Má ovšem proč. Oproti ProBooku 4535s má sice horší zpracování a design; grafika Radeon HD 6650M to ale bohatě nahrazuje. Opět chybí systém, ale hardwarová výbava je natolik dobrá, že mi z toho lehce poklesla čelist. Ohledně zpracování platí to, co u K53E, a opět si budete muset sehnat vlastní operační systém, ale takto silná grafika v takto levném notebooku je naprosto unikátní jev a skoro jsem v pokušení napsat, že se jedná o nějakou "levárnu" - nicméně tuto konfiguraci nabízí i renomované eshopy za méně než dvanáct tisíc a mají ji skladem, takže není důvod jim nevěřit.

Cena s DPH: od 11 700 Kč
Zdroj obrázku: Alfa.cz