Hlavní navigace

Vyděračský software s varováním od FBI může zablokovat i televizi (video)

30. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ransomware může postihnout nejen váš počítač nebo mobil, ale i televizor. Přesvědčil se o tom Darren Cauthon, který na starší Smart TV LG 50GA6400 běžící na Androidu (dnes už LG používá WebOS) stáhl aplikaci na přehrávání videa.

V polovině filmu se obraz zastavil a vyskočilo známé varování FBI obviňující uživatele ze sledování dětské pornografie. Zároveň se zablokoval přístup k ostatním funkcím televizoru. Oběť musela zaplatit pokutu 500 dolarů.

 

Cauthon samozřejmě nic neplatil, ale začal bádat nad tím, jak se malwaru zbavit. Nejdříve volal na podporu LG, tam mu ale nechtěli říct, jak přístroj resetovat do továrního nastavení. Pomohl až tweet, který nasbíral několik tisíc lajků a retweetů. Výrobce se mu pak ozval a prozradil kombinaci kláves, kterou lze televizor poslat do režimu Recovery, odkud lze reset provést.

Podobné útoky můžou postihnout jakoukoliv chytrou elektroniku připojenou k internetu. Tenhle o sobě dal viditelně vědět. Představte si ale malware, který zneužije integrovanou kameru/mikrofon a šmíruje, co se v obýváku nebo ložnici děje.

Zdroj: Myce

Byl pro vás článek přínosný?