Hlavní navigace

Vyhledávač Google nyní odkazuje na archiv WayBack Machine, i když trochu krkolomným způsobem

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Ukončenou službu cache links Google nahrazuje spoluprací s WayBack Machine.

Google se začátkem tohoto roku rozloučil už s téměř historickou funkcí cache links, jejímž jediným úkolem bylo uchovávat webové stránky v mezipaměti prohlížeče po manuálním vyvolání. Podle něj za ta léta rychlost a spolehlivost internetového připojení natolik pokročila, že tato funkce už zkrátka nebyla potřeba.

Namísto toho se Google spojil s WayBack Machine, populárním internetovým archivem uchovávajícím data z více než miliardy archivovaných webových stránek. Prostřednictvím této služby si mohou lidé prohlédnout předchozí verze různých webů napříč jejich časovou osou a podívat se tak do minulosti na jejich vzhled a obsah.


WayBack Machine je internetový archiv shromažďující data z více než miliardy stránek

WayBack Machine je internetový archiv shromažďující data z více než miliardy stránek

Autor: Cnews
Takto kupříkladu vypadal web Cnews 2. února 2016

Takto kupříkladu vypadal web Cnews 2. února 2016

Autor: Cnews

Proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě

Už nyní by mělo být podle blogu WayBack Machine dostupné vyhledat starší verze konkrétní stránky přímo ve vyhledávači Google. Bohužel pro uživatele cesta k tomuto není zrovna extra snadno zapamatovatelná. Po vyhledání webu skrze vyhledávač Google stiskněte tři svislé tečky u daného výsledku, čímž dojde k otevření postranního panelu s doplňujícím obsahem o tomto výsledku.

CS24

Na tomto panelu pak stačí kliknout na tlačítko Další informace o této stránce a následně na malé nenápadné tlačítko Zobrazit předchozí verze v Internet Archive’s Wayback Machine. Po kliknutí na toto tlačítko byste se měli dostat do archive WayBack Machine s možností procházení stránky napříč různými časovými osami. Zatím se ale zdá, že je tato funkce neaktivní a její zprovoznění je otázkou času.


Nejdříve klikněte na tři svislé tečky u výsledku a následně na tlačítko Další informace o této stránce

Nejdříve klikněte na tři svislé tečky u výsledku a následně na tlačítko Další informace o této stránce

Autor: Cnews
Pro vstup do WayBack Machine pak stačí kliknout už jen na dané tlačítko

Pro vstup do WayBack Machine pak stačí kliknout už jen na dané tlačítko

Autor: Cnews

Pokud tedy aktuálně chcete brouzdat historií různých stránek, funkčnější alternativou je jít přímo na web WayBack Machine, do vyhledávacího pole napsat cílený web a z dostupných dat si vybrat konkrétní datum.