Hlavní navigace

Vyhledávač Yahoo bude využívat enginu Googlu

27. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes byla podepsána partnerská dohoda mezi japonskou mutací Yahoo a Googlem. Yahoo je v Zemi vycházejícího slunce internetovou jedničkou (viz žebříček Alexa), a aby si tuto pozici udržel a ušetřil, využije přitom služeb druhého nejnavštěvovanějšího webu. Engine Google bude sloužit jako vyhledávač a také jako reklamní platforma. O zisky se budou dělit společně, ale přesná čísla ani jedna ze stran nesdělila.

Yahoo Japan využil Googlu už v období 2001–2004, americká verze ještě o rok dříve, než přešla na vlastní technologie. Japonský trh je třetí největší na světě hned po Číně a USA. Je tedy o co hrát. Americký Yahoo přitom loni podepsal desetiletou smlouvu s vyhledávačem Bing od Microsoftu. Vzájemné vztahy by to ale nemělo narušit. Bing má v Japonsku mizerný podíl a jako partner by jim tolik nepomohl. Byť by si Microsoft určitě přál na tamním trhu prorazit.

Jen pro zajímavost, Yahoo si v Japonsku drží 53% podíl ve vyhledávačích, Google má 38 % a Bing jen okolo tří procent. Japonská divize není na té americké tolik závislá. Yahoo totiž v zemi vlastní pouze 35 % akcií, zatímco hlavním akcionářem s 40% podílem je Softbank (mobilní a internetový poskytovatel).

Zdroj: Yahoo News