Hlavní navigace

Výkon GeForce GTX 380 podle nVidie

13. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny pronikla do světa fotografie sestavy se dvěma GeForce nové generace ve SLI zapojení. Zřejmě marketingové oddělení Nvidie po kapkách zveřejňuje informace o svých dosud nevydaných kartách. Tou nejnovější kapkou jsou tři grafy výkonu vyvedené v klasickém vzhledu, který používá Nvidia ve svých marketingových prezentacích. Nebo je to jen velmi zdařilý podvod?

Autor těchto grafů (ať už je to Nvidia, nebo šikovný padělatel) se nás snaží přesvědčit, že GeForce GTX 380 s čipem Fermi hravě překoná dvoučipový Radeon HD 5970 a odlehčená varianta GTX 360 mu bude velmi těsně dýchat na záda. Ve srovnání s GeForce GTX 285, nejvýkonnější jednočipovou kartou z minulé generace, činí nárůst výkonu více než 100 %.

Takto velký mezigenerační rozdíl výkonu by byl skutečně nevídaný, a to i když zkorigujeme marketingové sdělení o několik desítek procent směrem dolů. Oproti G200b má sice Fermi více než dvojnásobný počet tranzistorů, ale nějaké tranzistory musí Fermi stát podpora DirectX 11 a různé nové vychytávky pro výpočetní nasazení (paměťový řadič podporující ECC, vysoký výkon v double precision). Zatím známé parametry Fermi nejsou v žádném ohledu takové, abychom mohli očekávat dvojnásobný výkon oproti G200b.

Nabízejí se tedy dvě teorie:

  • Slajdy jsou podvod.
    Pro tuto teorii hovoří skutečnost, že Nvidia od vydání GeForce GTX 280 už ví, jak nebezpečná jsou přemrštěná očekávání. A tudíž by si rozmyslela, jestli bude přemrštěná očekávání sama vytvářet.
  • Slajdy nejsou podvod.
    Grafy by mohly pocházet i přímo od marketingového oddělení Nvidie, které se rozhodlo zariskovat a snaží se odradit potenciální zákazníky od koupi Radeonu. Doufá přitom, že kdyby se zde deklarovaných výkonů nepodařilo dosáhnout, slajdy už budou dávno zapomenuty (protože dříve než v březnu/marci, nejlépe koncem února/februára, karty na trhu nebudou) a kdyby náhodou ne, není nic jednoduššího než je označit za podvrh a přidat argumentaci z bodu jedna.

Nedávno se na fóru serveru Tom's Hardware objevily grafy výkonu (údajně z nevydané recenze magazínu) z her Crysis a Far Cry 2. Právě z grafu Far Cry 2 třetí slajd „od Nvidie“ přesně kopíruje nastavení a framerates. Grafy byly velmi rychle označeny za podvrh a jejich autor, uživatel succesful_troll, se sám prozradil dodáním očividně smyšleného odkazu, pod kterým se měla nacházat nepublikovaná recenze. Zde se tudíž nabízí možnost, že autorem slajdů je ten samý člověk, snažící se o důvěryhodnější padělek.

MMF24

Pokud se Nvidii opravdu podaří překonat GeForce GTX 285 o více než sedmdesát procent, a zároveň nabídnout Fermi za přijatelnou cenu, pak klobouk dolů. Úplně se ale spokojíme s tím, když na AMD vytvoří alespoň nějaký tlak a připomene zákazníkům, že konkurence tlačí ceny dolů a žene vývoj kupředu.

Zdroj: Guru3D

Autor článku