Hlavní navigace

Výkon GeForce GTX 680 odhalen

21. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Web Tom's Hardware Guide omylem uveřejnil test nejnovější grafické karty Nvidia a tak se můžete s jednodenním předstihem podívat, jak GeForce GTX 680 obstojí proti konkurenci. Pokud se chcete podívat na kompletní test, nemusíte se namáhat, ten již na výše zmíněných stránkách nenajdete. Ale díky internetovým análům vás můžeme seznámit s grafy, které se neznámému zdroji povedlo ukořistit dříve, než byly z webu odstraněny.

Nvidia GeForce GTX 680 v celé své kráse. Zdroj: Maximum-Tech

Nejprve krátká rekapitulace dostupných informací. GeForce GTX 680 využívá jádro GK104, které obsahuje 1536 stream procesorů (CUDA cores). Základní frekvence jádra by měla být 1006 MHz a takt ještě dynamicky zvedá automatické přetaktování. O tom, jak tato funkce funguje, bohužel nevíme zhola nic. Jádro pak komunikuje s 2 GB paměti, která by měla mít frekvenci 6 GHz, čímž do jisté míry supluje pouze 256bitovou sběrnici.

Nyní se již podívejte na grafy. Bohužel vám nemohu potvrdit ani vyvrátit jejich pravdivost. Již se objevily spekulace, že se jedná o podvrh marketingového oddělení Nvidie, ale s větší pravděpodobností se opravdu jedná o skutečné výsledky. Rozdíl ve výsledcích Radeonů oproti starším testům stejného magazínu je pravděpodobně způsoben odlišnou verzí ovladačů. Každopádně zítra si na GeForce GTX 680 můžete udělat obrázek sami, jelikož vám přineseme plnohodnotnou recenzi tohoto akcelerátoru.

První čtveřice grafů odhaluje výkon ve 3DMarku 11 (vlevo) a hře HAWX 2
(vpravo). V obou aplikacích je Radeon HD 7970 poražen. Za zmínku však
stojí značný propad výkonu GTX 680 při zapnuté teselaci v HAWX 2. Může
ho mít na svědomí užší paměťová sběrnice?

V Metru 2033 jsou si karty nejblíže ze všech testů. V rozlišení 2560 × 1600 px dokonce vítězí konkurenční Radeon, GeForce také ztrácí při zapnutém anti-aliasingu.

Crysis 2 je dozajista jednou z nejlépe vypadajících her dneška. Zde je zajímavý především nižší propad výkonu v DirectX 11 oproti DirectX 9 vůči ostatním testovaným kartám.

KL24

První graf z poslední čtveřice odhaluje spotřebu a průměrný výkon GeForce GTX 680 v šesti vybraných hrách (Battlefield 3, Crysis 2, Skyrim, DiRT 3, World of Warcraft, Metro 2033). Číslo udává průměrné FPS a Radeon HD 7970 odchází z bitvy poražen o 18 %. Otázkou je, jak by s čísly zahýbalo širší spektrum her. Zbylá trojice grafů pak zobrazuje spotřebu celého systému při vypnutém displeji, spotřebu ve 2D režimu a teplotu karty při zátěži. Spotřeba GeForce GTX 680 v zátěži by pak podle zdroje měla být o pár wattů nižší než u Radeonu HD 7970.

Výsledky testu Tom's Hardware víceméně korespondují s čínským testem, který unikl (zřejmě úmyslně) již dříve: První čínský test GeForce GTX 680: Radeon HD 7970 poražen.