Hlavní navigace

Výkon vs. cache u Core 2

11. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tato novinka není vlastně žádná novinka, přesto jsem se rozhodl i po dotazech od mých kolegů nakonec na výborný polský test z léta znovu upozornit. Mnoho uživatelů se totiž ptá, proč by mělo investovat do Core 2 Duo, když Pentium Dual-Core přetaktují také přes 3 GHz. Navíc se často díky vyššímu násobiči a nižší základní FSB vyhnou laborování s pamětí či strap efektem (pokles výkonu při překročení určitých frekvencí FSB).

Jaký je tedy rozdíl mezi stejně taktovanými procesory architektury Core 2 lišícími se jen velikostí L2 cache (1 MB u Pentium Dual-Core, 2 MB u Core 2 Duo E4x00 a 4 MB u Core 2 Duo E6xx0)? Polský server Egielda proti sobě postavil Pentium Dual-Core E2160, Core 2 Duo E4300 a Core 2 Duo E6600, všechny nastavený na 9× 266 MHz FSB. Paměti přitom pracovaly na 800 MHz efektivně s CL4:

 

Na ukázku jsem vybral pár typických (průměrných grafů), v několika testech jsou rozdíly větší, v ještě více pak téměř žádné. Rozhodně si ale nenechte ujít tuto stránku s celkem 32 aplikačními a herními testy a udělejte si sami názor, zda se vám vyplatí investovat do procesoru Core 2 s větší cache.

Zdroj: Egielda

Autor článku