Hlavní navigace

Výkonné procesory standardně s vodníkem?

11. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server X-bit labs tvrdí, že AMD i Intel zvažují u procesorů AMD FX architektury Bulldozer a Core i7 řady 3900 (Sandy Bridge-E) nahradit boxované vzduchové chladiče malým vodním okruhem. Možná trochu paradoxně se zdá, že vážněji si s myšlenkou pohrává AMD, přestože jeho nejvýkonnější modely se budou prodávat za ceny kolem 300 dolarů.

Úvaha je zhruba následující. Mnoho uživatelů high-endových procesorů beztak mění boxovaný chladič za výkonnější, který jim poskytne lepší prostor pro přetaktování, tak proč do krabice rovnou nepřibalit pořádný chladič? Troškařit nemá smysl, ať je to rovnou chladič vodní! Pokud k tomu dojde, bude boxovaný chladič k nejvýkonnějšímu AMD FX nebo Core i7 Extreme Edition podobného typu jako Antec Kühler H2O 620 (na obrázku níže).

Tedy hotový a z výroby uzavřený systém, který je oproti manuálně skládaným soustavám se samostatnými waterbloky, akvaristickou pumpou a spoustou hadiček daleko méně náchylný na únik kapaliny. Oproti vzduchovým chladičům má také tu výhodu, že teplo nerozfoukává do skříně, ale odvádí jej rovnou ven. Malé rozměry vodního bloku jsou pak daleko menší překážkou pro proudění vzduchu. Cena takového chladiče by měla být někde mezi šedesáti a sedmdesáti dolary, tedy ne o moc výš od nejlepších hliníkových či měděných velikánů. A k procesoru za několik stovek dolarů to není zas taková darda.

Tolik k obhajobě; mnozí z vás ale jistě tuší i problémy, které taktéž nejsou zanedbatelné. Jednak je to první dojem na zákazníka. O tento poznatek jsem vás asi volbou nadpisu ochudil, tak vám jej zprostředkuji alespoň zde. X-bit labs v nadpise své zprávy hovoří pouze o AMD, Intel zmiňuje spíše tak mimochodem v textu. To první, co mi při čtení nadpisu vytanulo na mysli, bylo přibližně „proboha, oni potřebují vodu, aby ten bazmek uchladili?“

A ačkoliv to není pravda, tento první dojem by mohl potenciální zákazníky odradit. Tím výčet nevýhod zdaleka nekončí, jak ostatně ilustrují diskutující čtenáři na X-bit labs, kteří na vzduchové chladiče nedají dopustit. Kühler H2O 620, jehož větrák operuje v rozsahu 1450 – 2000 ot./min, je prý hlučný a heatsinky od Thermalrightu nebo Noctuy při stejné úrovni hluku dokáží chladit lépe. Pro někoho ale boxovaný vodní chladič může být výhodou, právě na takové uživatele zřejmě úvahy cílí.

CS24

Dočkáme se skutečně u nejvýkonnějších Bulldozerů nebo Sandy Bridge-E přibaleného vodního chlazení, nebo by si tím výrobci procesorů spíše ublížili než pomohli? A není článek X-bit labs jen skrytá reklama na vodní chladiče Antecu?

Zdroj: X-bit labs