Hlavní navigace

Vylepšené Nano příští rok?

30. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už před vydáním VIA Nano se hovořilo o tom, že tchajwanský trpaslík mezi producenty procesorů plánuje také dvoujádrovou verzi. Podle nejnovější zprávy serveru HKEPC ale nejdříve přijde vylepšené single-core.

HKEPC označuje současnou generaci jako Nano 1000/2000 a vylepšenou verzi jako Nano 3000. V jakém smyslu vylepšenou? Tabulka hovoří o zlepšení výkonu v operacích s celými čísly (integer) i čísly s plovoucí desetinnou čárkou (floating-point), efektivněji fungující cache (jejíž kapacita 128 kB L1 + 1 MB L2 má být zachována), snížené spotřebě a přidání podpory instrukcí SSE4. Procesor Nano 3000 ale stále bude používat 65nm výrobní proces od japonského Fujitsu.

CS24

Teprve Nano Dual Core by se mělo dočkat modernějšího výrobního postupu; momentálně se spekuluje o 45nm nebo 40nm od TSMC. Narozdíl od dvoujádrového Atomu, zde je řeč o monolitickém (nativním) dual-core. Dvoujádrové Nano převezme výše zmíněná vylepšení od Nano 3000, zároveň ale bude používat stále stejnou patici nanoBGA2 a bude kompatibilní se současnými základními deskami pro C7M a Nano. Případné zájemce potěší informace, že navzdory některým starším zprávám by dvoujádro mělo být vydáno ještě v roce 2009.

Zdroj: HKEPC / Google překlad do angličtiny

Autor článku