Hlavní navigace

Vylepšený Grok-2 od xAI přichází. Zatím nezná své limity a klidně vygeneruje Trumpa s pistolemi nebo Bushe připravujícího si kokain

Sdílet

Zdroj: xAI
Společnost xAI se pochlubila s nástupcem své umělé inteligence Grok-2. V některých případech má být výkonnější než konkurenční ChatGPT-4o, díky jeho zatím nulovým omezením má potenciál způsobit mnoho kontroverzí.

Společnost xAI stojící za umělou inteligencí Grok vypustila na síť X novou verzi Grok-2 a Grok-2 mini. Oba modely jsou spuštěny v betaverzi a v současné době jsou omezeny pouze pro uživatele předplatného Premium a Premium+. Společnost plánuje zpřístupnit oba modely pro vývojáře prostřednictvím svého API koncem tohoto měsíce.

Oba modely je možné už nyní najít v postranní nabídce. Co do odlišnosti se oba modely mezi sebou liší podobně jako kupříkladu ChatGPT-4o v porovnání s jeho „slabším“ bratříčkem ChatGPT-4o mini. Zatímco Grok-2 je aktuálně nejvýkonnější asistent s možností práce s textem a obrázky, Grok-2 mini je menší, rychlejší model nabízející rovnováhu mezi rychlostí a kvalitou odpovědí.

„Jsme nadšeni, že můžeme vydat brzkou ukázku Grok-2, významný krok vpřed oproti našemu předchozímu modelu Grok-1.5, který obsahuje hraniční možnosti v chatu, kódování a uvažování. Zároveň představujeme Grok-2 mini, malého, ale schopného sourozence Grok-2. Raná verze Grok-2 byla testována na žebříčku LMSYS pod názvem ‚sus-column-r‘. V době tohoto blogového příspěvku překonává jak Claude 3.5 Sonnet, tak GPT-4-Turbo.“ stojí v prohlášení v blogovém příspěvku xAI.

MMF24

Srovnání Grok-2 s konkurenčními verzemi umělé inteligence

Srovnání Grok-2 s konkurenčními verzemi umělé inteligence

Autor: xAI

Případná kontroverze? Není problém

Vynalézaví uživatelé však brzy po spuštění Grok-2 na síti X zjistili, že funkce generování obrázků zatím nemá žádné hranice při vytváření obrázků týkajících se například vlivných osobností. Uživatel Benjamin De Kraker sdílel vygenerované obrázky Donalda Trumpa střílejícího z pistole s americkou vlajkou na pozadí nebo George W. Bushe, jak si před sebou na stole ze zrcadla chystá dávku kokainu.

Na jednu stranu mohou tyto obrázky působit vtipně, na stranu druhou se může nový Grok-2 ve špatných rukách a bez patřičného omezení brzy stát nástrojem pro vytváření dezinformací (což může být s nadcházejícími prezidentskými volbami v USA značný problém). Vygenerované obrázky nemají žádný viditelný vodoznak a zatím není ani jasné, zdali obrázky mají alespoň v metadatech informace o vytvoření skrze umělou inteligenci.