Hlavní navigace

Výměna chlazení GeForce GTX 2x0

11. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výměna ref. chladiče u GeForce GTX 280/260 za Thermalright HR-03 GTX či Silenx Noiseless GPU nemusí dopadnout vůbec dobře. Můžete se o tom přesvědčit v tomto testu na PC Games Hardware, nebo ve stručnosti v aktualitě, již právě čtete. 

Redakce PCGH do grafů zařadila celkem čtyři řešení: referenční chlazení GeForce GTX 280 (výrobcem je Cooler Master), to samé chlazení, ale s vyměněnou teplovodivou pastou za Arctic Silver 5, Thermalright HR-03 GTX s větrákem Blacknoise XL1 a chladič Silnex Noiseless GPU s dodávaným trojvětráčkem nastaveným na tichých 5 V. Zátěž tvořil 3DMark03, testovanou kartou byla přetaktovaná GeForce GTX 280 od MSI.

Kdyby se hodnotila pouze teplota jádra (GPU), stane se Thermalright HR-03 GTX jasným vítězem. U moderních highend karet je však větším problémem uchladit napěťové regulátory (VRM) a v tomto ohledu propadl jako Silenx Noiseless, tak dokonce i HR-03 GTX. U obou dvou se při delší zátěži v Crysis objevily dokonce chyby v obraze způsobené zřejmě právě přehříváním VRM.

Hlučnost už je něco jiného a výměnou chladiče získáte výrazně tišší chod v zátěži (kde zvlášť přetaktovaná GTX 280 opravdu vyšší otáčky ref. chladiče k uchlazení potřebuje), tak v idle/2D. Tam si ale s klidem můžete nastavit nižší otáčky a dostat na velmi tichý chod právě i s ref. chladičem. Thermalright HR-03 GTX se začal v Německu už prodávat za 50 EUR, Silenx Noiseless se (naštěstí) prodávat ani nezačal. Ani jeden z chladičů není vhodný pro GeForce GTX 280, zvláště v přetaktovaném stavu. Možná by se HR-03 GTX mohl uplatnit na méně topící GeForce GTX 260 a pokud bude pasovat, tak na chystaných 55nm GeForce GTX 2x0. Majitelé těchto karet toužících po tichém chlazení i v zátěži pak mohou přemýšlet o utracení zhruba 1500 Kč (vč. kvalitního větráku) za tišší chod v 3D a účinnější chlazení GPU (nikoli VRM).

CS24

Referenční chlazení GeForce GTX 200 series většině uživatelů vyhovuje, je dostatečně účinné, vyfukuje teplý vzduch ze skříně a zvláště po nastavení nižších otáček pro 2D (velmi snadno třeba pomocí eVGA Precision, s RivaTunerem si změníte i profil chování v závislosti na teplotě) se dá považovat i za tiché. Alternativní vzduchové chladiče pro tyto karty přicházejí docela pozdě a první výsledky zatím nejsou přesvědčivé.

Zdroj: PCGH

Autor článku