Hlavní navigace

Vypalujeme CD ve Windows XP

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

1. Vložte médium

Po vložení prázdného cédéčka do mechaniky se zobrazí nabídka s akcemi pro vypalování. Ze seznamu zvolte položku Otevřít složku zapisovatelného disku CD.

2. Zkopírujte soubory

Nyní se zobrazí prázdná složka cédéčka – nic zde není, protože médium je prázdné (tato složka se zobrazí i v případě, že v Průzkumníku poklepete na ikonu CD). Do složky můžete libovolně kopírovat soubory, vytvářet složky apod.

3. Chystáme layout

V dříve prázdné složce se následně objeví seznam zkopírovaných souborů, jde však jen o zástupce skutečných souborů, nic se nikam fyzicky nekopíruje. Ikony zástupců jsou navíc označeny šedě. Ze složky lze zástupce libovolně mazat, kopírovat sem další soubory, vytvářet nové složky apod.

4. Vypalujeme

Jakmile máte v layoutu vloženy všechny potřebné soubory, můžete cédéčko vypálit příkazem Zapsat soubory na disk CD. V průvodci zadejte název CD a případně zatrhněte volbu, že chcete průvodce po vypalování automaticky zavřít.

5. Vytváří se image soubor

Jakmile vše potvrdíte, začne se na disku vytvářet image soubor, který se následně vypálí. Výsledné cédéčko není uzavřeno, takže lze připalovat další data.

KL24

6. Jak přidat další soubory

Po vypálení se médium automaticky vysune z mechaniky. Pokud jej vložíte zpět, zobrazí se „stará“ data, která již na médiu jsou; budou zobrazena normálně, zatímco ta nová budou opět šedá.

Cédéčko lze i smazat

Windows XP umí přepisovatelné médium i smazat. Stačí po vložení vybrat příkaz Smazat tento disk CD-RW. Před smazáním se zobrazí varování, že přijdete o všechna data, což samozřejmě potvrďte.

Byl pro vás článek přínosný?