Hlavní navigace

Vypravěč a lupa usnadní fyzicky indisponovaným uživatelům práci ve Windows 8

15. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft samozřejmě nepatří k firmám, které by chtěly diskriminovat fyzicky indisponované uživatele, takže pro ně jako vždy chystá pár zlepšováků, aby se jim Windows lépe ovládala. Takže v osmičkách budeme mít po ruce lupu pro jedince s horším zrakem. Stejně tak budou tito lidé moct využít funkci Narrator, do češtiny přeloženo jako vypravěč. Název hovoří sám za sebe a aplikace zase bude hovořit za Windows. Ve Windows 8 byl přepracován a obdržel podporu více jazyků a hlasů. (Poprvé jste jej mohli použít ve Windows 2000.) Bude také umět přečíst více druhů textu, kterých si dříve nevšímal. Mnohem lépe bude spolupracovat s IE a číst obsah webu.

S Narratorem má uživatel dokonce zvládnout instalaci systému. Čerstvě vybalený tablet tak nebude nečinnou cihlou, s níž si nerozumíte. Stačí podržet tlačítko se symbolem Windows a zároveň tlačítko pro zvýšení hlasitosti. Tím čtecího pomocníka spustíte a on vám pomůže s prvním nastavením. Microsoft slibuje, že ani úplně slepí lidé tak nebudou vynecháni ze hry.

Vývojářům se pak firma snaží co nejvíce umožnit zakomponování funkcí pro postižené uživatele do svých aplikací. S tím se pojí mj. podpora Narratoru, nebo třeba režimu vysokého kontrastu. Nejen samotné osmičky, také aplikace pro ně budou myslet na uživatele s fyzickou indispozicí. Ve Windows Store budou takové kousky označeny, takže postižený jedinec bude vědět, že tenhle prográmek se s ním přinejmenším vynasnaží spolupracovat a vyjít mu vstříc.

Lupa pro Metro a tablety bude fungovat jinak než ta současná, na okrajích obrazovky se objeví šedý rámeček a ten vám pomůže v navigaci na celé obrazovce. K tomu se v rozích vyloupnou tlačítka plus a minus. Většina pomocných funkcí stále prochází urputným vývojem, takže ve finále snad budeme svědky zlepšení ve všech oblastech. Kromě dvou uvedených funkcí společnost z Redmondu zbytek zatím tají.

Novinky Microsoft tradičně natočil na video:

KL24

Zdroj: Neowin | Building Windows 8

Byl pro vás článek přínosný?