Hlavní navigace

Výroba AMD Fusion „Ontario“ začne tento kvartál

21. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD hovořilo o sloučení procesoru a grafického akcelerátoru snad ještě dříve než Intel, a přesto má druhý jmenovaný výrobce v tomto ohledu náskok. Server DigiTimes ale přinesl zprávu, že výroba prvního APU od AMD se rozjede ještě v tomto čtvrletí, tedy nejpozději v září/septembri. Jedná se o čip s kódovým označením Ontario, který je určen pro lehké a úsporné notebooky. Překvapivě jej AMD nebude vyrábět v drážďanských továrnách Globalfoundries, ale u tchajwanské společnosti TSMC.


Ontario obsahuje dvě jádra architektury Bobcat, integrované grafické jádro s podporou DirectX 11 (tedy vycházející z Radeonů HD 5000) a řadič pro paměti DDR3. AMD tvrdí, že architektura Bobcat je po stránce spotřeby škálovatelná až pod jeden watt, to ale nejspíš nebude případ čipu Ontario. Oproti konkurenčnímu Atomu ale nabídne nepoměrně lepší grafické jádro a i samotný procesor by mohl být výkonnější. Bobcat narozdíl od Atomu vykonává instrukce out-of-order, v podpoře SSE3 a x86-64 se mu vyrovná.

Jedinou otázkou tak zůstává, zdali uživatelé lehkých notebooků, kam je Ontario, potažmo platforma Brazos mířena, ocení zejména zmiňovaný integrovaný Radeon. Odpověď na ni se dozvíme počátkem příštího roku, kdy by zařízení na platformě Brazos postavené měly být dostupné.

Zdroj: DigiTimes, X-bit labs

Autor článku