Hlavní navigace

Výrobce SSD disků OCZ by prý rád odkoupil Seagate či jiná velká firma

22. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brzy se nám možná naskytne příležitost spatřit hmatatelný doklad pomalu ale jistě postupujícího triumfu úložišť typu SSD nad klasickými plotnovými disky. Vyrojily se totiž spekulace, podle kterých by OCZ Technology, jednu z významnějších firem v oboru, rád koupil výrobce pevných disků Seagate. Ten se tímto krokem možná snaží chytit rozjetý vlak SSD úložišť.

S touto zprávou přišel server Fudzilla, a pochází údajně od informátorů z průmyslových kruhů. Určitou logiku, pokud ne rovnou pravděpodobnost, jí poté přisoudili i někteří analytici. Nebyla ovšem potvrzena ani jednou z dotyčných společností. Zda je tomu tak proto, že k obchodu nedojde, nebo se o něm pouze ještě nesmí mluvit, to uvidíme až časem. Fudzilla však dodává, že vedle společnosti Seagate mělo údajně o OCZ zájem i několik dalších subjektů, z nichž jmenuje výrobce pamětí Micron.

Motivace potenciálních kupujících je vcelku jasná. Co se týče OCZ Technology, spočívají prý faktory mluvící pro případný odprodej v tom, že firma při své expanzi potřebuje přísun finančních prostředků. Údajně totiž v poslední době čelila situacím, kdy nedokázala uspokojovat poptávku po svých produktech. A to proto, že neměla k dispozici dost volných prostředků na rychlé rozšíření produkce. Potřebnou expanzi by mohl financovat právě Seagate, který si díky vysokým cenám pevných disků vede velice slušně.

SSD úložiště OCZ Z-drive R4

Z pohledu Seagate je akvizice nějakého slibného hráče na poli technologie SSD docela logickým krokem. S postupem času budou totiž SSD plotnovým diskům stále více zatápět. Seagate zatím sázel na hybridní disky. Zatím to však nevypadá, že by se vývoj počítačových úložišť chtěl ubírat právě touto cestou. Pro Seagate by tedy bylo nejlepší obstarat si místo přímo na trhu s úložišti SSD. Mohlo by samozřejmě také začít vyvíjet na vlastní pěst, muselo by však na již dosti obsazeném písečku začínat od píky.

 

Firem dodávajících tato zařízení jsou sice desítky, většina z nich však nemá vybudovánu silnou pozici. Naproti tomu OCZ má docela známou značku a dobře zvládnutý marketing. Na internetu je o firmě zkrátka hodně slyšet a stalo se z ní „velké jméno“. Co je však možná ještě důležitější, ohání se také v technologickém vývoji. V blízké budoucnosti by například měla začít používat řadiče vlastní konstrukce. A dobře nakročeno má OCZ také v lukrativní oblasti špičkových řešení pro nejnáročnější použití.

KL24

Zda se obchod uskuteční (či do jaké míry jsou informace pravdivé) se neodvažuji hádat. Z pohledu velkých hráčů je asi OCZ skutečně lákavým soustem. Pro druhou stranu už ale takový obchod výhodný být nemusí. Pokud má totiž OCZ dobrý potenciál k růstu a expanzi, je lepší s prodejem posečkat, až se cena firmy zvedne. Anebo „slípku snášející zlatá vejce“ vůbec neprodávat. V současnosti totiž obrat OCZ roste o desítky procent. V této situaci je tedy zřejmě výhodnější si prostředky na investice opatřit úvěrem.

Zdroj: Fudzilla, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?