Hlavní navigace

Výrobci a jejich notebooky: Asus (5.část)

10. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, historie a současnost společnosti Asus

V předcházejících dílech seriálu jsme se zabývali společnostmi HP, Toshiba, Acer,  a Sony. Nyní přichází na řadu tchaj-wanský výrobce Asus.

Firma AsusTeK Computer je mezinárodní výrobce počítačů a komponent, sídlící v Tchaj-peji v Tchaj-wanu. Do spektra produktů firmy patří motherboardy, notebooky a netbooky, All-in-one PC, servery či mobilní telefony (ty pouze na asijském trhu). Společnost vyrábí počítačové komponenty i pro jiné výrobce, jako například pro společnosti Dell, Hewlett-Packard nebo Apple.

Něco málo z historie

Asus byla založen na začátku devadesátých let 20.století, přesněji 2.dubna roku 1990 v Tchaj-peji. "Otci zakladateli" byli TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieg a MT Liao, přičemž všichni tito čtyři podnikatelé původně pracovali jako počítačoví inženýři pro společnost Acer.

Poměrně zajímavá je historie názvu firmy. Společnost vysvětluje původ označení Asus vytvořením zkratky ze jména Pegasus, okřídleného koně z řecké mytologie. Poslední čtyři písmena byla zvolena z toho důvodu, aby se název Asus ocitl na vysokých pozicích v abecedním pořadí.

Asus logo

Na stránkách firmy se lze dočíst, že "Pegasus představuje inspiraci v umění a učení, Asus ztělesňuje sílu, kreativního ducha a ryzost symbolizovanou tímto vznešeným a hbitým bájným stvořením a s každým novým produktem, který uvede na trh, stoupá do nových výšin kvality a inovace."

Časová osa z historie

  • 2005 (prosinec) - vstup na trh s LCD TV s modelem TLW32001 (zpočátku dostupný pouze na trhu v Tchaj-wanu)
  • 2006 (leden) - Asus oznámil, že bude spolupracovat s Lamborghini na vývoji řady VX
  • 2006 (srpen) - Asus oznámil joint venture se společností Gigabyte Technology
  • 2007 (5.červen) - na veletrhu Computex v Tchaj-peji byl oznámen netbook Asus EeePC
  • 2008 (leden) - Asus se formálně rozdělil na tři společnosti: ASUSTeK, Pegatron a Unihan
  • 2010 (prosinec) - Do portfolia firmy Asus patří tenký notebook U36 s procesorem Intel Core a s tloušťkou pouhých 19 mm

Notebooky ve vesmíru, ve vzduchu či na Mount Everestu

Jednou ze zajímavostí je skutečnost, že notebooky od firmy Asus byly testovány na mnoha exotických a nehostinných místech. Tyto přenosné počítače fungovaly například během 600 dní dlouhé vesmírné mise. Společnost R&K, hlavní dodavatel počítačů a elektroniky pro letecké mise do vesmíru, vybrala dva notebooky Asus, aby sloužily astronautům během mise na vesmírné stanici MIR.

NRMA CareFlight, pohotovostní lékařská a záchranná jednotka helikoptér sloužící v Novém Jižním Walesu v Austrálii, používá notebooky Asus v různých oblastech své činnosti, včetně létání, lékařské péče a administrativy. Notebooky Asus hrají důležitou roli zejména v programu jednotky CareFlight, zaměřeném na zvýšení podílu přeživších při nehodách s vážným poraněním hlavy.

Asus Bamboo

Tyto notebooky také byly vybrány pro plnění úloh během závodu PATAGONIA 2000, během něhož byly počítače používány v horkých pouštích i zasněžených horách. Jednou z klíčových úloh notebooků bylo sloužit jako navigační zařízení. Několik notebooků, včetně U5, S6 (kožené i bambusové edice), W7 a U1 bylo vybráno, aby doprovázely tým horolezců na expedici na vrchol Mount Everestu, který místní obyvatelé Tibetu nazývají Qomolangma Peak.

Notebooky Asus při různých příležitostech dokázaly, že dobře fungují i v mrazivých teplotách severního a jižního pólu. Nejpozoruhodnější z těchto expedic se odehrála 16. prosince 2003, kdy se uznávaní horolezci Shi Wang a Jian Liu vydali na výpravu na vrcholek Mount Vinson, nejvyššího vrcholu Antarktidy o výšce 4877 m, kde teploty klesají hodně pod -70 ¬∞C. Wang i Liu si s sebou oba nesli notebook ASUS S200N, aby v průběhu expedice mohli zaznamenávat a sdílet své zážitky.

Notebooky Asus: byznys modely, speciální edice, U-series

Na svých webových stránkách dělí firma Asus své notebooky do několika kategorií - pro byznys, speciální edice, ultrapřenosné modely, notebooky určené pro multimediální zábavu, herní centra a notebooky s všestranným výkonem.

Přehled řad

Byznys modely: PRO series

Notebooky pro byznys nesou označení B nebo P. Jsou provedeny ve velikostech úhlopříčky 14 nebo 15,6 palce, a mají hliníkovou konstrukci. Jsou opatřeny pevnými disky odolnými proti otřesům. Firemní notebooky firmy Asus dále umožňují přihlášení pomocí speciální karty nebo otisků prstu a ochranu prostřednictvím TPM modulu.  

B43  Asus B43J

Cenové rozpětí (PRO series): 10 - 25 tisíc Kč

  • Řada B43

B43F

B43J

  • Řada B53

B53F

B53J

  • Řada B80
  • Řada P42

P42F

P42JC

  • Řada P50
  • Řada P52

P52F

P52JC

  • Řada PL80

Asus P52F

Asus P52F

Speciální edice: Asus Bamboo a Lamborghini

Řada notebooků Bamboo s úhlopříčkami 11,1" a 12,1" je vyrobena z přírodního materiálu, přesněji z bambusu. Tento materiál byl zvolen jako vrchní materiál nejen kvůli designu, ale také pro jeho vlastnosti: je to lehké, hladké a celkem dobře odolné dřevo.

Asus Bamboo

Asus Lamborghini je herní notebook se zajímavým designem i výkonem. Výpočetní sílu dodává procesor Intel Core i7 a dedikovaná grafika od Nvidia s třemi GB paměti. Nechybí Full HD displej, rychlý disk a port USB 3.0.

Asus Lamborghini

  • Řada Bamboo

U33JC

U43SD

Cenové rozpětí: kolem 25 tisíc Kč

  • Řada NX90
  • Řada VX7

Asus - Automobili Lamborghini VX7

Cenové rozpětí: kolem 50 tisíc Kč

Ultrapřenosné notebooky: U-series

Notebooky Asus Ultra Portable Series jsou navrženy pro uživatele, kteří často cestují. Tyto přístroje jsou charakteristické přepínáním mezi integrovaným jádrem a samostatnou grafickou kartou, lehkou konstrukcí či inteligentní správou napájení.

Asus U36

Asus U36

Tenké modely U a UX Series se vyznačují malou tloušťkou a nízkou hmotností. Velikost displejů této řady se pohybuje od 12,1 až po 15,6 palců, hmotnost začíná hodnotou 1,78 kg a končí na 2,56 kg.

  • Řada U33

U33JC

  • Řada U36

U36JC

  • Řada U41

U41JF

U41SV

  • Řada U43

U43SD

  • Řada U53

Notebooky Asus: N-series, G-series, K-series

Multimediální zábava: N-series

Řada produktů N-series je charakteristická displeji s vysokým rozlišením, prostorovým zvukem a samostatnou grafickou kartou. U notebooků série N lze vyzdvihnout zvukovou technologii SonicMaster vyvinutou společně s firmou Bang & Olufsen ICEpower. Ta využívá větší zvukové komory reproduktorů a výkonné zesilovače, díky čemuž se můžeme dočkat kvalitnějšího zvuku. Modely N43 (14"), N53 (15,6") a N73 (17,3") jsou vybaveny procesory Intel Core i3/i5, grafikou Nvidia GeForce GT335M 1GB s technologií Nvidia Optimus, až 1TB úložného prostoru a také rozhraním USB 3.0.Asus N53

Asus N53

  • Řada N53

N53SN

N53SV

Cenové rozpětí: 15 - 20 tisíc Kč

  • Řada N43
  • Řada N73

N73SV

  • Řada NX90

Herní centra: G-series

Do portfolia firmy Asus patří také herní notebooky (Gaming, nebo-li G-series), vybavené grafickými akcelerátory Nvidia. Hráči jsou také vyzbrojeni podsvícenou klávesnicí, přístroje také poskytují 3D zvukové efekty - notebooky jsou vybaveny podporou prostorového zvuku ve hrách v podobě technologie EAX Advanced HD 4.0.

Asus G53

Asus G53

  • Řada G53

G53Jw

G53SW

  • Řada G73

G73Jw

G73SW

Všestranný výkon: K-series

Počitače Asus Performance Series byly navrženy pro uživatele, kteři potřebují odolný a spolehlivý notebook pro každodenní práci. Tato řada obsahuje dostupné univerzální modely i výkonná mobilní zařízení.

  • Řada K42
  • Řada K52
  • Řada A52
  • Řada K73

K73E

K73SV

EeePC, netbooky

Asus Eee PC

V době svého představení byl netbook Eee PC revoluční svou kombinací nízké hmotnosti, operačním systémem Linux, SSD diskem a relativně nízkou cenou. Podle Asusu je název Eee odvozen "od tří E" , zkratky reklamního sloganu pro přístroj : "Easy to learn, Easy to work, Easy to play".

Asus Eee

Eee PC je známé především kvůli menšímu displeji (hlavně série 700), SSD (Solid State Drive) a použitím operačních systémů Windows XP / Linux. V prvních sériích byl používán Intel Celeron M, v současnosti je používán procesor Intel Atom na frekvenci 1,6 GHz nebo 1,66 GHz, nejčastěji varianta s jedním jádrem.

Asus EeePad Transformer

Lehké a štíhlé provedení s 10,1" kapacitní dotykovou obrazovkou - to jsou základní charakteristiky zařízení Eee Pad Transformer. Přizpůsobitelné uživatelské rozhraní umožňuje přístup k funkcím operačního systému Android 3.0. Čipová sada Nvidia Tegra 2 zaručuje podporu Adobe Flash či plynulé přehrávání videa v HD rozlišení. Volitelná dokovací stanice promění Transformer v plnohodnotný notebook s QWERTY klávesnicí.

Asus EeePad Transformer

Netbooky

EeePC 1015

Tento kousek je zajímavý svým vlnitým povrchem i barvami - purpurový déšť, zlatý prach a andělské roucho. Eee PC 1015PW nabízí až 10hodinovou výdrž baterie, technologii pro optimalizaci napájení ASUS SHE a dvoujádrový procesor Intel Atom N550/N570. Dalšími charakteristikami Asus Eee PC 1015PW jsou chiclet klávesnice, velký touchpad, rozměrné opěrky dlaní nebo LCD panel s LED podsvicením.

Asus Eee PC 1015

EeePC 1215

Eee PC 1215B  je založen na platformě AMD Brazos, ktera představuje kombinaci procesoru a integrovaného grafického jádra ATI Radeon HD 6310/6250.  K dalšímu vybavení patří 12,1" displej 1366 × 768 s LED podsvícením, podpora DirectX 11 a akcelerované kódování videa UVD3. S HDMI připojením pak budou moci uživatelé sledovat videa v rozlišení Full HD 1080p na HDTV.

ICTS24

Eee PC 1215

Závěr

Jak už bylo zmíněno, přenosné počítače Asus jsou mezi uživateli poměrně oblíbené a rozšířené, a to především z důvodu nižších cen. Díky použití netypických materiálů pro šasi těchto přístrojů jsou i poměrně odolné a mají i dobře řešené chlazení.