Hlavní navigace

Výrobci a jejich notebooky: Fujitsu (7.část)

29. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, historie a současnost společnosti Fujitsu

Logo vyjadřuje nekonečné možnosti

V předcházejících dílech našeho seriálu jsme se zabývali společnostmi HP, Toshiba, AcerSony, Asus a Lenovo, nyní přichází na řadu japonský výrobce Fujitsu.

Fujitsu Limited je japonská  nadnárodní společnost zaměřená na počítačový průmysl a služby v oboru informačních technologií. Firma sídlí v komplexu Shiodome City Center v Minatu, v Tokiu. Hlavní zaměření podniku je na poskytování IT technologií business sféře. Kromě toho se ale také díky svým filiálkám zabývá dalšími výrobky a službami v oblastech osobních počítačů, telekomunikací a mikroelektroniky.

Společnost Fujitsu má nyní přes 172 000 zaměstnanců a pobočky v 70 zemích, díky tomu je je čtvrtou největší IT firmou na světě a první v Japonsku.

Slogan "The possibilities are infinite" ("možnosti jsou nekonečné") se vyskytuje na většině firemních reklam a váže se k němu také malý symbol nad písmeny J a I ze slova Fujitsu. Toto logo, připomínající ležatou osmičku, reprezentuje nekonečnost.

Fujitsu logo

Několik údajů z historie

1923 - Založení společnosti Fuji Electric

Japonská firma Furukawa Electric a německá společnost Siemens AG založili společnost Fuji Electric (současný název je Fuji Electric Holdings) pro podpoření domácí výroby generátorů a elektrických motorů v Japonsku. Název Fuji vznikl z počátečních písmen obou společností Fu (Furukawa) a Ji z jimensu, což je japonský přepis pro Siemens. Kromě motorů a generátorů tak Fuji Electric začalo dovážet a distribuovat telefony a přepínací systémy vytvořené společností Siemens AG.

Fuji Electric nemá se společností Fujitsu nic společného, ale nadále pokračuje ve výrobě motorů a dalších zařízení, jako například klimatazace, apod.

1935 - Založení Fuji Tsushinki

Společnost Fuji Electric se zaměřovala více a více na těžký průmysl a bylo potřeba oddělit její výrobu telefonních přístrojů od zbytku výroby, takže byla založena společnost Fuji Tsushinki Manufacturing Corporation (současný název: Fujitsu Limited) jako odnož od společnosti Fuji Electric (s kapitálem 3 milliony jenů a 700 zaměstnanců).

1954 - Facom 100 (první japonský počítač)

V roce 1954 představilo Fuji Electric svůj první počítač. Rychlost sice nebyla nijak zázračná, jednalo se však o pokrok.

Facom 100

1967 - Nový název

Společnost se oficiálně přejmenovala na Fujitsu Limited. Ještě chvíli trvalo, než bylo zavedeno i nové logo, název však přetrval dodnes.

1982 - Hlavní zaměření

Po sedmdesátých letech zůstala výroba u Fujitsu ve třech hlavních odvětvích: počítače, telekomunikace a elektronická zařízení.

1989 - Nový logotyp

Fujitsu kvůli celosvětové globalizaci představilo své nové logo. Použilo k tomu znaky latinky. Kromě názvu společnosti Fujitsu  logu najdeme také dvě kolečka nad J a I, které symbolizují Slunce a Zemi. Jedná se o symboly vesmíru a "infinite posibility" (neomezených možností).

Nové logo mělo pomoci firmě Fujitsu, aby se dostala i na zahraniční trhy, protože 80% příjmů stále pocházelo z Japonska.

1990 - Snaha o rozšíření se za mořem a krize

Do čela společnosti se dostal Tadashi Sekizawa, který se snažil co nejvíce prorazit na zahraniční trhy V roce 1990 Fujitsu zakoupilo za 700 milionů liber 80 % podíl ve společnosti International Computers (ICL), což byl největší a nejdůležitější britský výrobce sálových počítačů.

1999 - Fujitsu Siemens Computers

Vznikla nová společnost Fujitsu Siemens Computers, která návázala na dřívější spolupráci mezi společnostmi Siemens AG a Fujitsu. Obě společnosti měli v nově vzniklé firmě stejný podíl (50%). Společnost nabízela vše od hanheldů přes desktopová řešení až k podnikovým potřebám a službám. Mezi nejznámější produkty, které vyšly pod touto značkou, patří notebooky Amilo, stolní počítače Esprimo, PDA Pocket LOOX a mnoho dalších.

Fujitsu Siemens computers

2000 - Restrukturalizace společnosti

Na začátku nového tisíceletí musela společnost Fujitsu projít obrovskou restrukturalizací, protože některé oblasti jejího vývoje už nevynášely, a bylo potřeba výrobu ukončit. Dotklo se to obrovského počtu zaměstnanců, protože Fujitsu měnilo všechna svá výrobní odvětví a rušilo prodělečné produkty (např. IDE hard disky).

2003 - Nové vývojové středisko

Společnost Intel Corporation oznámila spolupráci s Fujitsu, a to hlavně v oblasti vývoje těch nejvýkonnější počítačů pro celosvětový trh. Kromě toho bylo také otevřeno Fujitsu Solution Square (centrum pro vývoj software a služeb pro Fujitsu).

2009 - Odkoupení podílu ve Fujitsu Siemens Computers

Společnost Fujitsu odkoupila podíl od společnosti Siemens AG. Firma byla přejmenována z Fujitsu Siemens Computers na Fujitsu Technology Solutions.

Amilo Notebook řady Amilo

Notebooky společnosti Fujitsu, všestranné modely

Fujitsu Lifebook: několik technických zlepšováků

Na českých webových stránkách společnost Fujitsu dělí svoje notebooky či Tablet PC do tří kategorií: označuje je jako všestranné (all-round), pokročilé (advanced) a nejvyšší (superior).

Jak jsme nedávno psali v této novince, notebooky Fujitsu Lifebook byly v poslední době obohaceny o několik technických zlepšováků, které mají businessmanům zpříjemnit jinak nepříliš zábavnou práci, zvýšit její produktivitu a dále šetřit energií a chránit i notebook samotný. Pro ty, kteří tráví mnoho času prací mimo kancelář je výhodná možnost nabíjet externí zařízení jako například mobilní telefon přes USB port. Díky funkci Any Time USB Charge tak lze činit i v době, kdy je notebook vypnutý.

Dalším technickým detailem je 0-Watt AC adaptér, který snižuje spotřebu energie a zmenšuje opotřebení baterie notebooku. Na rozdíl od standardních síťových adaptérů, které energii čerpají, ať už jsou k zařízení připojené nebo ne, 0-Watt AC adaptér po vypnutí notebooku pouze dobije baterii a poté se také vypne.

Scroll WheelRolovací kolečko Scroll Wheel vedle touchpadu

Lepší orientaci na obrazovce slibuje ScrollWheel, rolovací kolečko umístěné vedle touchpadu. Zobrazovaný obsah je při jeho použití intuitivně posouván a pohyb na internetových stránkách, v prezentacích a dalších dokumentech je tak o něco jednodušší.

Všestranné (all-round)

Řada Lifebook NH

Notebooky řady NH nabízejí širokoúhlý displej, který je vhodný pro filmy, fotografie, sociální sítě nebo hry.

  • Lifebook NH751

Intel Core i7, Nvidia GeForce GT525M (1 GB VRAM), Nvidia Optimus, 17,3" TFT s full HD rozlišením, Blu-ray

Intel Core i7 vPro, Intel HD nebo Nvidia GeForce GT330M (1 GB), 18" LCD, Blu-ray

Cenové rozpětí: 20 - 30 tisíc KčNH 570

Řada Lifebook AH

Tyto notebooky jsou vybaveny lesklým, případně  matným 15,6" (39,6 cm) LCD displejm s širokoúhlým formátem 16:9, dále je k dispozici rozhraní HDMI. Co se týče konektivity, integrované jsou technologie WLAN, Bluetooth a volitelně 3G/UMTS.

  • Lifebook AH531/AH530

 Cenové rozpětí: 9 - 15 tisíc Kč

AH531

 

Řada Lifebook A

Lifebook A530 lze označit za nástroj pro mobilní práci. Notebook je vybavený lesklým nebo matným 15,6" (39,6cm) LCD displejem s širokoúhlým formátem 16:9. Rozhraní HDMI umožňuje sledovat média na velké televizní obrazovce. Integrované jsou technologie WLAN, Bluetooth a volitelně 3G/UMTS.  K vybavení patří i speciální klávesnice s plochými klávesami, která je odolná proti polití, a numerický blok.

  • Lifebook A531/A530

 Cenové rozpětí: 10 - 15 tisíc KčA531

Řada Lifebook LH

Notebook řady Lifebook LH je vhodný pro nové a příležitostné uživatele. Jedná se o 14" (35,6 cm) notebook s antireflexním displejem. Přístroj má matný černý povrch, disponuje funkcemi integrované webové kamery, stereofonním mikrofonem a klávesnicí odolnou proti polití.

  • Lifebook LH531/LH530

 Cenové rozpětí (model LH530): 12 - 20 tisíc Kč

LH531

Řada Lifebook PH

Notebook obsahuje procesor Intel s velmi nízkým napětím (ULV), 11,6" (29,5cm) displej s LED podsvícením a vysokým rozlišením, který splňuje kritéria ENERGY STAR 5.0. Výdrž na baterie činí přibližně 8:45 h. Notebook má hmotnost 1,4 kg, integrované rozhraní WLAN, Bluetooth, volitelně vestavěný 3G/UMTS a rozhraní HDMI.

  • Lifebook PH530

Cenové rozpětí: 17 - 26 tisíc Kč

PH530

Řada Lifebook SH

Notebook je vybavený displejem o úhlopříčce 13,3" (33,8 cm). S hmotností 1,9 kg je tento notebook vhodný pro použití na cestách. Do slotu přístroje je možné také zasunout 34mm kartu ExpressCard a připojovat se pomocí modemu UMTS.

  • Lifebook SH531

Kategorie pokročilé (advanced)

Pokročilé (Advanced)

Stylistic Q550

Stylistic Q550 je počítačem v provedení Slate PC. Kombinuje displej s ovládáním perem a umožňuje vícedotykové ovládání prostřednictvím obrazovky. O tomto tabletu jsme psali v novince z března a června tohoto roku.

Cenové rozpětí: 25 - 27 tisíc Kč

Stylistic Q550

Lifebook T731            

Počítač Fujitsu Lifebook T731 je lehký a flexibilní 12,1" (30,7cm) konvertibilní Tablet PC, který podporuje technologii vícedotykového ovládání, umožňuje ovládání až pěti prsty zároveň i zadávání údajů perem. Je vybavený jasným displejem, integrovým snímačem okolního světla a podporou všech běžných rádiových technologií.

Lifebook T580            

Lifebook T580 umožňuje měnit způsob práce mezi klávesnicí, perem a ovládání prsty. Je vybaven otočným 10,1" displejem a má integrovaný GPS přijímač. Notebook má hmotnost 1,4 kg, je tedy snadno přenositelný.

Cenové rozpětí: 32 - 38 tisíc Kč

T580

LifeBook E     

Mnohostraný model Lifebook E je zamýšlen jako náhrada stolního počítače. Je dodáván s displejem 15,6" (39,6 cm) nebo 15,4" (39,1 cm). Na výběr jsou různé druhy 15palcových displejů, s rozlišením HD nebo HD+, nebo externí grafické karty. Koncept modulární šachty umožňuje používat značné množství různých rozšíření.

  • Lifebook E781
  • Lifebook E751

 Cenové rozpětí: 22 - 30 tisíc Kč E751

  • Lifebook E780

Cenové rozpětí: 20 - 38 tisíc Kč

Lifebook S

Notebook řady Lifebook S nabízí rovnováhu mezi nízkou hmotností a výkonem. S hmotností 2,15 kg patří k lehkým modulárním 14" (35,6cm) notebookům. Součástí je i modulární šachta, notebook nabízí dlouhou výdrž na baterie a integrované rozhraní 3G/UMTS.

  • Lifebook S781

Lifebook P

Řada Lifebook P nabízí především mobilitu. Tyto notebooky se vyznačují nízkou hmotností a robustní konstrukcí. Notebook Lifebook P701 má hmotnost 1,5 kg a displej 12,1" (30,7), je tak vhodný pro každodenní kancelářské a mobilní využití.

  • Lifebook P701

 Cenové rozpětí: 25 - 32 tisíc Kč

 P701

Nejvyšší kategorie (superior), závěr

Nejvyšší kategorie (superior)

Celsius

Model Celsius H700 přináší výkon pracovní stanice v provedení notebooku. Je vybaven procesory Intel a grafickými kartami Nvidia. Součástí počítače je také rozhraní WLAN, Bluetooth a UMTS.

Cenové rozpětí: 43 - 50 tisíc Kč

Celsius H700

Celsius H910

  • Velikost displeje: 17,3"
  • Hmotnost: 4,25 kg
  • Výdrž na baterii: až 3 hodiny
  • Procesor Intel Core i7
  • Grafika Nvidia Quadro 4000M (2 GB) nebo Nvidia Quadro 3000M (2 GB)

Celsius H710

  • Velikost displeje: 15,6", HD+ nebo Full HD displej
  • Hmotnost: 2,75 kg
  • Provoz na baterii: 5 h / 9h
  • Procesor Intel Core i7
  • Grafika Nvidia Quadro 1000M
  • WLAN, 3G/UMTS, Bluetooth

Lifebook T

Lifebook T900 je univerzální, lehký konvertibilní notebook, zaměřený na profesionální uživatele. Jeho jasný displej s LED podsvícením nabízí širokoúhlé zobrazení, a umožňuje oboustranné otočení. Lifebook T900 také umožňuje vícedotekové ovládání prsty a multifunkčním perem.

  • Lifebook T900
  • Lifebook T901

Velikost displeje: 13,3", hmotnost: 2,0 kg, provoz na baterii: 9 h / 14 h, dotykový displej, možnost využití pera. Procesor Intel Core i7, 3G/UMTS slot, 0-Watt adaptér, WLAN a Bluetooth, ScrollWheel, Intel WiDi

 Cenové rozpětí: 47 - 54 tisíc Kč

T900

Lifebook P

Modely Lifebook P770 a P8110 jsou stroje, které nabízejí především mobilitu. Vestavěné rozhraní 3G/UMTS a integrovaná webová kamera umožňují mobilní širokopásmové připojení a videokonference. S procesorem Intel Core  i7 vPro  je řada Lifebook P vhodná pro uživatele, kteří na cestách potřebují plnou funkčnost a výkon.

  • Lifebook P771

Velikost displeje: 12,1", hmotnost: 1,4 kg, provoz na baterii: 9h / 15h. Procesor: Intel Core i7

Cenové rozpětí: 34 - 40 tisíc Kč

  • Lifebook P770

 Cenové rozpětí: 36 - 37 tisíc Kč

P770

Lifebook S

Notebooky řady S, náležející do kategorie "superior", se mohou pochlubit velikostí úhlopříčky 13,3" (33,8cm), hmotností od 1,6 kg - nabízejí tedy především mobilitu. Kromě toho je tu zde také možnost doplnění o sekundární baterii pro prodloužení doby výdrže. Se sekundární baterií notebook pracuje až 12 hodin, replikátor portů ho umožňuje přepojit k periferním zařízením během velmi krátké doby.

  • Lifebook S761

 Cenové rozpětí: 25 - 27 tisíc Kč

S761

MMF24

  • Lifebook S760

 Cenové rozpětí: 30 - 40 tisíc Kč

Závěr

Mezi produkty společnosti Fujitsu nalezneme jak Tablet PC, tak i notebooky určené pro domácí použití (například multimediální Lifebook NH570) či pro firemní klientelu. Jedná se o stroje, které často vynikají svým provedením či odolností. Na druhou stranu, v porovnání se značkami typu Acer či Asus, nejsou notebooky od Fujitsu tolik rozšířené, především z důvodu vyšších cen.