Hlavní navigace

Výrobci HDD tlačí na své odběratele, chtějí dlouhodobější smlouvy

28. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi nemusíme připomínat, jak ceny pevných disků vystřelily po záplavách v Thajsku, které zasáhly továrny podílející se na jejich výrobě. Zdražení pocítili především koncoví zákazníci a malí výrobci počítačů, ne už tak velké společnosti jako Dell nebo HP. Těm byli totiž výrobci harddisků smluvně zavázání k prioritnímu plnění jejich objednávek, a to za předem dohodnuté ceny.

Doposud byly tyto smlouvy uzavírány čtvrtletně, což znamená, že ty současné na konci roku vyprší. A výrobci pevných disků se podle informací serveru DigiTimes rozhodli to velkým výrobcům PC pořádně osolit. Údajně se je snaží dotlačit k podepsání smluv na dobu jednoho roku, s cenami zafixovanými podle těch dnešních.

Před záplavami se vyrábělo mezi 170 a 180 miliony pevných disků za čtvrtletí. Podle odhadů analytické firmy IHS iSuppli z konce října/októbra by výroba ve čtvrtém kvartále měla klesnout na 125 milionů kusů (reálná data ještě spočítána nejsou), v prvním kvartálu roku 2012 už by z výrobních linek mělo sjet 140 milionů disků.

KL24

Výrobci pevných disků pravděpodobně moc dobře vědí, že obnovení výroby nebude trvat celý rok a že nedostatek se bude postupně uvolňovat. Jenže v minulých letech byli proti velkým výrobcům PC vždy ve slabší vyjednávací pozici a záplavy je bolely o to víc. Pokud se jim nyní podaří zafixovat ceny disků na jeden rok, v podstatě výrobcům PC dají ochutnat jejich vlastní medicínu; cynicky dodávám, že nás, kteří si počítače skládáme svépomocí, to zase tolik trápit nemusí. Jakmile vyjde najevo, že výroba jede zase na plné obrátky, Seagate, WD a Toshiba o své vyjednávací pozice přijdou a proto o obnovení produkce mají důvod mlžit, co to jen půjde.

Zdroj: DigiTimes, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?