Hlavní navigace

Vyrobit Moto X v Americe přidá na ceně jen 5 dolarů, odhaduje IHS

28. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumná agentura IHS spočítala, že výroba jednoho smartphonu Moto X vyjde na 221 amerických dolarů, tj. 38 % z ceny nedotovaného přístroje. Motorola jej prodává za 579 dolarů bez závazku, u amerických operátorů je telefon dostupný na 199 dolarů s dvouletým úpisem.

Motorola Moto X Motorola Moto X Motorola Moto X Motorola Moto X Motorola Moto X 

V odhadované ceně samozřejmě nejsou započteny další náklady jako licenční poplatky za použité patenty, vývoj produktu, případně spousta logistiky při převozu komponent mezi továrnami a do obchodů. Zajímavý je však odhad ceny výroby. Dle IHS stojí smontování jednoho přístroje asi 12 dolarů za kus. Kdyby se Moto X montoval v Asii místo USA, tak by Motorola ušetřila asi 4–5 dolarů. To je zanedbatelný výdaj.

 

Montáž v texaské fabrice však pro Motorolu má své výhody. Značka „vyrobeno v USA“ jistě potěší tamní patrioty (jinde než Americe se Moto X neprodává) a hlavně má usnadnit jinak složitou dopravu různých variant. Moto X se totiž v základu dodává v 18 různých barevných provedeních, přičemž u operátora AT&T si lze objednat i speciální uživatelem upravené kryty, třeba ze dřeva. Outsourcování takové malovýroby někam do Číny nebo na Tchaj-wan by dobu dodání prodloužilo.

MMF24

Mimochodem: Už jste viděli, z čeho všeho se Moto X skládá a jak složitá je jeho demontáž?

Zdroj: AllThingsD