Hlavní navigace

Vyšel Chrome 56. Očesává Flash, přehrává FLAC a řekne vám, že Cnews je nezabezpečené

26. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dva dny po Firefoxu 51 vychází Chrome 56. Jejich novinky jsou podobné. Nový prohlížeč Googlu již také podporuje 3D rozhraní WebGL 2.0, přehraje bezztrátový audio formát FLAC a upozorňuje též na weby s přihlašovacími formuláři, které běží na nezabezpečeném protokolu HTTP (lze je tedy po cestě odposlouchávat). U takových v adresním řádku uvidíte varování Nezabezpečeno.

Google Chrome 56 Google Chrome 56

U zabezpečených (běžících přes HTTPS) pak na stejném místě bude zeleně uvedeno Zabezpečeno nebo přímo název společnosti (pokud využívají drahé certifikáty, typicky banky nebo úřady).

KL24

Web s nezabezpečeným připojením Web s nezabezpečeným připojením
Web se zabezpečeným připojením Web se zabezpečeným připojením

Chrome 56 nově podporuje Web Bluetooth, rozhraní pro přímý přístup k různým bezdrátovým produktům. Webová stránka by například mohla rozsvítit žárovku apod. Toto rozhraní je ale dostupné jen pro Chrome OS, Mac a Android. Na Androidu je též nově podporováno rozhraní WebVR pro stránky zobrazené ve virtuální realitě.

Prohlížeč nově umí v notifikacích zobrazit i fotografie, nejen text. Dále podporuje nový CSS prvek position: sticky, který zajistí, že vybraná část stránky bude stále vidět i při posunování dolů. Chrome 56 u všech uživatelů spustil fázi „konec Flash Playeru“. Více o tom v našem starším článku.

Byl pro vás článek přínosný?