Hlavní navigace

Vyšel Firefox 18.0.2, funkce Panorama se loučí, Do Not Track bude rozšířeno

6. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sešlo se nám pár novinek ohledně Firefoxu, tak si je nyní rozebereme. Vývojáři nespí na vavřínech a vymýšlejí nové funkce. Jedna z důležitých novinek se týká technologie Do Not Track. Jistě víte, že pomocí této předvolby můžete navštíveným webům vyslat signál o tom, že si nepřejete být sledováni. Aby si provozovatelé webů byli jistější v tom, co se jim snažíte sdělit, bude předvolba rozšířena o další stav. Nově si budete moci vybírat ze tří možností. Buď se nikomu s vaší preferencí chlubit nebudete, nebo budete do světa rozhlašovat, že nechcete být sledováni.

Tři předvolby místo dvou
Tři předvolby místo dvou | Foto: Mozilla.cz

Poslední a současně ona nová volba vám umožní webům sdělovat, se sledováním naopak nemáte nejmenším problém. To jste prostřednictvím prohlížeče dosud vyjádřit nemohli. Respektive, mohli jste ponechat Do Not Track vypnuté, jenže tehdy nebylo jisté, zda vám sledování skutečně nevadí, nebo jen o funkci nevíte. Situace by se měla vyjasnit. Rozšířené možnosti technologie Do Not Track si premiéru odbudou pravděpodobně ve Firefoxu 21, v souladu s novou pracovní verzí připravovaného standardu.

 

Následující informace někoho rozesmutní. Inovativní a opravdu užitečná funkce Panorama, kterou představil Firefox 4 na jaře roku 2011, bude z prohlížeče stažena. Nedalo se čekat, že se masově uchytí. Vsadím se, že běžný uživatel o ní jednoduše vůbec neví. Vzhledem k nízkému zájmu bude bohužel vyoperována. Stávající uživatelé nezůstanou bez náhrady, podle serveru Mozilla.cz jim bude poskytnuto rozšíření, jež třídění panelů do skupin opět umožní. Domnívám se, že funkce byla nedoceněná.

Poslední novinka se netýká jedná z budoucí verzí, ale naopak té aktuální. Prohlížeč povyšuje o celé číslo jednou za šest týdnů. Během této doby jsme se ale nezvykle dočkali již druhé servisní aktualizace pro stávající řadu. Firefox 18.0.2 opravuje chybu v JavaScriptovém jádru, jež způsobovala zhruba 18 % všech pádů, konkrétně pouze verze 18.0.1. Nejčastěji se problém vyskytoval při prohlížení Facebooku. Aktualizace je již distribuována pomocí interního mechanismu, takže stačí vyčkat. Stahovat můžete rovněž z Firefox.com.

KL24

Panorama slouží ke třídění otevřených panelů
Panorama slouží ke třídění otevřených panelů

Zdroj: Mozilla.cz 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?