Hlavní navigace

Vyšel Firefox 9 a Mozilla prodloužila kontrakt s Googlem

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně podle plánu vyšel Firefox 9. Protentokrát to s novinkami není vůbec žhavé, některá vylepšení potěší pouze uživatele jablečné platformy. Pod Windows oceníme leda zásadní zrychlení zpracování JavaScriptu. Mozilla porovnala osmou a devátou generaci v několika testech a čerstvě narozená ohnivá liška ze srovnání vychází mnohem lépe, vykazuje zlepšení až o 30 %. Rychlejší JavaScript se pozitivně neprojeví pouze na webových stránkách, ale také na odezvě aplikace jako takové.

A čemu za to všechno můžeme poděkovat? Type Inference je projekt, na který se rozjel před více než rokem. Tato součást JavaScriptového jádra se poprvé dostala do Firefoxu. Stojí podle vás zrychlení za tu snahu?

Druhá zpráva od Mozilly se nese v ještě pozitivnějším duchu, Google s ní totiž podepsal nový kontrakt. A opět na tři roky. Firma bude platit za to, že bude její vyhledávač nastavený jako výchozí. Dá se předpokládat, že kdyby se Google k obnovení smlouvy nerozhoupal, našla by si Mozilla náhradu. Jenže to jednička ve hledání dobře ví. Také ví, že by jí to asi moc neprospělo, poněvadž řada lidí by se s přenastavením výchozího vyhledávače vůbec neobtěžovala. A kdo by se smál nakonec?

Detaily odhaleny nebyly, avšak v roce 2010 se Google podílel z 84 % na příjmech Mozilly v celkové výši 123 milionů dolarů.

Zdroj: Mozilla 1 | 2 | 3 | AllThingsD

Byl pro vás článek přínosný?