Hlavní navigace

Vyšel kancelářský balík Apache OpenOffice 3.4. Revoluci nepřináší

9. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V kategorii s kancelářským softwarem panuje napjatá atmosféra, prostředí naštěstí můžeme označit za konkurenční. Připomeňme si krátce historii. S proslulým open sourcovým projektem OpenOffice.org to nevypadalo příliš dobře. Skončilo to tak, že se velká část vývojářů odtrhla, založila na stávajících zdrojových kódech nový balík s názvem LibreOffice a okamžitě získala velkou řadu sponzorů a příznivců. S velkým odstupem dnes konečně vychází OpenOffice 3.4, která prošla velmi krušným vývojem. Má ovšem tento projekt šanci na úspěch, když konkurenční mladý LibreOffice přináší funkce s vyšší kadencí?

Teprve čas ukáže, zda mají znovuzrozené OpenOffice šanci na úspěch. Vývoj pokračuje pod hlavičkou Apache Software Foundation. V souvislosti s tím byl upraven název softwaru. Novinky bohužel nejsou právě převratné, pracovalo se na optimalizaci kódu, čili měli bychom si všimnout lepšího výkonu (zejména při spuštění). Někoho potěší nativní podpora SVG, jiného zase zlepšená podpora pro šifrování dokumentů v ODF 1.2. Z řady drobných úprav v podstatě žádná nijak nevyčnívá nad ostatními, snad jedině s výjimkou grafiky v SVG. Momentálně Apache OpenOffice nenabízí vlastně žádnou výhodu nad forkem LibreOffice.

 

Snad ale znovuzrození kancelářského balíku v budoucnu povede ke zvýšení úsilí vývojářů se co nejvíce vytáhnout. Konkurence je potřeba vždy. OpenOffice 3.4 lze stáhnout i v češtině z download.openoffice.org. A co vy? Máte důvod používat OpenOffice, když existuje mladý a progresivní projekt LibreOffice?

Zdroj: OpenOffice.cz | OpenOffice.org

Byl pro vás článek přínosný?