Hlavní navigace

Vyšetřování: Kdo zabil Hydru?

14. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oběť

MSI Big Bang Fuzion. Nebo by se snad více slušelo napsat LucidLogix Hydra 200? LucidLogix už několik let slibuje revoluci v multi-GPU systémech, princip funkce vám naposledy připomněl kolega Lukáš Václavík v novince o prvním testu Hydry 200:

V podstatě se jedná o PCIe přepínač s vlastní logikou řízenou 32b RISC procesorem. Ten společně s ovladači v systému umožní použití několika grafických karet najednou a to i nezávisle na výrobci GPU. 

Zatímco zaběhnutá řešení ATI CrossFire nebo Nvidia SLI spoléhají na střídání snímků v režimu AFR (Alternate Frame Rendering) nebo společné vykreslování SFR (Split Frame Rendering), řešení Lucid Hydra jde dále. Rozdělovat se mohou jednotlivé úlohy, snímky, ale i jednotlivé objekty. Navíc je možné párovat karty různých výrobců i karet rozdílných generací. To SLI ani CF nenabízí.

První generace pojmenovaná Hydra 100 se na trh nedostala nikdy. Hydra 200 už k tomu měla velmi blízko, ale MSI na poslední chvíli vydání desky Big Bang Fuzion odložila. Proč se tak stalo?


Čip od LucidLogix se nejmenuje Hydra náhodou. Budou mu ale useknuté hlavy taky dorůstat? Zdroj obrázku: 1.bp.blogspot.com

Podezřelý: Nvidia

Charlie Demerjian, známý svými antipatiemi ke kalifornskému dodavateli GPU, měl od začátku jasno: odložení desky s Hydrou je spiknutí, v jehož čele stojí Nvidia. Motivem má být snaha odstranit konkurenci technologie SLI. S Hydrou totiž můžete do renderingu zapřáhnout dvě GeForce, aniž byste potřebovali čipset od Nvidie nebo čipset, na kterém Nvidia fungování SLI výslovně povolila. Dále Charlie píše, že nepodaří-li se Nvidii zabránit Hydře od vstupu na trh, zamezí prostřednictvím kontroly v ovladačích její fungování se svými grafickými kartami.

Taktika je prý následující: deska bude odložena ještě několikrát, mezitím se na ni zapomene a pak MSI v klidu smaže všechny stopy, že kdy existovala.

Na Nvidii má ukazovat hlavně skutečnost, že zatímco Big Bang Fuzion byla odložena, z ničehonic MSI vydala Big Bang Trinergy vybavenou můstkem Nvidia NF200 s podporou SLI se třemi kartami. V tiskovém oznámení z konce září/septembra sice MSI vyloženě netvrdí, že Big Bang bude jediná deska, avšak je zde výslovně zmíněna Hydra, datum vydání 29. října/októbra a naopak o variantě desky s čipem Nvidie zde nepadá ani slovo.

Charlie v článku na SemiAccurate píše, že Big Bang Trinergy nikde jinde než na webu MSI neexistuje. Byť po deseti dnech od publikace už Trinergy je k nalezení v katalogu několika málo obchodů (v ČR pouze Alfa Computer), žádný z nich neví, kdy vlastně deska bude dostupná. MSI tedy papírově vydala produkt, který není schopna dodat ani recenzentům, natožpak do obchodů. Naopak Big Bang Fuzion, kterou LucidLogix předváděl na IDF v akci před zraky novinářů, si nezasloužila ani paper launch.

A co hůř, Trinergy se na fotografiích až příliš nápadně podobá Fuzionu. Tohle je Fuzion bez chladičů, kterou vyfotil Anandtech na IDF:

A tuto fotografii má Alfa Computer a rakouský Alternate.at u Trinergy:

Až na přidaný heatpipe chladič a několik popisků na PCB, což je zřejmě práce grafika ve Photoshopu, jsou desky zcela identické. To je silný argument pro Charlieho tvrzení, že Big Bang Trinergy narychlo uplácalo marketingové oddělení a hardware ve skutečnosti (zatím) neexistuje.

Motiv

Podezření padlo na Nvidii možná i z toho důvodu, že na přelomu let 2005 a 2006 podobně záhadným způsobem zmizel čipset VIA K8T900. Pochopitelně se Nvidii nikdy nepodařilo nic prokázat, nicméně pokud měl někdo zájem na tom, aby se K8T900 nedostal na trh, pak to byla právě společnost ze Santa Clary. Byla to doba, kdy se procesory AMD těšily velké oblibě (neboť překonávaly tehdejší konkurenci od Intelu takřka ve všech parametrech) a z této situace profitovala Nvidia, pro kterou téměř každý prodaný Athlon znamenal jednu prodanou nForce.

Abychom lépe pochopili, jaký motiv by Nvidia mohla mít k likvidaci Hydry, zeptali jsme se zástupců Nvidie a Intelu, jak vlastně momentálně vypadá obchodní model SLI. Podpora SLI totiž už dávno není výhradou čipsetů nForce, od loňska Nvidia licencuje SLI i pro severní můstek Intel X58 a nově i pro procesory Core i5/i7 na platformě LGA 1156. Vyjádření jejich i dalších firem naleznete níže.

Vražedná zbraň

Zpět do roku 2006. Tchajwanskou firmu ULi, která suverénní pozici Nvidie ohrožovala s vydařenými čipsety M1695 a M1697 Nvidia odkoupila. Jasný motiv měla Nvidia i k likvidaci VIA K8T900 a měla k tomu i prostředek: stačilo by zatlačit na výrobce základních desek, kteří postaveni před volbu „my, nebo oni“ dají jednoznačně přednost populární a zavedené nForce.

Dnes má ale Nvidia takové páky jen stěží. Na platformě AMD (která beztak není nijak zvlášť lukrativní) Nvidia ztrácí podíl ve prospěch čipsetů AMD, na platformě Intelu Nvidia nabízí své nForce pouze pro zastaralou platformu LGA 775. A vyhrožovat gigantovi jako MSI tím, že mu Nvidia přestane dodávat své grafické čipy? Tím by zelený tým ublížil v první řadě sám sobě.

Svěděk #1: Nvidia

Igor Staněk, regionální PR manažer Nvidie, měl zpočátku výhrady se k Charlieho nepodloženým obviněním vůbec vyjadřovat. Následně nám ale poslal krátké oficiální stanovisko:

„Vítáme Lucid na trhu. Stále ale věříme, že Nvidia SLI je nejlepší multi-GPU řešení na trhu, tvrdě pracujeme na tom, aby splňovalo všechna očekávání hráčů a poskytlo vysoký výkon. Navzdory nepodloženým fámám se nijak nesnažíme zablokovat technologii Lucidu.“ 

Co byste také čekali? Více nás zajímaly podrobnosti o politice licencování SLI, tuto záležitost ale Igor Staněk nechtěl (nebo spíše nemohl) komentovat.

Svěděk #2: Intel

Pro Intel jsme měli otázky hned dvě. První byla stejná jako ta, kterou jsme položili Nvidii, tedy jak vypadá licencování SLI pro čipsety Intelu. Překvapivě ani zde jsme se o licenční politice kolem SLI nic nedozvěděli.

Druhá otázka se týkala základní desky Smackover 2, která údajně měla nést čip Hydra 100, nikdy se ale na trh nedostala. Odpověď od Pavla Svobody, PR manažera Intelu, byla velice strohá: Intel o Smackoveru 2 nikdy oficiálně nemluvil, vždy to byla pouze spekulace. Mimochodem, hádejte, kdo je autorem článku na serveru The Inquirer, který o Smackoveru 2 informuje: není to nikdo jiný než náš starý známý Charlie.

Svěděk #3: LucidLogix

Společnosti, která vyvinula čip Hydra, jsme se na důvod odložení MSI Big Bang Fuzion zeptali e-mailem, bohužel jsme však neobdrželi žádnou odpověď. Můžeme tedy vycházet pouze z toho, co je napsáno na webu Lucidu: „čip Hydra 200 je hotov a v masové produkci, ovladače jsou hotové.“

Svědek #4: MSI

Svědka korunního jsem si nechal až na konec. Odpovědi, které nám zaslal Radim Zavadil, zástupce MSI pro Českou a Slovenskou republiku, ledacos objasňují. První otázka zněla, co stálo za odložením vydání Big Bang Fuzion:

„Uvedením Windows 7 a nových grafických čipů vznikla potřeba nových ovladačů. Vzhledem k principu fungování čipu Hydra je možných kombinací opravdu hodně. Protože víme, že je tento produkt očekáván s velkým zájmem a rozhodně nechceme přinést na trh neodladěný produkt, rozhodli jsme odložit uvedení na Q1-2010.“

LucidLogix tedy nemusel lhát, když na své stránky vyvěsil, že ovladače jsou hotové – chybí v nich však podpora pro nově vydané Radeony s podporou Direct3D 11 a nejsou řádně otestovány pod operačním systémem Windows 7. MSI se tedy pochopitelně snaží si krýt záda. Na prvním dojmu přeci jen hodně záleží a i když porodní problémy vyřešíte za týden, recenze, která označí výrobek za nedodělek, bude potenciální zákazníky odrazovat ještě několik měsíců. Radim Zavadil popírá, že by za odložením byla Nvidia. „Tyto informace se zakládají jen a pouze na spekulacích a dohadech,“ dodává.


Historie se opakuje? Ne tak docela, leda by Héraklés pracoval v utajení. Zdroj obrázku: library.thinkquest.org

Také Charlie Demerjian získal vyjádření MSI, odpovídal mu Garrett Wu. Ohledně důvodu se dozvěděl totéž co my, tedy že se čeká na doladění ovladačů a interní prověrky kvality a že vydání Big Bang Fuzion se dočkáme někdy v prvním kvartálu příštího roku. Charlie se ptal také na zničehonic se objevivší Big Bang Trinergy:

„MSI Big Bang s čipem Nvidia NF200 byla plánována už v prosinci/decembri 2008, téměř před rokem. MSI desku vystavovala na CeBITu 2009 a informovalo o ní mnoho médií, např. TechConnect Magazine a k nalezení jsou i fotografie, které jasně ukazují NF200 můstek. MSI Big Bang Trinergy již byla oznámena a půjde do masové výroby koncem listopadu/novembra.“

Deska s NF200 skutečně na CeBITu byla, vyfotil ji i sám Charlie. Tohle ovšem MSI tak snadno nespolkneme. Za prvé je vystavená deska pojmenovanána MSI G9P55-DC. Big Bang s NF200 se skutečně objevila až 29. října/októbra, v den, kdy měla být původně vydána Big Bang Fuzion. Ale budiž, to je kosmetický detail.

Za druhé, pokud by MSI na desce s NF200 opravdu pracovala od konce loňského roku, už by ji touto dobou mohla mít na trhu. Před bezmála rokem se můstek NF200 jevil jako jediný způsob, jak zprovoznit SLI na platformě LGA 1156. Následně se ale Nvidia dohodla s Intelem na povolení zelené multi-GPU technologie na každém Lynnfieldu a cílová skupina zákazníků pro základní desku s čipsetem P55 + NF200 se rázem změnila z malé na zanedbatelnou. Takový projekt je pak zralý na odsunutí do spodní části žebříčku priorit, ne-li rovnou na zrušení. 

Co vedlo MSI k tomu, že desku s čipem NF200 najednou papírově vydala, přestože nebyla schopna ukázat ani její skutečnou fotografii a sama přiznává, že výroba se rozjede až za měsíc od onoho paper launche? A co ji vedlo k tomu, aby desku vydala pod názvem Big Bang, o kterém původně mluvila výhradně v souvislosti s Hydrou?

CS24

Postavit na jednu úroveň řešení, které slibuje revoluci v multi-GPU renderingu, a obyčejný PCI Express můstek, zcela jistě utuží dobré vztahy mezi MSI a Nvidií. Ale to přece není nic nezákonného ani nemorálního. A že by Nvidia blokovala Hydru? 

Závěr vyšetřovacího spisu

K obvinění, že Nvidia brání Hydře ve vstupu na trh, chybí jasný motiv a zvláštěpak způsob provedení. Že je toto nařčení křivé, dokazuje hned několik skutečností. Nvidia vůči Lucidu a Hydře nepoužívá nijak zvlášť ostrou rétoriku a test PC Perspective dokázal, že Hydra vesele funguje i s GeForce, nekoná se tedy žádné zamykání ovladačů, o kterém mluví Charlie Demerjian. Skutečnou záhadou tudíž zůstává deska MSI Big Bang Trinergy, která podle všeho ještě před několika týdny vůbec neexistovala.