Hlavní navigace

Vyšla nová verze CorelDraw Graphic Suite 2024

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Kanadská firma Corel (která dnes již kope pod firmou Alludo) přišla s novou verzí svého populárního programu Corel Draw.

Již několik desetiletí se jedná o pořádný a maximálně komplexní balík programů, na tom se nic nezměnilo. Program je určen především profesionálním grafikům, pro většinu amatérů bude řada funkcí zbytečná. Naučit se s ním zacházet je těžší, ale pokud to zvládnete, software se nám odmění. Již několikátou verzi platí, že program existuje ve verzích pro Windows i Mac.

Vedle základního programu je tady i spousta doplňků, takže si za svých téměř 20 tisíc korun přijdeme na své. Mezi podpůrné programy patří Font Manager, což je samostatná aplikace pro správu písma, PowerTRACE, který umožňuje rychlý a přesný převod rastrů na upravitelnou vektorovou grafiku s použitím umělé inteligence, Capture (stará známá aplikace pro zachycování toho, co je právě na obrazovce), fotoeditor Photo-Paint a AfterShot 3 HDR.

Většina z nich se výrazných (někdy dokonce žádných) změn nedočkala a v případě programu AfterShot by už dávno měla být Corelu hanba, že na povedený program již dlouhé roky nesáhl. Hlavní novinkou jsou aplikace CorelDraw.app, nabízející ilustraci online a na iPadu.

Photo-Paint, jehož samostatná verze se dočkává pravidelných úprav, je mírně vylepšena i zde. Nic revolučního ale čekat nemůžeme, takže pár nových efektů a štětců. V obou aplikacích se objevily nedestruktivní bitmapové efekty.

Takže koupit, nebo nekoupit? Nová verze sice udělala další krok kupředu, ale žádný zázrak očekávat nemůžeme. Pochopitelně, pokud je pro nás možnost cloudové spolupráce důležitou, není co řešit. Možností, co si vybrat, je několik – buď si koupíte celý program za více než 19 tisíc korun, nebo dáte 800 Kč za měsíční předplatné.

KL24

Pro méně pokročilé existují levnější verze Essential a Standard, budeme se ale muset smířit s výraznými ústupky. CorelDraw je v každém případě výtečný program, ale s výraznějšími změnami Corel šetří jak se šafránem. V nové verzi je největším hitem výrazné zapojení umělé inteligence. Pokud jej potřebujeme, chybu neuděláme, ale upgradovat z minulé verze nemá valný smysl.

Pro: Robustní funkce, rychlost, verze i pro Mac
Proti: Za takhle drahý program je změn proklatě málo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.