Hlavní navigace

Vyšla Opera 11.62, premiéru si odbyla také ukázková 64bitová verze Opery 12

28. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z nejtradičnějších prohlížečů pro Windows se dočkal další bezpečnostní aktualizace. Že to trvalo, Opera 11.61 oficiálně vyšla 24. ledna, od té doby už uplynuly další dva měsíce. Duben máme na krku, apríl ale ještě nenastal, takže si z vás nikdo neutahuje, vysněný update je opravdu tady. V první řadě vás bude zajímat, že bylo opraveno pár bezpečnostních chyb. Dále, v identifikačních údajích o prohlížeči by nyní neměla scházet informace o architektuře, program už snad nezamrzne, pokud bude dekódovat video ve WebM.

Opera měla problémy se stahováním souborů, například bez zeptání nahrazovala existující data, pokud jste se stahovaný soubor pokoušeli „Uložit jako“, a v okně nebyla za jménem zapsána přípona souboru. Stejně tak se potýkala se stahovanými daty, pokud bylo stahování zahájeno z malinkého vyskakujícího okna. Někdy se při načítání využívalo zbytečně velké množství systémových prostředků, jindy Opera nedokázala správně dekódovat progresivní JPEGy. Čechy potěší, že při odesílání e-mailů na portálu Centrum.cz funguje a nevyhazuje žádnou chybu. Stejně tak došlo k eliminaci problémů se skrolování v chatu na Facebooku.

 

Tak vyhlíží nejzásadnější novinky v Opeře 11.62. Stáhnout ji můžete z www.opera.com, nebo pomocí systému automatických aktualizací. Objevily se také zprávy o vývoji vyhlížené dvanácté řady. Od této chvíle se snad budeme pravidelně a zcela normálně setkávat s 64bitovými sestavení prohlížeče. 64bitů se konečně zbavilo jistého handicapu – teď zásuvné moduly běží odděleně, v samostatném procesu. Z hlediska stability jde o významné zlepšení. V 64bitové Opeře mohou také běžet 32bitové zásuvné moduly, byť si bez problému všechny důležité pluginy nainstalujete i v 64bitové verzi.

Aktuálně nedodělaná dvanáctka obsahuje pár zádrhelů, pluginy ve vlastním procesu někdy (především při spuštění) způsobují zamrznutí některých panelů, čímž vlastně popírají svůj účel, tj. posílit stabilitu. Sociální síť Google+ 64bitovou Operu pro Windows nepodporuje. Odladěná není ani čerstvě přidaná podpora pro některé webové standardy. Pokud ale chcete, můžete dvanáctou řadu vyzkoušet na vlastní kůži, stahujte 32bitovou nebo 64bitovou edici.

MMF24

 

Zdroj: Opera Desktop Team 1 | 2