Hlavní navigace

Vyšla Windows 10 Mobile build 10549. Kdo chce přejít, musí zpátky na WP 8.1

15. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trvalo to zase měsíc, než Microsoft vydal nové sestavení mobilních Desítek. A nebudu vás dlouho napínat, jedná se o skoro stejné sestavení, jímž byly vybaveny Lumie 950 a 950 XL při nedávném odhalení v New Yorku. Není ale identické. V Americe jsme viděli sestavení 10546, členové Windows Insider mají nyní k dispozici sestavení 10549. Aspoň ti v tzv. Fast ringu.

Nepříliš dobré dojmy se Microsoftu stále nedaří zlepšit, protože navzdory dlouhému čekání byla večer před vydáním sestavení odhalena nepříjemná chyba, která způsobuje zaseknutí se na prázdné obrazovce hned po upgradu. Čili upgrade by z vašeho zařízení s Desítkami udělal nepoužitelné zařízení, resp. byste byli nuceni obnovit systém pomocí nástroje Windows Device Recovery Tool.

 

Na další sestavení nutně čekat nemusíte, pokud však chcete upgradovat dnes, budete muset do telefonu nejdříve nainstalovat zpátky Windows Phone 8.1. To je radosti, že? Zájemci nechť tedy tak jako tak klepnou na odkaz v předchozím odstavci. Dále znovu nainstalujte aplikaci Windows Insider, zvolte Fast ring a po restartu telefonu zkontrolujte aktualizace. Pak dostanete nejnovější vydání Windows 10 Mobile. Nebo prostě počkejte na další sestavení.

Novinky v sestavení 10549

Cortanu fungující v dalších zemích můžeme s čistým svědomím přeskočit. Na počítačích před pár dny představené komunikační aplikace, jež v sobě integrují Skype, čímž by Microsoft patrně chtěl zavést podobné řešení, které má Apple, ještě na mobilech nenajedete. Resp. jsou přítomné, ale bez Skypu. Aspoň se pole pro psaní zpráv zvětšuje podle délky textu – dřívějším maximem byly tři řádky, takže jste se museli prstem posouvat, abyste po sobě zprávu přečetli.

Microsoft nám tímto sestavením naznačil, že nové Lumie v době dostupnosti na trhu možná nebudou mít klienta pro Skype. Nebo bude minimálně nutné rovnou aktualizovat systém. Další novinkou jsou emoji, která mají spoustu barev pleti. V tomto mobilní edice dohání desktopová Windows.

Poslední věc se týká specificky majitelů Lumie 1020. Upgradem z WP 8.1 se vám již neodebere Lumia Camera. Proč je to důležité? Protože se tato aplikace ve Windows Storu pro Desítky nenachází, takže ji nebylo možné znovu nainstalovat. Nalijme si číše čistého vína, v případě tohoto fotomobilu bylo odebrání výborného nástroje na focení tak zásadní, že se čistě kvůli tomu nevyplatilo na Windows 10 Mobile přecházet.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Dan Rubino se na nové sestavení podíval na videu, i když vlastně není moc co nového ukazovat.

Nepovedený vývoj

To je zhruba všechno, ovšem kromě toho, že Microsoft vyřešil řadu chyb. V této fází se dá očekávat, že se budou především opravovat chyby, aby měla nová zařízení alespoň stabilní software, byť nebude funkčně kompletní a na naplnění některých slibů si počkáme. Bohužel vývoj mobilních Desítek je zapatlaný smůlou a novinky v posledním sestavení připomínají, že Microsoft leckdy řeší úplné základy.

V této fázi by přitom měl mít v ruce již prakticky hotový systém, kde by měl jen ladit detaily. Mezitím se firma potýká s problémy s odebíráním aplikací při upgradu, nefunkčními upgrady nebo postupným zpomalováním Desítek až do nepoužitelného stavu. (Podobných problémů si Insideři navíc v uplynulých mísících užili dost.) Všechny funkce přitom nejsou na místě. Během testování nelze očekávat, že bude všechno bezproblémové, ale Microsoftu se vyloženě nedaří vývoj ukočírovat.

Nedávno se stalo, že byly nehotové Desítky uvolněny pro nepodporovaná zařízení jako HTC 8X. Kdo systém upgradoval, opět skončil s nefunkčním zařízením. Mimochodem, zmíněný problém s postupným zpomalováním zařízení ještě vyřešen nebyl, zato se mezitím objevil jiný. V čerstvě uvolněném sestavení Cortana konzumuje nepřiměřeně energii uloženou v akumulátoru. Dočasným řešením je vypnout ji.

Windows 10 Mobile a nové emojiEmoji ve více barevných variantách | Foto: Microsoft

CS24

Známé a opravené problémy

Ke známým problémům patří to, že po upgradu může pár aplikací chybět. Nejspíš je nasaje červí díra. Řešením je resetovat přístroj. Dále po restartu smartphonu neuvidíte žádné notifikace, musíte jej nejdříve aspoň jednou odemknout. Po upgradu ani není možné volat přes aplikace jako Skype for Business nebo WhatsApp. Vyřešíte to přeinstalací komunikátorů. Nyní ještě seznam opravených chyb:

  • Windows Camera nepadá, když ji spustíte z jiné aplikace.
  • Klávesnice se neskryje, jakmile napíšete a odešlete zprávu.
  • Odstranění oznámení prstem do strany nezpůsobí, že se v horní části obrazovky stejně objeví ikona indikující oznámení.
  • Snímky obrazovky se ukládají správně, takže je komunikátory jako WeChat, WhatsApp, LINE, WeiBo nebo QQ již uvidí, případně s nimi tedy mohou pracovat.
  • Aplikace nainstalované na kartu SD je možné spustit po vyjmutí a následném vložení karty do telefonu.
  • V mapách funguje přibližování tradičním gestem dvěma prsty (tzv. pinch to zoom).
  • Odeslání vlastního vyzvánění či tóny pro textové zprávy už neskončí zobrazením prázdné obrazovky.
  • Vrátily se čistě vibrační budíky.
  • Blokování hovorů je opět funkční.

Zdroj: Windows Experience Blog