Hlavní navigace

Výsledky: Nokia prodala přes milion Lumií, ale celkově nabrala miliardovou ztrátu

26. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia před malou chvíli sdělila výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí. To bylo pro firmu klíčové, neboť uvedla na trh nové produkty, na kterých má záviset budoucnost firmy.

Ve čtvrtém kvartálu dosáhla firma obratu 10 miliard eur (21% pokles). Ale zatímco loni skončila firma v zisku 884 milionů, teď je Nokia hluboko v mínusu se ztrátou 954 milionů. Samotný prodej zařízení je ještě v černých číslech (+ 203 mil. eur), ale do červených dostala firmu divize Location & Commerce (navigační systémy) se ztátou 1,2 miliardy. 

Celkově prodala 113,5 milionu mobilů (8% pokles). Ztrácí ale důležité trhy. Ještě loni nejvíce obchodovala v Evropě (33,5 milionu mobilů), letos je Evropa až na třetím místě za Středním východem a Afrikou a regionem Asie-Pacifik. V Severní Americe už prodala jen půl milionu mobilů!

Smartphonů prodala dokonce o 31 % méně než loni. V posledním kvartálu to bylo jen 19,6 milionu. Vzhledem k milionovým prodejům Lumií bylo zbylých 18+ milionů buď Symbiany (ty především), nebo Nokia N9 s MeeGo. Jen pro představu, Apple prodal přes 37 milionů iPhonů.

CS24

Pro rok 2012 prý ale nemá konkrétní cíle, neboť bude nadále probíhat náročná restrukturalizace. Ale jasnými cíli jsou nárůst prodejů chytrých telefonů a navýšení marží.

Zdroj: Nokia