Hlavní navigace

Vyšší výkon pro Ryzeny 9000 se 105W TDP už je i na deskách Asusu a Gigabyte

4. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: Gigabyte
Zlepšení výkonu nových procesorů AMD za cenu navýšení spotřeby už převzali další výrobci desek.

Po vydání procesorů platformy AM5 byly stížnosti na to, že mají šestijádrové a osmijádrové modely jenom 65W TDP, a zároveň už před vydáním začaly vycházet zprávy o tom, že jim AMD zpětně TDP zvýší. To se nakonec potvrdilo, je to ale udělané rozumnější cestou – jako přepínač v nastaveních desky, kde si 105W režim může zájemce aktivovat. Jako první se tato funkce objevila u MSI, teď už ji ale rychle přebírají i ostatní výrobci desek.

105W režim pro všechny desky od Gigabyte

Po MSI během dneška přidání 105W možnosti pro procesory Ryzen 9000 oznámili další dva výrobci. Firma Gigabyte oznámila vydání oficiálně v tiskové zprávě, podle níž nyní pro desky platformy AM5 vydává BIOSy založené na AGESA 1.2.0.1a, které tuto možnost přidávají. Ani Gigabyte tedy nečeká na vydání následující verze AGESA 1.2.0.2, která měla původně tuto funkci zpřístupňovat (pokud má pravdu web WCCFtech). Je možné, že AMD už toto nastavení má pro testovací účely v předchozí verzi AGESA, ale počítalo se s tím, že zatím ještě bude schované.

Volba se jmenuje „TDP to 105W“, je přítomná v nastaveních CPU a opět se týká jen 65W procesorů, tedy Ryzenu 5 9600X a Ryzenu 7 9700X (zda se třeba někdy nerozšíří i na 65W modely generace 7000, nevíme). Gigabyte podobně jako MSI zmiňuje, že zvýšení TDP na 105 W u těchto procesorů (asi je řeč o modelu 9700X) může zvýšit výkon v Cinebenchi R23 coby ukázkovém benchmarku o stejných 13 %. Toto číslo nejspíš uvádí ve své dokumentaci k AGESA přímo AMD.

105w režim na desce Gigabyte

105W režim na desce Gigabyte

Autor: Gigabyte

Aktualizace s touto volbou zpřístupněnou by už měly být dostupné pro šest modelů desek s čipsetem X670/X670E a pro 25 modelů založených na čipsetu B650/B650E v seznamu níže. Pro A620 zatím nic, ale firma uvádí, že verze pro „zbývající desky série 600“ budou postupně následovat, takže se asi má dostat na všechny AM5 modely v nabídce.

Desky Gigabyte, pro které je k dispozici BIOS se 105W režimem

Desky Gigabyte, pro které je k dispozici BIOS se 105W režimem

Autor: Gigabyte

X670E desky Asus

Asus oznámil dostupnost BIOSů se 105W TDP na svém webu v sérii aktualizací BIOSů verze Beta 2307. Administrátor z Asusu rovnou zveřejnil tyto betaverze pro sedm prvních desek (jde o modely s čipsetem X670E). Opět ale asi platí, že další desky budou postupně následovat.

105W TDP pro Ryzen 9700X a 9600X - BIOSy pro desky od Asusu

BIOSy pro desky od Asusu s funkcí 105W TDP pro Ryzen 9700X a 9600X

Autor: Asus, snímek Cnews

U Asusu se tato volba jmenuje „cTDP to 105W“, tedy lehce jinak, ale se zachováním srozumitelnosti (cTDP čili konfigurovatelné TDP asi jako označení dává i lepší smysl – 65W hodnotu AMD ve specifikacích uvádí jako „default TDP“). Volba je dostupná v nastaveních CPU, například přes menu AI Tweaker.

105w režim na desce Asusu

105W režim na desce Asusu

Autor: Asus

U obou firem opět tato možnost zůstává volitelnou, a není to tedy tak, že by se parametry procesoru retroaktivně změnily, což by bylo problematické. Tyto volby jsou možná zkratkou pro nastavení PBO (Precision Boost Overdrive) na takové hodnoty, které odpovídají 105W TDP, ovšem s tím, že je to ze strany AMD na rozdíl od přetaktování plně kryté zárukou a považováno za provoz procesoru v rámci specifikací.

Zvýšení TDP na 105 W pro Ryzen 9600X a 9700X vyjde za měsíc a vztahuje se na něj záruka Přečtěte si také:

Zvýšení TDP na 105 W pro Ryzen 9600X a 9700X vyjde za měsíc a vztahuje se na něj záruka

Jelikož jde o volitelný režim, jako směrodatný by stále měl být chápán výchozí výkon v 65W režimu. Asi tedy není namístě přeměřovat všechny recenze (na rozdíl od situace s aktualizacemi Windows, kde by to pro maximální reprezentativnost výsledků bylo třeba – výkon ve hrách po těchto aktualizacích, ale stále s výchozími TDP teď například pro Ryzeny 9000 a postupně i pro další procesory znovu testuje Tom’s Hardware). Otestovat navíc i výkon v tomto volitelném 105W režimu je asi už na iniciativě různých médií a youtuberů, opět jako „volitelné“ téma.

CS24

Stáhněte si víc výkonu. Oprava zrychlující procesory AMD už je široce dostupná pro aktuální Windows Přečtěte si také:

Stáhněte si víc výkonu. Oprava zrychlující procesory AMD už je široce dostupná pro aktuální Windows

Stejná možnost nejspíš přibude i do UEFI nastavení desek ASRock, což je zbývající výrobce z velké čtyřky základních desek, a Biostar. Jen zatím nevíme, zda třeba tito výrobci nepočkají na onu oficiální dostupnost funkce v kódu AGESA 1.2.0.2 koncem září. Otazník je asi spíš nad OEM počítači firem jako Acer, HP a tak dále. Ty používají obvykle vlastní desky s vlastními BIOSy. Je možné, že v nich tito výrobci 105W možnost někdy nezpřístupní, pokud ji nebude na sílu do BIOSu „injektovat“ AGESA v sekci možností „AMD CBS Settings“. OEM počítače mívají možnosti nastavení v BIOSu často osekané.

Zdroje: Asus, TechPowerUp, VideoCardz