Hlavní navigace

Vytvořte efektivní zálohu vašich dat s Cobian Backup 11

12. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Data jsou tím nejcennějším ve vašem počítači. Možná si to ani neuvědomujete, ale navykli jste si skladovat fotografie, dokumenty a mnoho dalších dat na jediném místě – na pevném disku. Pokud však selže, máte na výběr. Buďto se s daty nadobro rozloučíte, nebo zaplatíte obrovskou sumu za obnovení dat ve specializované laboratoři.

Abyste se tomuto nelehkému rozhodnutí mohli vyhnout, musíte začít data pravidelně zálohovat. A abyste nemuseli spoléhat sami na svou vlastní dochvilnost, bude nejlepší, když svěříte zálohovací rutiny programu. Cobian Backup sice začal jako studentský projekt, jeho jedenáctá verze je však známá po celém světě.

Pokud je program nainstalován na počítači s přístupem k internetu, na aktualizaci vás upozorní sám, případně můžete čas od času přejít na domovskou stránku projektu www.cobiansoft.com.

Zásadní volby již v prvních krocích

Zatímco u většiny programů instalační proces neslibuje žádné větší možnosti nastavení (maximálně tak výběr složky pro instalaci), u Cobian Backup vám vřele doporučujeme dávat velký pozor na přednastavené volby.

 

Hned po spuštění instalace můžete zvolit českou lokalizaci, což bude důležité zejména pro méně technicky zdatné uživatele. Můžete to provést pomocí rozbalovacího menu na levé straně okna instalačního programu.

V dalších krocích budete nuceni zvolit typ instalace. Nabízejí se celkem čtyři volby. Instalovat můžete buďto jako aplikaci bez automatického spuštění (okradete se ale tak o automatické spouštění zálohovacích skriptů), aplikaci s automatickým spuštěním pro aktuálního uživatele (pokud se k počítači přihlásí jiný uživatel, program se nespustí a případné naplánované úlohy se neprovedou), aplikaci s automatickým spuštěním pro všechny uživatele. Poslední možností je pak aplikaci použít jako službu – program poběží na pozadí, v tom případě ale musíte zvolit, který uživatelský účet bude služba využívat pro přístup k systémovým prostředkům.

Obrovskou výhodou je, že program se nesnaží jít moderní cestou a necpe uživatelům všemožné Toolbary a software na zrychlení počítače. Po dokončení instalace se v pravém dolním rohu vašeho monitoru objeví nová ikonka připomínající černobílý vějíř. Pokud na ni dvakrát poklepete myší, dostanete se do hlavního okna aplikace.

Program sám o sobě samozřejmě nemůže vědět, jaké soubory chcete zálohovat, natož pak to, kam je chcete zálohovat. Celý systém je postavený na existenci tzv. úloh. Každá úloha může zálohovat různý typ dat v různý čas a různým způsobem. Je přeci logické, že například pracovní dokumenty budete chtít zálohovat častěji, než kupříkladu legální kopie filmů o několika desítkách gigabajtů.

Nastavíte si tak různé úlohy a stanovíte jim pevná pravidla pro práci se zálohovanými daty. Ano, poprvé sice strávíte u Cobianu větší množství času, poté však již vše poběží automaticky a o existenci programu vás bude informovat jen ikonka (a notifikace připomínající spuštění zálohování).

Vytvoření úlohy

Pro vytvoření první úlohy můžete v rozhraní použít ikonu modrého plus v kroužku, případně postačí stisknout kombinaci kláves CTRL + A. Tím otevřete nové dialogové okno. Vzhledem k množství možností nastavení je celý proces uspořádán do osmi logických položek v menu na levé straně.

Ze všeho nejdřív je nutné úlohu nějak nazvat – ideálně tak, abyste hned poznali, co a jak vlastně úloha zpracovává (např. měsíční záloha dokumentů). Ze zásadních voleb je zde také typ zálohy.

Inkrementální, nebo diferenciální?

Vybrat vhodný typ zálohy je poměrně velký problém a závisí na vašich potřebách. Nejjednodušší typ je tzv. plná záloha, kdy se prostě při každé zálohy všechny vybrané soubory přenesou do cílového umístění. Je to jednoduché, ale časově i datově náročné.

Pokud chcete uchovávat větší množství záloh, je vhodné kombinovat plné zálohy s inkrementálními či diferenciálními. Diferenciální (rozdílový) typ zálohy vytvoří nejdříve plnou zálohu, další záloha však bude přidávat jen soubory změněné či vytvořené od poslední plné zálohy. Díky tomu se ušetří velké množství místa. V případě obnovy pak stačí zkopírovat do původního umístění plnou zálohu a poslední rozdílovou zálohu.

Inkrementální (přírůstkový) typ zálohy jde ještě dále – první záloha se vytvoří úplná, další záloha pak porovná změněné a vytvořené soubory od poslední zálohy. Díky tomu dojde k maximální úspoře místa. Při obnově je však nutné zkopírovat data z plné zálohy a všech inkrementálních, což může v určitých případech trvat i hodně dlouho (například když budete mít 180 inkrementálních záloh a jednu plnou).

V dalším kroku pak vybíráte zdroj a cíl zálohy. Můžete vybírat konkrétní soubory nebo složky, zvolit ale také můžete vzdálené umístění v podobě serveru FTP. Neméně důležité je nastavení plánovače záloh. Možnosti nastavení jsou opravdu bohaté. Při tvorbě plánu myslete na to, že počítač musí být v daný čas zapnutý a že zálohování ubírá výkon počítače. Zálohy tak ideálně naplánujte na čas, kdy jste třeba na obědě, případně na noc (pokud necháváte stroj zapnutý).

V následující záložce lze nastavit prioritu zálohovacího procesu a množství udržovaných plných záloh. Vhodným nastavením plných a inkrementálních/diferenciálních záloh můžete při relativně malé velikosti udržovat denní zálohy i několik let zpět.

Položky Archiv a Vyloučení umožní snížit velikost záloh na minimum. Zatímco archivace provede kompresi dat, vyloučením některých souborů (které zálohovat nechcete) zkrátka provedete selekci. Pokud například máte v dokumentech uložené videozáznamy, můžete vytvořit masku pro video soubory, které se zálohovat nebudou.

Položkou poslední je pak Pokročilé – pro lehčí orientaci můžete využít absolutní cesty či přidání typu zálohy do názvu složky. Pro uživatele s doménou je možné zajistit spuštění zálohy s jiným uživatelským oprávněním.

CS24

Pro sítě i dálkové ovládání

Cobian Backup umožňuje vzdálené ovládání po síti. To se hodí zejména pro správce, kteří tak nemusí fyzicky obíhat každý počítač, pouze se pomocí integrované konzole přihlásí k počítači a vše potřebné nastaví, aniž by se zvedli ze židle.