Hlavní navigace

Vytvořte si fotoalbum v PowerPointu

20. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

PowerPoint je primárně určen pro jiné úkoly, než pro tvorbu elektronických alb s fotografiemi, které budete posílat svým známým. Jistě jste ale někdy dostali e-mailem powerpointovou prezentaci, ve které se střídají různé obrázky a hraje hudba na pozadí. Vyzkoušejte vytvořit něco podobného. PowerPoint 2007 se postará o to, aby fotoalbum mělo zajímavý vzhled, a na vás bude jen doplnění několika snímků a základní nastavení.

Ještě před tím, než se do vytvoření fotoalba v PowerPointu pustíte, počítejte s tím, že výsledek bude uložen jako soubor, který lze otevřít zase jen v PowerPointu. Toto fotoalbum nemá za cíl nahradit webové fotogalerie nebo programy pro správu obrázků. Může však představovat zajímavý elektronický dárek.

Přidání snímků do alba

Spusťte PowerPoint s prázdnou prezentací, přepněte se na záložku Vložení a stiskněte tlačítko Fotoalbum. V novém okně pokračujte tlačítkem Soubor či disketa. Objeví se klasický dialog pro procházení souborů. Vyberte jeden nebo více obrázků a otevřete je. Přidání dalších obrázků můžete opakovat dle libosti. Seznam obrázků vidíte v políčku Obrázky v albu. Po klepnutí na některý z řádků se vpravo zobrazí náhled snímku. K obrázkům lze doplnit snímky s textovými popisky - použijte k tomu tlačítko Nové textové pole.

Úprava vzhledu alba

Tlačítky se šipkou upravte pořadí obrázků. Pod náhledem je sada tlačítek, kterými v případě potřeby upravte otočení aktuálně vybraného snímku, jeho jas a kontrast. Z nabídky Rozložení obrázku si vyberte takovou volbu, která bude vyhovovat vaší představě o albu. Výchozí zobrazení, kdy je na celém slajdu samotná fotografie, můžete zaměnit například za zobrazení jednoho obrázku s nadpisem. Úpravu sledujte na názorné ilustraci pod náhledem. Po nastavení se tlačítkem Vytvořit přepněte do hlavního okna PowerPointu.

Doplnění nadpisů a další úpravy

Pokud chcete obrázky ukazovat včetně nadpisů, musíte je ručně dopsat. V panelu s náhledy snímků se mezi nimi postupně klepnutím přepínejte. PowerPoint vám naznačí, že máte dopsat potřebný text. Přepněte se na záložku Návrh a z nabídky Motivy vyberte takový, který se vám bude líbit. Ten výchozí je zpravidla zobrazen jako první, máte tedy možnost návratu. Dále na záložce Animace zvolte jeden z obrazových efektů doprovázejících změnu obrázku při prohlížení. Po označení jej připojte k ostatním snímkům tlačítkem Použít u všech.

Hudba na pozadí

Chcete-li, doplňte k fotoalbu jemnou hudbu na pozadí. Aby začala hrát hned při spuštění prezentace, přepněte se na první snímek. Připravte si soubor se skladbou, přejděte na kartu Vložení a stiskněte tlačítko Zvuk. V dialogu připravený soubor vyberte. Na dotaz, jak chcete zvuk v prezentaci spouštět, odpovězte Automaticky. Vložený obrázek symbolizující zvuk označte. Na záložce Možnosti zaškrtněte jeho Skrytí během prezentace, Opakování do ukončení a v nabídce vyberte Přehrávání během několika snímků.

Uložení fotoalba

Jakmile máte své fotoalbum v PowerPointu připraveno, tak si jej prohlédněte spuštěním tlačítkem Od začátku na kartě Prezentace (klávesa F5). Jste-li s výsledkem spokojeni, pak album pomocí tlačítka Office v levém horním rohu uložte.

MMF24

Pozor na velikost

Jestliže se rozhodnete právě vytvořené fotoalbum v PowerPointu odeslat e-mailem, dejte pozor na jeho velikost. Čím více velkých fotografií do něj vložíte, tím bude výsledný soubor fotoalba větší a některé e-mailové schránky mohou mít problém s jeho odesláním či přijetím. Navíc řada zkušenějších uživatelů nerada sleduje, jak se jim kvůli podobným prezentacím snižuje volná kapacita jejich schránky. Neposílejte tedy fotoalba bez předchozí domluvy.

Pokud se vám článek líbí, nezapomeňte si objednat předplatné časopisu Nejlepší PC rady a návody, kde vyšel. Časopis vám každé tři týdny přináší ty nejlepší rady pro práci i zábavu na počítači a internetu.

Byl pro vás článek přínosný?