Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní webové stránky bez znalosti programování

16. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet se neustále vyvíjí a spolu s ním se také zásadně mění způsob tvorby webových stránek. Za několik posledních let se objevila řada projektů, které umožní rychle vytvořit a zprovoznit vlastní webové stránky i bez toho, že byste museli studovat, jak se zapisuje kód v některém z jazyků pro tvorbu webu.

Vše začalo redakčními systémy, které bylo třeba nainstalovat na webový prostor, ale dále už správa webu probíhala přes tzv. administrační rozhraní. Bylo to značné zjednodušení, i dnes však tato řešení ponecháváme spíše zkušenějším správcům.

Pro začátečníky nebo uživatele, kteří tvorbě webu nemohou nebo nechtějí věnovat mnoho času, jsou připraveny speciální služby, které vám po (často bezplatné) registraci nabídnou prostor (např. na ukládání fotografií, protože i webová stránka potřebuje nějakou svoji úložnou kapacitu) a doménu (adresu, přes kterou budou uživatelé na vaše stránky přistupovat). Stránky, které na nich budete chtít provozovat, si pak snadno vytvoříte pomocí srozumitelných formulářů v průvodci tvorbou webu.

Výsledky odpovídají tomu, že se v podstatě jedná o automaty, které stránky vytvoří na základě vašeho zadání. To samozřejmě neznamená, že by výsledné weby byly špatné - naopak. Plně vyhovují potřebě rychlého vytvoření stránek a díky nabízeným šablonám vypadají mnohem lépe, než kdybyste se je pokoušeli vytvářet ručně.

Moderní generátory webových stránek už neslouží pouze pro sestavení webu s textovým obsahem, obrázky, galerií a kontaktním formulářem. Stále častěji se objevuje i podpora elektronických obchodů (e-shopů), které do svých stránek opět začleníte pomocí průvodce ve srozumitelném administračním prostředí.

V Česku nejsme pozadu

Generátory webových stránek, ve kterých si pomocí průvodce nastavíte vzhled, strukturu a ve finále i obsah svých webů, se nejprve objevily v zahraničí. Spousta z nich už v současné době nefunguje, jiné se dále rozvíjejí.

Například Microsoft ukončil svůj dlouholetý projekt Windows Live Spaces a svým uživatelům doporučuje službu WordPress.com. Tu je možné s ostatními aplikacemi z Windows Live propojit. Také Google ukončil jednu ze svých služeb pro vytváření webových stránek, Stránky Google (Google Pages). Namísto toho ale nabízí jinou vlastní alternativu - Weby Google (Google Sites). Podrobněji si ji představíme v samostatném článku.

V českém prostředí máme hned několik konkurentů. K nejoblíbenějším patří projekt Webnode (www.webnode.cz) umožňující vytvářet osobní webové stránky, firemní prezentace i e-shopy. Nejbližším konkurentem této služby je inPage (www.inpage.cz). Známý je také projekt eStránky.cz (www.estranky.cz), který bude vyhovovat spíše těm, kdo se spokojí s opravdu jednoduchými stránkami.

Pro jednotlivce ideální

Při rozhodování o tom, zda využijete některou ze služeb pro vygenerování webových stránek, zda svůj web ponecháte na nějakém programátorovi nebo se do něj pustíte sami, zvažte výhody i nevýhody obou řešení. Využitím některé ze zmíněných služeb značně urychlíte celý proces vytvoření webu. Můžete si vybírat z řady připravených šablon a ty dále upravovat (barvami, jinými obrázky, změnou písma, výběrem prvků na webu,‚Ķ), takže výsledek bude vypadat poměrně dobře. Bohužel, pokud si s přípravou webu nedáte moc velkou práci, budou vaše stránky vypadat jako klony řady jiných, jejichž majitelé se také spokojili s výchozí podobou nabízených šablon.

Nezapomeňte na to, že v bezplatné variantě jsou tyto služby nabízeny s určitým omezením. Podle provozovatele se mohou lišit nabízeným úložným prostorem, kapacitou pro přenos dat, podporou domén druhé a třetí úrovně atd. Nezapomeňte si přečíst podmínky použití každé ze služeb.

Slovníček

Doména druhého řádu je označení pro názvy domén nacházejícími se před národním označením (.cz, .com, .de‚Ķ). Takovými doménami jsou například epublishing.cz nebo cnews.cz

Doména třetího řádu je výraz předcházející v adrese doméně druhého řádu, například extrawindows.cnews.cz nebo apple.cnews.cz

Úložný prostor je kapacita diskového prostoru přidělená pro umístění webových stránek - při vytvoření webových stránek dostanete od poskytovatele určitý prostor, který podobně jako kapacitu pevného disku v počítači nesmíte překročit

Webhosting je služba umožňující umístění webových stránek na internet

Cena domén

Chcete-li vlastní plnohodnotnou webovou adresu (např. www.epublishing.cz), pak vězte, že cena registrace české domény druhé úrovně se v současné době pohybuje okolo dvou set korun ročně. Ty platíte sdružení CZ.NIC starajícímu se o chod českých domén.

Webnode

Weby snadno a rychle

Jeden z nejznámějších českých projektů pro rychlou přípravu webových stránek bez znalosti programování se jmenuje Webnode. Vytvoříte v něm nejrůznější typy webů

Než se budete moci pustit do práce na vlastní webové prezentaci, je nutné se na domovské stránce projektu www.webnode.cz bezplatně zaregistrovat. Do formuláře zadejte požadovanou adresu stránek, svou e-mailovou adresu a heslo a klepněte na tlačítko Registrovat a vytvořit nový web. Webnode připraví vše potřebné pro základní podobu vašeho nového webu a poté již uvidíte formulář, s jehož pomocí ve třech krocích nastavíte detaily týkající se vašich stránek.

Ve formuláři postupně zadejte název a slogan svých stránek a jazyk, ve kterém budete vytvářet obsah stránek. V další části si nastavíte vzhled stránek. Na výběr máte mnoho šablon, pro každou z nich je možné zobrazit si její Náhled. Poté, co si některou z nich vyberete, pokračujte do poslední části průvodce, vyberte položky, které chcete na svém webu mít (blog, novinky, kontaktní formulář) a přípravu webu dokončete.

Úprava webu

Veškeré změny vzhledu stránek je možné provádět v administračním prostředí, které připomíná vizuální editor - tedy jak stránky vidíte vy v tomto editoru, tak je (samozřejmě bez možností úpravy) uvidí i vaši návštěvníci. Pokud jej zavřete nebo se z administrace odhlásíte, dostanete se do něj opět po přihlášení z domovské stránky Webnode, kdy poté v administraci klepnete na tlačítko Editace stránek.

Všimněte si, že u řady prvků stránky je zobrazen odkaz Upravit. Například Upravit menu, Upravit text, Nový článek a podobně. Klepnutím např. na odkaz Upravit text si otevřete nové okno s jednoduchým editorem, ve kterém změníte texty ve vybrané části stránky. Po dokončení úprav textu klepnete na tlačítko Uložit a zavřít. Podobně funguje úprava menu.

Přestože jste v režimu úprav webu, můžete používat běžné navigační prvky (odkazy) k tomu, abyste se dostali do jiné části webu, stejně jako tak bude činit běžný uživatel. Pro potvrzení změn, které na stránce provedete, nezapomeňte klepnout na tlačítko Publikovat.

Jak na administraci

Administrace Webnode vzdáleně připomíná pás karet v aplikacích Microsoft Office. Tlačítkem Nový přidáte do svého webu další stránku, článek nebo záznam do katalogu produktů. Tlačítkem Přejít na si zase zobrazíte panel se seznamem všech stránek na svém webu a budete se moci rychle přepnout do určité části svého projektu. V sekci Stránka máte tlačítko pro publikaci, kterým provedené změny do webu uložíte.

Jiným zajímavým tlačítkem je Zabezpečení, kterým pro danou stránku nastavíte ochranu heslem - bez jeho znalosti si tak nikdo nebude moci web zobrazit. Sekce Obsah vám nabízí různé prvky, které lze do stránky vložit, jako například Anketu, Fotogalerii, nebo Diskuzní fórum. Odkazem Moje projekty se přepnete do hlavní administrace Webnode, kde můžete vytvářet další stránky nebo si třeba připlatit za vlastní doménu druhého řádu. Pomocí administrační lišty v editaci webu můžete kdykoli později měnit i celý jeho vzhled - stačí si vybrat jinou šablonu a tu opět přizpůsobit. Texty a jiný obsah webu přitom zůstanou zachovány.

Přidání textů a vložení obrázků

Přejděte do administrace stránky a tlačítkem Nový si zobrazte nabídku pro přidání obsahu, ze které vyberte položku Stránka. V novém okně zadejte její Název a vyberte některou z předvolených šablon pro rozmístění textů na stránce (Výpis článků, Katalog, Otázky a odpovědi, Fotogalerie,‚Ķ), například Běžnou stránku. Pokračujte tlačítkem Upravit text a v okně s editorem vložte obsah stránky.

V nástrojové liště editoru najdete také tlačítko Vložit obrázek. To zobrazí další okno se správou již existujících obrázků a možností nahrávat další. Klepnete v něm na tlačítko Nahrát obrázky, vyberete je na disku a poté je klepnutím v seznamu vložíte do textu. Když nad obrázek v seznamu najedete myší, Webnode zobrazí odkaz pro jeho úpravu a vy jej budete moci například zmenšit.

Weby Google

Vlastní stránky s hostingem zdarma

Pohodlné vytvoření webových stránek bez znalosti programování nabízí i na internetu všudypřítomná společnost Google. Vyzkoušejte její nástroj nazvaný Weby Google

Patříte-li mezi fanoušky společnosti a služeb Google, používáte webovou schránku Gmail, vyhledávač a další služby spojené s touto značkou, pak vyzkoušejte i službu určenou pro jednoduchou tvorbu webových stránek umístěných na serverech Google.

Služba nazvaná Weby Google běží na adrese sites.google.com. Abyste ji mohli využít, musíte mít u Google zřízen účet - můžete se samozřejmě přihlásit s využitím svých přístupů do Gmailu. Jakmile tak učiníte, zobrazí se vám stránka s přehledem již vytvořených webů (přehled zatím bude prázdný) a s tlačítkem pro vytvoření nového projektu. Co je velmi praktické, nechybí zde vyhledávací políčko, se kterým velmi rychle prohledáte obsah svých webů. Jde o užitečnou pomůcku pro každého, kdo na službě Weby Google bude provozovat více projektů.

Jak na nový web

Po přihlášení klepněte na tlačítko Vytvořit nový web. V následně zobrazeném formuláři zadejte jeho jméno a upravte adresu, na které se bude web nacházet. Google se ji pokusí vytvořit podle zadaného názvu, můžete ji však přepsat podle libosti.

Dále si vyberte šablonu vzhledu svých stránek. Ve výchozím nastavení máte nahoře k dispozici dvě tlačítka - prázdnou šablonu a šablonu pro stránky školní třídy. Množství dalších šablon, rozdělených do několika kategorií si zobrazíte po klepnutí na odkaz Další šablony naleznete procházením galerie. Vyberte si některou ze šablon pro firemní stránky, aktivity a události, školy a vzdělávání, kluby a organizace, osobní a rodinu nebo vládní a neziskové organizace. Po klepnutí na šablonu se zobrazí její větší náhled s detailnějším popiskem a možností šablonu zobrazit v plné velikosti v novém okně. Pokud se vám líbí, potvrďte její volbu klepnutím na tlačítko Vybrat. Ve formuláři máte dále v sekci Vybrat motiv možnost zvolit některou z barevných variací pro vybranou šablonu.

V nastavení Další možnosti určete, zda si váš web bude moci prohlédnout kdokoli, nebo zda jen vybraní uživatelé. Nakonec opište zobrazený potvrzovací kód a klepněte na tlačítko Vytvořit web.

Úprava webu

Webové stránky ve službě Weby Google máte nyní vytvořeny. Automat do nich doplnil ukázkové texty a obrázky, které nyní můžete samozřejmě změnit. Stránka se vám zobrazí ve výsledné podobě tak, jak ji vidí uživatelé. Vy však máte navíc nad ní zobrazenu lištu s tlačítkem Upravit stránku. Klepněte na něj a všimněte si, že přibude další lišta s tlačítky pro formátování textu a zároveň se hlavní obsah na stránky přepne do režimu, ve kterém jej můžete smazat a zadat znovu s vlastním textem. Pomocí nabídky Vložit je možné doplnit i jednotlivé obrázky nebo rovnou celá alba z webové služby Picasa. Do stránky můžete rovněž vkládat svoje Dokumenty Google. Po skončení úprav klepněte na tlačítko Uložit, přesuňte se do jiné části vytvořeného webu a upravte jej podobným způsobem.

Tlačítkem Vytvořit stránku přidáte další část do svého webu. Budete si přitom moci zvolit, zda půjde o běžnou stránku s obsahem, o výpis nějakých souborů, o oznámení nebo o nějaký seznam. Pomocí tlačítka Další akce | Spravovat web se přepnete do rozhraní, ve kterém upravíte název webu, jednotlivé obrázky ve zvolené šabloně, barvy, písma a další vlastnosti webu. V sekci Webová adresa budete moci nastavit doménu druhé úrovně, na které může web běžet a v sekci Zpeněžit jej můžete propojit se svým účtem u služby Google AdSense a vydělávat na vložené reklamě.

Weebly: tvorba v prohlížeči Google Chrome

Zajímavý přístup k vytváření webových stránek nabízí služba Weebly (www.weebly.com). Její generátor funguje jen v prostředí webového prohlížeče Google Chrome a po jeho spuštění musíte povolit provázání se svým účtem u Google. Poté vám dorazí e-mail odkazem pro automatické přihlášení. Zadáte název webu, jeho adresu a můžete se pustit do tvorby stránek - opět s využitím šablon a srozumitelného průvodce. Bohužel pro českého uživatele, služba zatím není lokalizována do češtiny.

Blogujte bez prohlížeče z Windows Live

Oblíbená sada programů Windows Live Essentials obsahuje také blogovací nástroj Windows Live Writer. S jeho pomocí můžete odesílat příspěvky na svůj blog i bez otevření webového prohlížeče

Společnost Microsoft svého času nabízela službu spaces.live.com, na které jste mohli zprvu jen přes webový prohlížeč, později i s využitím blogovacího programu Windows Live Writer vést svůj vlastní blog. Před pár měsíci Microsoft tuto službu ukončil a všem jejím uživatelům doporučil přesun ke službě WordPress.com. Ta implementuje známý redakční systém WordPress, ovšem nevyžaduje po vás jeho instalaci - vše se připraví automaticky a vy můžete po bezplatné registraci ihned začít s blogováním.

Jak zprovoznit blog

Přejděte na adresu cs.wordpress.com, kde najdete české rozhraní k registraci u této služby. Klepněte na odkaz Zaregistrovat se nyní a zadejte adresu svého blogu. Doplňte přihlašovací jméno, heslo, e-mailovou adresu a registraci dokončete. V dalším kroku zadejte své jméno a pokračujte dále.

V e-mailové zprávě, která by vám mezitím měla dorazit, najdete odkaz pro aktivaci svého účtu. Poté přejděte na adresu svého právě vytvořeného webu, za kterou doplníte výraz /wp-admin, tedy například (vaseadresa.wordpress.com/wp-admin). Přihlaste se zvolenými údaji do webu a nastavte si ovládání v češtině - vlevo klepněte na položku Settings, z rozbalovací nabídky Language vyberte položku cs - Česky a nastavení uložte.

Nyní se můžete podívat do jednotlivých nastavení administrace redakčního systému WordPress. Nové články do blogu můžete přidávat pomocí administrační části Příspěvky | Vytvořit příspěvek. Když v záhlaví klepnete na název svého webu, zobrazí se vám tak, jak jej uvidí ostatní uživatelé. Vzhled webu je možné nastavovat pomocí různých šablon v administrační části Vzhled. Stačí si některou vybrat a klepnout na odkaz Aktivovat.

Proč používat Windows Live Writer?

Blogovací program Windows Live Writer vznikl kvůli potřebě připravovat příspěvky pohodlně v počítači, bez nutnosti otevírat webovou stránku, přes kterou byste příspěvek na svůj web vložili. Výhodou použití blogovacího programu je možnost připravit si příspěvky v klidu u sebe a až ve finále, kdy jste si jisti, že jsou perfektní, je stiskem jednoho tlačítka nakopírovat na web. Navíc můžete využívat kontrolu pravopisu a pohodlné nástroje pro formátování obsahu, což většina webů, na kterých si můžete blog zřídit, nenabízí. V neposlední řadě je výhodou také jistá forma zálohování. Pokud byste z nějakého důvodu o svůj blog přišli, vaše příspěvky zůstávají uloženy na jednom místě v počítači a můžete je z Windows Live Writeru zase odeslat jinam.

KL24

Blogování s Google?

Pokud chcete vytvořit jednoduchý web, na kterém budete publikovat své příspěvky do blogu, využijte službu Blogger (www.blogger.com). Registrace je zdarma a administrace je plně v češtině.

Propojení Windows Live Writeru s blogovací službou

Windows Live Writer nainstalujete coby součást balíčku Windows Live Essentials. Práce s tímto programem je snadná. Pomocí nabídky vedle tlačítka Domů vytváříte nové příspěvky nebo otevíráte ty předchozí. Nechybí sada klasických formátovacích tlačítek, podobně jako například ve Wordu.

Aby bylo možné odesílat příspěvky na blog, je nutné v programu vytvořit účet. Nahoře klepněte na první modré tlačítko a z rozbalené nabídky vyberte funkci Možnosti. V novém okně se přepněte na položku Účty a klepněte na tlačítko Přidat. V průvodci zvolte WordPress, zadejte adresu blogu, který jste vytvořili u služby WordPress.com, a přidejte k ní odpovídající přihlašovací údaje. Program se nyní spojí s blogem. Po ověření můžete začít využívat tlačítko Publikovat v nástrojové liště programu. Jakmile si připravíte nějaký příspěvek, tak jej stisknutím tohoto tlačítka jednoduše odešlete na svůj blog.

Byl pro vás článek přínosný?