Hlavní navigace

Vývoj Firefoxu ke konci roku zpomalí. A dejte si pozor na verzi s reklamou

25. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sešlo se nám několik novinek týkajících se Firefoxu. Prohlížeč od Mozilly postihne koncem letošního roku mírné zpomalení vývoje. Firefox 18 vyjde o jeden týden později, než bylo původně plánováno. Vývoj bude finišovat v době od 19. listopadu až do 6. ledna 2013, namísto plánovaného 31. prosince. Zřejmě se všichni shodneme, že tento krok je velice příjemný. V tomto období se slaví a vydání prohlížeče nemá velký smysl.

Ohnivé lišky se tak dočkáme někdy v půlce druhého pracovního týdne nadcházejícího roku. Pravděpodobným dnem vydání je 8. leden. Firefox 17 bude logicky podporován o týden déle než obvykle. Firefox 19 a 20 navíc tím pádem stráví ve vývoji sedm dní navíc (vývoj jednotlivých verzí se překrývá). Posléze se vývojový plán vrátí do původních kolejí. Oficiálním důvodem k posunutí vydání zůstává snížená zpětná odezva.

Lidé tráví u počítače méně času, což se projevuje na snížené aktivitě spolupracovníků a přispěvatelů projektu. V loňském roce bylo v období svátků objeveno 150 chyb týdně, zatímco běžně se jich nastřádalo 350.

Mozilla dále pracuje na novém programu sběru uživatelských zkušeností a dat. Cenná zpětná odezva bude vylepšena. Zatímco v současnosti se vývojovému týmu neposílá tolik dat, v budoucnu se jim odešle popis vaší počítačové sestavy, použitého hardwaru, operačního systému, výkonnostní data, počet a typ nainstalovaných doplňků nebo údaje o stáří uživatelského profilu a délce relací.

 

CS24

Pokud fandíte konspiračním teoriím a podobné sběry se nám nepozdávají, vždycky budete mít možnost data jednoduše neodesílat. Dobrovolný program si nicméně klade za cíl vylepšit aplikaci. Díky informacím o tom, jak si aplikace vede ve vašem počítači, se Mozilla může zaměřit na vylepšení aspektů, kde prohlížeč pokulhává. Firefox Health Report, jak se nová funkce nazývá, se brzy objeví v nočních sestaveních.

A konečně, česká Mozilla upozorňuje, abyste si dali pozor na modifikovanou verzi prohlížeče, která obsahuje reklamu. Web Firefox.sk nemá s nezávislým projektem nic společného. Nabízí ke stažení Firefox zatížený reklamními ústřižky v adresním řádku. Co stažením této „ohnivé lišky“ získáte navíc? Vůbec nic, její autor akorát porušuje ochranné známky Mozilly. Stanovená pravidla distribuci podobně (ne)upravených verzí Firefoxu nedovolují. Vždy proto stahujte z oficiálního webu, případně z jiného ověřené zdroje.

Zdroj: Mozilla 1 | 2