Hlavní navigace

Vývoj Knights Corner jde podle plánu

9. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel ústy svého tiskového mluvčího Radoslawa Walczyka potvrdil, že vývoj mnohojádrového výpočetního akcelerátoru Knights Corner, pohrobka projektu Larrabee, jde přesně podle plánu. Co si pod tím máme představit? Pravděpodobně to, co prozradila před necelým měsícem viceprezidentka Intelu a ředitelka serverové produktové skupiny Diane Bryant: ostrá výroba prvního komerčního akcelerátoru MIC (Many Integrated Cores) začne přibližně do jednoho roku.

Jak jsme psali již loni v listopadu, Knights Corner má přes 50 jader, výkon 1 TFLOPS v double precision, bude pasovat do stejných patic, jako procesory Xeon, a bude vyráběn 22nm postupem. Zřejmě prvním počítačem, kde budou akcelerátory nasazeny, bude Stampede ve středisku Texas Advanced Computing Center náležícím k University of Texas v Austinu.

Ranger, jeden ze dvou stávajících superpočítačů v TACC

KL24

Stampede má být hotov „počátkem roku 2013“ a bude se skládat z několika tisíc serverů Dell Zeus, z nichž každý bude osazen dvěma nedávno představenými osmijádrovými Xeony řady E5 (Sandy Bridge-EP), ty dají dohromady teoretický výkon 2 PFLOPS, a přibližně osm tisíc akcelerátorů Knights Corner, které se postarají o dalších 8 PFLOPS. Dále bude superpočítač vybaven 128 grafickými kartami Nvidia Quadro architektury Kepler pro vzdálenou vizualizaci a pro analýzu velkých datových souborů poslouží 16 serverů s terabajtem sdílené paměti, každý osazený dvěma GPU (zde zřejmě Nvidia Tesla). Celkem bude mít Stampede 272 TB operační paměti a 14 PB diskové kapacity v distribuovaném souborovém systému Lustre.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?