Hlavní navigace

Vývoj Vuze stojí, původní vývojáři stvořili otevřeného nástupce. BiglyBT je bez reklam

7. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Starý klient pro BitTorrent budí dojem, že končí kariéru. Z popela Vuze se ale zrodil klient nový, jenž se chlubí pročištěným kódem. Neobsahuje ani reklamy.

Může to znít jako klišé, ale pro výměnnou síť BitTorrent k nejznámějším a zřejmě nejlepším klientům patří Vuze. V roce 2003 byl představen světu jako Azureus, o tři roky později byl přejmenován právě na Vuze ve snaze transformovat klienta na sociální platformu. Jenže vývoj již několik měsíců stojí. Poslední verze vyšla koncem února. Je ještě zvláštnější, že do té doby vývoj běžel jak na drátkách – nové verze byly uvolňovány pravidelně. Vuze znenadání pohltilo hrobové ticho, jež nevěstí nic dobrého. Jak zjistil TorrentFreak, minimálně poslední roky přibývaly v repozitáři zdrojového kódu změny pravidelně každý měsíc. V dubnu jich bylo jen pár a od té doby aktivita ustala úplně. V květnu si někteří začali stěžovat, že nelze stahovat vypíchnutý obsah nebo že se neaktualizují definice integrovaného antiviru – Vuze je totiž v prodeji v prémiové verzi, jež antivirovou ochranu obsahuje. Přestože aktivita kolem klienta utichla, zatím je stále možné si Vuze Plus předplatit. Nikdo z vývojového týmu se k situaci zatím nevyjádřil.

Zrodil se nástupce Vuze

O situaci něco vypovídá odchod dvou dlouholetých vývojářů, kteří zahájili vývoj nového klienta pro BitTorrent. Protože kus života strávili s Vuze, nevzdávají se své lásky a na původních zdrojových kódech staví otevřeného klienta s názvem BiglyBT. V základu se zatím jedná o Vuze, jen zbavený reklamy a několik dalších funkcí, které dle vývojářů nebyly příliš využívány (např. vypalování DVD nebo propagace her).

KL24

BiglyBT je otevřený nástupce Vuze. Pokud se vám původní projekt líbil, není důvod, proč by se vám neměl zamlouvat BiglyBT BiglyBT je otevřený nástupce Vuze. Pokud se vám původní projekt líbil, není důvod, proč by se vám neměl zamlouvat BiglyBT

Pročistění budou mnozí považovat za dobrou zprávu, stejně jako možnost přenést nastavení, stahování a zásuvné moduly z instalace Vuze či Azurea. I vzhledově BiglyBT zatím zůstává podobný svému předchůdci (až na viditelně nepřítomné odstraněné funkce), v klientu však probíhají neviditelné optimalizace kódu.

Viditelné změny budou přicházet. BiglyBT je navíc plně open source. Zatím je k dispozici pro Windows, macOS a Linux. Najdete ho na adrese www.biglybt.com.

Byl pro vás článek přínosný?