Hlavní navigace

Vývojář Androidu vysvětlil, proč se aktualizace rozšiřují tak pomalu

21. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dan Morrill z Googlu v diskuzi na Redditu vysvětloval, proč musí uživatelé Nexusů čekat několik dní, než dostanou aktualizaci na poslední verzi systému. Aktuálně se to týká KitKatu a Nexusů 4, 7 a 10. Pro tablety s Wi-Fi začal Google rozšiřovat update před týdnem, 3G modely a telefon Nexus 4 přišly na řadu tento týden. Přesto vám možná zařízení s Androidem 4.3 píše, že systém je aktuální. Proč?

Nexus 4 stále tvrdí, že Android 4.3 je aktuální systém
Nexus 4 stále tvrdí, že Android 4.3 je aktuální systém

Google každé zařízení vidí pod unikátním ID. Když vydá novou OTA (over the air) aktualizaci, rozešle ji jednomu procentu náhodných ID. Pak den nebo dva čeká, co se stane. Jestli byly updaty úspěšné, jestli uživatelé hlásí nějaké chyby apod. Pokud je všechno v pořádku a vývojáři nemusí nic ladit, pošle během jednoho nebo dvou týdnů aktualizace v dalších dávkách do 25, 50 a 100 procent zařízení.

Jestli i v dalších skocích probíhá kontrola kvality, to Morrill nepotvrdil. Rozkouskování na etapy teoreticky může být pouze ochranou před zahlcením služby. Apple kupříkladu vyšle aktualizace iOS do všech zařízení najednou, což vždy spolehlivě zabrzdí jednak aktualizační proces a jednak obchod iTunes. Nexusů je ale méně a Google navíc má s velkou zátěží zkušenosti, YouTube generuje mnohem větší traffic. Aktualizace miliardy počítačů s Windows, když jsou záplatovací úterý, také probíhá bez problémů.

 

MMF24

Důležitá je každopádně jiná věc. Morrill jasně potvrdil, že ruční kontrola, jestli je vás systém aktuální, nijak proces aktualizace neurychlí. Android si sám několikrát denně kontroluje dostupnost updatů a navíc je vše řízeno náhodným výběrem ID. Neexistuje žádná fronta, ve které byste se mohli předbíhat. Můžete jen čekat.

Zdroj: Reddit via Android Police