Hlavní navigace

Vývojové plány: od Firefoxu 9 po Firefox 12

21. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Některé informace jsme již zveřejnili, další se ale vyrojily. Udělejme si proto malý přehled, kterak bude Mozilla jednotlivé budoucí verze Firefoxu obohacovat o funkce.

Devátá řada vyjde 20. prosince a je k nám nejblíž. Přinese především razantní zrychlení v oblasti zpracování JavaScriptu. Na novince se pracovalo přes rok a pozitivně se projeví také na odezvě uživatelského prostředí, což rádi uslyší všichni uživatelé bez výjimky.

Prozatím platí, že desátá řada (vyjde 31. ledna 2012) vyřeší kompatibilitu doplňků. Děkovat můžeme skryté předvolbě extensions.strictCompatibility. Kompatibilní doplňky budou interně označeny, takže program vůbec nebude jejich běh řešit, natož aby je zakazoval. Pokud se nestane nic zásadního, ve finále se v jubilejním Firefoxu setkáme s instalováním aktualizací na pozadí. Bude se taktéž skrývat tlačítko Vpřed, když zrovna nebude potřeba, a grafika WebGL se dočká vyhlazování hran.

Tip: Firefox: jak zvítězit nad kontrolou kompatibility doplňků

Dále už je mnohem méně jasné, co ve Firefoxu uvidíme. Jedenáctá řada (vyjde 13. března 2012) podle všeho zlepší výsledky zobrazované při psaní v adresním řádku a přinese integraci webových aplikací s operačním systémem. Obrázek naznačuje, že se položky při našeptávání v adresním řádku zvětší. Snad se konečně dočkáme variace na Rychlý přístup, která vyplní prázdný panel.

Ve dvanácté řadě (vyjde 24. dubna 2012) by se měl jistě objevit přepracovaný Správce stahování. Dříve se průběh stahování zobrazoval ve stavovém řádku, ten ale zmizel, takže se Mozilla dříve či později musela vytasit s nápadem, jak Správce zpřístupnit. Další novinky potvrzené nejsou, ale podle prioritizace funkcí by Firefox teoreticky mohl dostat panel s přizpůsobitelnou domovskou stránku a import uživatelského profilu z Chromu.

CS24

Mimo jiné Mozilla neustále pracuje na snižování paměťových nároků aplikace a na zrychlení odezvy uživatelského prostředí.

Zdroj: Mozilla.cz | FavBrowser.com