Hlavní navigace

Vyzkoušejte betu antiviru Avast 8. Tvůrci předělávají uživatelské prostředí

4. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tuzemská antivirová jednička válí. Avast v posledních letech sbírá vynikající hodnocení v různých testech, jedná se o prověřený štít proti breberkám a již nějakou chvíli láká také na atraktivní grafiku. V neposlední řadě je k dipozici zdarma a v mnoha jazycích, včetně češtiny. Nezřídka bývá vypichována jeho nenáročnost na výkon počítače, přestože dříve tomu bývalo naopak. Podle údajů společnosti Avast Software zaznamenalo v minulém roce její bezpečnostní řešení přes 150 milionů aktivních uživatelů. S větším vydáním, plným novinek, se setkáváme zhruba jednou do roka, obvykle v únoru.

Proto se nedivte, že se vývojáři hned v úvodu měsíce připomenuli s již osmou generací antiviru. Aktuální betaverze není bezchybná, proto se k jejímu vyzkoušení uchylujte jen se zvýšenou opatrností. Především ji nezprovozníte ve Windows 8, proto jsme si ji sami ještě nestihli osahat. Kompatibilita prý bude zařízena brzy. Problémy nyní způsobují neaktualizované překlady nebo v počítači dostupné moduly pro Outlook. Výčet známých chyb hledejte na forum.avast.com. Je pravděpodobné, že o některých se ještě ani neví.

Ve Windows 8 si Avast 8 zatím nevyzkoušíte
Ve Windows 8 si Avast 8 zatím nevyzkoušíte

Avast 8 každopádně představí novou edici, produktová řada bude proto vypadat zhruba takto:

Současně si z odkazů můžete stáhnout příslušné betaverze. Premier Antivirus je novým přírůstkem do rodiny. Co nabídne oproti svým sourozencům? Nástroj na bezpečné mazání dat, aby je nikdo nebyl schopen obnovit. Odstranit s ním lze soubory, případně celé jednotky či oddíly. Vývojáři vytvořili úplně nový a docela zajímavý nástroj, který vám pomůže udržet software v počítači aktuální. Pohlídá tedy nainstalované aplikace a bude vám oznamovat, že si můžete stáhnout novější verze. Nakolik spolehlivě bude funkce pracovat, se budeme muset sami přesvědčit.

 

Zdravý skepticismus je namístě. Do třetice vám Avast 8 otevře vrátka do počítače, abyste měli přístup ke svým datům odkudkoli. Tyto tři funkce obsahuje edice Premier. Jestli se stanou součástí jiných edic, momentálně nevíme, ale nezdá se to pravděpodobné. Další novinka je ale stoprocentně určena pro všechny uživatele. Nástroj Browser Cleanup vyčistí prohlížeče od nežádoucích lišt. Reputace souborů a webů byla zlepšena, aby se k vám varování dostalo co nejdříve, v případě, že web či soubor otevřete. Avast je nyní schopen na nebezpečné položky reagovat v reálném čase.

Minulá verze představila rychlé doručování virových definic do počítačů a jak se zdá, vývojáři systém ještě zefektivnili. A konečně, uživatelské prostředí prošlo výraznými proměnami. Je asi zbytečné to rozvádět. Tvůrci jednoduše provedli to, co mnoho bezpečnostních firem před nimi. Snažili se o to, aby bylo prostředí dotekově ovladatelné, což je logický krok, protože Osmičky budeme běžně potkávat na dotekových zařízeních různého druhu.

KL24

Dotekové prostředí Avastu 8
Dotekové prostředí Avastu 8 | Foto: TechDows.com

Zdroj: Avast Forum via WinBeta

Byl pro vás článek přínosný?