Hlavní navigace

Vyzkoušejte si práci hollywoodských střihačů. Avid uvolnil svůj editor zdarma

Sdílet

Zdroj: Redakce

Avid má ve světě filmu velký zvuk. Jeho střihový software používají přední tvůrci a vy si teď sami můžete vyzkoušet, v jakém prostředí pracují. Firma totiž uvolnila novou edici Media Composeru nazvanou First. Je zcela zdarma, ke stažení je zde pro Windows a OS X.

Oproti hlavní verzi za předplatné (20 dolarů za měsíc) má méně funkcí, několik omezení, ale zato například disponuje přímým uploadem na YouTube a Vimeo, což domácí uživatelé ocení spíš než mraky filtrů a podporu tolika pluginů. Kompletní srovnání obou verzí najdete na této stránce.

MMF24

Verze First nabízí „jen“ 4 videostopy, 8 audiostop, exportovat lze jen do maximálního rozlišení 1080p, standardního barevného prostoru bez 3D. Zvuk je maximálně stereo a bez podpory 96kHz vzorkování. Stále ale jinak nabízí stejné prostředí i většinu funkcí profi verze, ve které se stříhaly Star Wars, Strážci galaxie, Wonder Woman nebo Marťan.

To však také znamená, že ovládání nebude pro začátečníky snadné tak jako Windows Movie Maker, Apple iMovie nebo editory od Corelu, Cyberlinku či Pinnaclu. Avid na svém kanálu na YouTubu ukázal několik videonávodů Get Started Fast with Media Composer | First, jak se neztratit v začátcích. Nováčci by se na ně měli podívat.