Hlavní navigace

Vyzkoušejte synchronizaci doplňků ve Firefoxu 11 beta

9. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Synchronizace uživatelských dat je věc pohodlná, navíc máte jistotu, že se vám z nich nic neztratí, když vám havaruje počítač. Jednoduše se všechno stáhne zase zpátky z cloudu do počítače. Tedy, pojem všechno platí možná pro Google Chrome, který bere synchronizaci smrtelně vážně a v současné době dovoluje zálohovat na vzdálený server snad všechno, co zálohovat vůbec lze. Naproti tomu Mozilla si drží střízlivý přístup a zaměřuje se na to nejdůležitější. Počítá se záložkami, hesly, předvolbami aplikace, historií a otevřenými panely.

Řada z vás by ovšem souhlasila s tím, že na takovém seznamu nesmí chybět doplňky. Zvlášť, když jsou pro Firefox tak důležité, vždyť si na nich de facto založil kariéru. Jedenáctá řada je naštěstí vzdálená jen několik týdnů a poté již budeme moct synchronizovat i doplňky. Každý, kdo prohlížeč používá na více různých strojích, toto jistě ocení potleskem. Že to ale Mozille trvalo. Nebudou ovšem podporována rozšíření, které nepochází ze serveru Mozilla Add-ons.

Firefox bude na rozdíl od Chromu hned od počátku schopen zálohovat také nastavení doplňků, abyste jej nemuseli pokaždé provádět ručně. Zde nicméně záleží na autorovi doplňku, zda tuto schopnost využije, nebo se jí obloukem vyhne. Očekává se, že na začátku ji vývojáři tolik využívat nebudou. Po přechodu na Firefox 11 si stávající uživatelé Firefox Sync budou muset novinku zapnout ručně.

Jedenáctá řada dále konečně přijde s funkčním importem dat z Chromu, konkrétně se vám do nového prohlížeče přenesou záložky, historie a cookies. Hesla nikoliv. K tomu bude od této verze Mozilla schopná řešit drobné úpravy prohlížeče pomocí instalace doplňku namísto vydání regulérní aktualizace aplikace. Otevřené obrázky se budou nově centrovat. Firefox 11 beta si můžete stáhnout odtud, finální vydání čekejte 13. března.

KL24

Zdroj: Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?