Hlavní navigace

Výzkum: 86 % českých dětí mohou na internet už v 7 letech

12. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft si nechal agenturou Ipsos Tambor vypracovat studii o chování dětí na internetu. Bylo zjištěno, že 86 % rodičů nechává své děti hrát si s možnostmi celosvětové sítě už v 7 letech, ale dvě třetiny rodičů je přitom hlídá. Od 15 let už prý mohou surfovat téměř všichni, dohled praktikuje pouze 6 % rodičů.

Kritickou skupinou jsou desetileté děti. „Míra kontroly ze strany rodičů s rostoucím věkem jejich dětí výrazně klesá. Například dvě třetiny desetiletých dětí již užívají internet zcela bez dozoru. Paradoxně právě tyto děti jsou na internetu ohroženy nejvíce, protože jejich zvídavost je kombinována s již slušnými uživatelskými dovednostmi, naopak schopnost kritického úsudku a regulace vlastního chování na internetu u těchto dětí ještě plně rozvinuta není,“ doplňuje Petr Megela, Account Director společnosti Ipsos Tambor.

Čtvrtina dotázaných se v uplynulém roce setkala s možnou hrozbou – nejčastěji spam, viry a trojské koně. Polovina případů byly podvodné nabídky, třetina neuvážené používání sociálních sítí a 13 % z toho byl phishing.

CS24

  • 68 % rodičů stanovilo pravidla pro bezpečné používání internetu
  • 64 % vzdělává své děti v oblasti možných rizik
  • 31 % děti fyzicky hlídá
  • 10 % pro to využívá speciální software

Microsoft se v bezpečnosti na síti velmi angažuje. Loni společně se Seznamem, Českou spořitelnou a s tichou podporou Policie ČR spustil portál BezpečnýInternet.cz, kde najdou rady pro správné využívání internetu začínající i pokročilí uživatelé, rodiče, děti a školy.

Zdroj: Tisková zpráva