Hlavní navigace

Výzkumníci vyvinuli 5 mm tenký pevný disk pro tablety

18. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V tabletech byste zřejmě nečekali jiné úložné zařízení, než paměť typu NAND Flash. Výzkumníci ze singapurské společnosti A*Star Data Storage Institute (DSI) však jednoho dne (stráveného pravděpodobně prokrastinací na iPadu 2) dostali spásný nápad, který by se dal shrnout asi takto: "tahle věc potřebuje pevný disk."

Jenže zatímco iPad 2 má tloušťku 8,8 mm, nejtenčí dostupné pevné disky s 2,5palcovými plotnami mají 7 mm. Výzkumníci tedy usedli k příslovečným rýsovacím prknům a sestrojili prototyp 2,5" disku tenkého pouze pět milimetrů. Hlavní překážkou, kterou museli překonat, představoval motorek, který otáčí plotnami a který je u současných disků příliš velký.

Zatímco motorky, které se v discích běžně používají, mají rotor s radiálně polarizovaným magnetem, vědci v DSI pro svůj ultratenký disk navrhli motorek s axiálně polarizovaným magnetem. Bohužel nejsem v elektrotechnice kovaný, ale údajně takový motorek může být nejenom tenčí, ale zároveň tato konstrukce snižuje tření ložisek a tím pádem i vibrace a hluk. Motorek má tloušťku 4 mm a může pracovat s 5400 nebo 7200 otáčkami za minutu.

Společnost A*Star DSI navrhuje, aby její tenký pevný disk byl používán společně s Flash pamětí jako hybridní řešení, které považuje za ideální kompromis mezi cenou, kapacitou a rychlostí. Ultratenký disk je ale stále jenom koncept - zatím žádný výrobce neprojevil zájem si technologii licencovat a dovést na trh, natožpak aby některý z výrobců tabletů uvažoval, že své zařízení tenkým pevným diskem vybaví. Záplavy v Thajsku navíc rychlé adopci nových technologií příliš nesvědčí.

MMF24

Za celou dobu, co výzkumníci tenký disk vynalézali, si ale zřejmě nikdo z nich nepoložil otázku, zdali je pevný disk pro tablet vůbec vhodný. Přeci jenom se jedná o mechanické zařízení, kterému prudké pohyby zrovna nesvědčí; nevýhodou klasického HDD oproti solid-state pamětem je i vyšší hmotnost. A kdyby některý z výrobců tabletů moc chtěl, mohl by do svého klonu iPadu osadit sice méně prostorný a pomalejší, ale zato existující a dostupný 1,8" disk od Toshiby, jehož tloušťka je taktéž pět milimetrů.

Zdroj: X-bit labs