Hlavní navigace

Vzdálená správa PC několikrát jinak

14. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z kritérií výběru bylo zabezpečení, neměli byste tedy mít obavy z toho, že by někdo vaše přenosy mohl odposlouchávat. Všechny 3 programy totiž používají nějaký systém šifrování (128 bitový resp. 256 bitový) a celkově se dušují velkou bezpečností. Také vám nebude stát v cestě ani neveřejná IP adresa a mnohdy ani brána firewall, což byla dříve pro některé aplikace nepřekonatelná překážka.

CrossLoop

Aktuální verze: 2.51
Česká lokalizace: Ano
Kompatibilita: Windows 98/ME/2000/XP/2003/Vista
Šifrování: 128 bitová šifra Blowfish

Prvním z programů pro vzdálenou správu PC je CrossLoop, který bych doporučil především domácím uživatelům bez hlubší znalosti angličtiny. CrossLoop umožňuje jednoduše propojit 2 počítače díky peer-to-peer komunikaci, a i když vám web i samotný program bude nabízet možnost vytvoření účtu zdarma, nemusíte toho nutně využít.

Ve chvíli, kdy máte CrossLoop nainstalován na obou počítačích, můžete zahájit proces propojení na vzdálenou plochu. V případě, že chcete získat přístup k druhému počítači, ze záložky Sdílení vám druhá strana musí nadiktovat/napsat 12místný Přístupový kód, jenž se při každém spouštění programu znovu vygeneruje. Jakmile se tak stane, protistrana ještě potvrdí spojení stiskem tlačítka Připojit. Nyní máte dvě minuty na to, abyste již zmíněný 12místný kód správně zadali do záložky Přístup na svém PC. Následně klepněte na Připojit.

Pokud vás někdy napadlo si přivydělávat jako Helper (člověk s hlubšími znalostmi z IT poskytující je za úplatu), díky aplikaci CrossLoop budete mít usnadněnou práci. Během chvíle si vytvoříte na stránkách programu uživatelský účet, vyplníte vaše uživatelské údaje, znalosti a dovednosti a hlavně hodinovou či úkolovou taxu za poradenské služby (CrossLoop má vlastní transakční systém, bližší informace najdete na webových stránkách aplikace).

Aplikace CrossLoop je mimo jiné zdarma jak pro nekomerční, tak pro komerční účely, což považuji i přes absenci některých funkcí za velké plus. Navíc jako jediný z trojice obsahuje i českou lokalizaci (ne že by toho bylo v jednoduchém uživatelském rozhraní hodně na překlad), čímž se CrossLoop prezentuje jako jednoznačná volbu pro začínající uživatele, kteří potřebují pomoc nebo by se třeba rádi podělili o své zkušenosti s ostatními.

TeamViewer

Aktuální verze: 4.1.6597
Česká lokalizace: Ne (neoficiální čeština pro nejnovější verzi má problémy s Windows Vista i Windows 7)
Kompatibilita: Windows 2000/XP/2003/Vista/Win 7
Šifrování: 256 bitová šifra AES

Dalším z vybraných programů je TeamViewer, produkt z dílen stejnojmenné německé firmy. Tvůrci o něm tvrdí, že jej na celém světě využívá přes 15 miliónů uživatelů. Ať už je toto číslo přehnané nebo ne, TeamViewer je určitě velice povedený program, který se ale na rozdíl od prvního představeného hodí vyloženě pro zkušenější uživatele.

Plná verze programu pro nekomerční účely je zdarma, pro využití v komerční sféře však budete muset sáhnout docela dost hluboko do kapsy. Ceny licencí s doživotní platností začínají na 13 000 Kč.

TeamViewer nabízí celou škálu funkcí - od samozřejmého přenosu souborů, výměny stran mezi partnery a nastavení kvality obrazu v poměru rychlost/kvalita přes užitečný chat až po vytvoření virtuální privátní sítě VPN, nahrávání celého připojení do souboru a udržování nejnovější verze programu přes vzdálenou aktualizaci.

TeamViewer na rozdíl od programu CrossLoop nabízí možnost spuštění bez nutnosti instalace pro klientskou aplikaci, navíc si na USB můžete nainstalovat i portable verzi. Dále uvítáte seznam kontaktů, který se po připojení k vašemu uživatelskému účtu zobrazí hned vedle hlavního okna programu. V nastavení lze navolit pevné heslo pro přístup k hostitelskému PC, odpadne tedy neustálá výměna nově vygenerovaných hesel. Můžete si také vytvořit blacklisty a whitelisty pro úplné omezení nebo povolení přístupu pouze pro určité uživatele.

LogMeIn Free

Aktuální verze: 4.0.966
Česká lokalizace: Ne
Kompatibilita: Win 2000/XP/2003/Vista/2008
Šifrování: 256 bitová šifra AES

Společnost LogMeIn nabízí několik produktů pro přístup ke vzdálené ploše. Nás ale bude ze všech nejvíce zajímat pouze produkt LogMeIn Free, který je, jak už název napovídá, k dispozici zdarma. Pro zprovoznění je nutné se zaregistrovat e-mailovou adresou a pro připojování počítačů bude zapotřebí nainstalovaná klientská aplikace a internetový prohlížeč.

Doplňkových funkcí nabízí program docela dost - jmenujme třeba blokování hostitelské obrazovky, klávesnice a myši, lupu pro zvětšení objektů na ploše, okamžitou změnu rozlišení obrazovky, laserové ukazovátko a jakousi fixu, chat nebo například ukládání video souborů ve formátu RCREC a AVI.

Nicméně některé užitečné funkce obsahuje až placená verze LogMeIn Pro, ve free verzi tedy přijdete o sdílení souborů a sdílení zvuku z hostitelského PC, přenos souborů a jejich synchronizaci, tisk na vzdálené tiskárně a také tzv. Backround Access, tedy přístup k uživatelskému PC na pozadí, díky kterému nebudete nikoho na „druhé" straně spojení jakkoliv rušit.

LogMeIn Free oplývá širokým spektrem nastavitelných funkcí, ať už vašeho účtu nebo přímo samotné vzdálené správy. Za doplňkový bezpečnostní bod by se dalo považovat dodatečné přihlašování do systému Windows při navázání spojení. Díky silnému šifrování a několika bezpečnostním nastavením můžeme hovořit o nejbezpečnějším programu z našeho úzkého výběru.

Upozornění: Správa vzdálené plochy přes LogMeIn Free jsme úspěšně testovali jen na prohlížečích IE 8 a Mozilla Firefox. Při testech v prohlížeči Opera se spojení nepodařilo uskutečnit.

KL24

Máte zkušenosti s některým z těchto programů? Nebo pro vzdálený přístup k PC používáte úplně jiný software? Podělte se s námi i ostatními uživateli v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?