Hlavní navigace

Vzorky APU Kaveri již kolují. Steamroller pro notebooky možná bude už na jaře

19. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není tomu tak dávno, co jsme se zde podělili o ne zcela příjemnou novinu, že AMD pro příští rok nepočítá s uvedením nové procesorové architektury Steamroller. Platforma AM3+ si totiž bude muset vystačit s Visherou a socket FM2 zase dostane jen více či méně upravené Trinity s názvem Richland. Již tehdy jsme však zmínili možnost, že by se odklad Steamrolleru nemusel týkat APU určených pro notebooky. V závěru minulého týdne se objevila indicie, která by tomuto optimistickému scénáři mohla nasvědčovat.

AMD totiž již dle všeho má vzorky APU Kaveri, a navíc zřejmě nejde o nějakou ranou revizi. Firma již tyto čipy zasílá vybraným softwarovým vývojářům. A je otázka, zda by něco takového dělala, pokud by k jejich uvedení mělo dojít až v roce 2014. Podotýkám, že se jedná o procesory v mobilním balení pro notebooky, nikoliv tedy o desktopovou variantu pro socket FM2. Jedním z projektů, kterým AMD čip zaslalo, byl také enkodér x264. Jeho vývojáři měli již letos předem přístup k Trinity (to dostali již v lednu) a ještě dříve údajně i k prototypům Larrabee od Intelu. Ovšem co čert nechtěl, komunikace mezi vývojáři prosákla ven.

O čipu samotném toho mnoho nevíme. Striktně vzato není jisté, zda jsou procesorová jádra skutečně založena na nové architektuře Steamroller (co je o ní zatím známo, si můžete přečíst zde). Údajně se však APU v systému hlásí jako Kaveri, a 28nm čip s tímto označením měl být na parním válci založen. Grafické jádro zatím nefunguje, neboť oficiální ovladače neobsahují jeho podporu. Není tedy ani potvrzeno, zda má APU, které vývojáři dostali, grafiku architektury GCN.

AMD, mobilní APU Trinity

APU nemá na rozdíl od Haswellu podporu instrukční sady AVX2 (tu dle jistých informací plánuje příští rok přidat VIA, která tak možná AMD předběhne) a první testy ukázaly, že zůstalo 128bitové zpracování instrukcí SIMD. To znamená, že i Steamroller bude instrukce AVX interně rozdělovat na poloviny a počítat nadvakrát. Pokud tedy vyloučíme možnost, že nějakým způsobem došlo k záměně s čipem Richland.

Načasování, s kterým vývojáři dostali údajný vzorek Kaveri, odpovídá tomu, které předcházelo uvedení Trinity v květnu tohoto roku. Proto se naskýtá úvaha, že i Kaveri bude asi uvedeno ve stejném termínu. Roadmapa, která na rok 2013 klade toliko Visheru a Richland, se totiž týká jen desktopu. To samozřejmě přímo neznamená, že v notebookovém segmentu k odkladu Steamrolleru nedojde. Musíme však uvážit, že trh notebooků je v současnosti pro AMD důležitější a proti Haswellu bude firma potřebovat nižší spotřebu a vyšší grafický výkon více než v desktopu (své nejsilnější grafické jádro Intel v desktopu nenabídne). Uvedení Kaveri v původním jarním termínu by proto dávalo smysl, je-li to ovšem technicky v silách firmy.

 

Jak lze s časným uvedením Kaveri skloubit existenci Richlandu v desktopové roadmapě? Dala by se vysvětlit zpožděním, které má AMD v obměně desktopové platformy. FM2 byla totiž uvedena čtyři měsíce po samotném Trinity. Je možné, že se firma pokouší cykly opět sladit. Z pohledu velkoodběratelů je však platforma s životností menší než rok nevhodná (a socket FM1 ukázal, že i ten rok může být příliš krátký). Možná se tedy stalo to, že desktopové Kaveri by v podzimním termínu opět bylo uvedeno příliš pozdě, neboť by v tu chvíli již zbýval relativně krátký čas do připravenosti následujícího APU.

AMD Steamroller, slajd z Hot Chips 2012

Proto by čistě teoreticky mohlo AMD v desktopu Kaveri přeskočit a vydat pro socket FM2 až následující generaci – doufejme v dřívějším termínu (například na jaře či v létě 2014). Aby minimalizovalo škodu spojenou se zrušeným Kaveri, uvedlo by alespoň Trinity 2.0 alias Richland. Podobně, jako v současnosti Bobcat 2.0 zaskakuje za svého zrušeného 28nm následníka, než bude k dispozici Kabini založené na Jaguaru. Richland by tak byl asi čistě desktopovou záležitostí. Vysvětlení, které jsem zde předestřel, však berte jako spekulativní. Proti jeho správnosti svým způsobem hovoří i jeho optimismus; z AMD se totiž v posledních letech dozvídáme spíše špatné zprávy.

Zda tedy Steamroller příští rok uvidíme, stále není jisté. Pokud se ale potvrdí, že vzorky Kaveri AMD skutečně pouští do světa bez velkých tajností, jsou šance docela slušné. Steamroller by sice byl k dispozici jen v noteboocích, což příznivce desktopu (či rovnou řady FX) nepotěší, ale aspoň něco.

Aktualizováno (21.11. 2012):
Situace s vzorkem zaslaným z AMD se vyjasňuje, ovšem směrem, který asi příznivce AMD nepotěší. Podle všeho totiž došlo k mýlce a z dotyčného čipu se ve skutečnosti vyklubal vzorek APU Richland. Zároveň se tedy dozvídáme, že toto APU firma uvede i v notebookovém segmentu, takže mé předchozí úvahy se ukazují být plně takříkajíc mimo mísu. Což zřejmě definitvně znamená konec nadějí na uvedení Steamrolleru v příštím roce.

KL24

Jak již bylo uvedeno v komentářích, je v tomto kontextu také nutno zmínit, že server SemiAccurate v pondělí uvedl, že AMD dokonce zcela zrušilo nejen APU Kaveri, ale i vývoj architektury Steamroller, jakož i jejího následníka Excavator (bagr...). AMD tuto zvěst vehementně popřelo ("velká jádra" údajně firma dále vyvíjí a Kaveri postupuje podle plánu), určité pochybnosti však mohou zůstávat...

Zdroj: AnandTech (fórum)

Byl pro vás článek přínosný?