Hlavní navigace

Vzpruha pro Yahoo. Alibaba odkoupila část svého podílu za 7,6 mld. USD

19. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Yahoo čeká nová éra. Už dva měsíce má novou šéfku Marissu Mayerovou a teď ještě firma obdrží tučnou hotovost. Před sedmi lety totiž firma ještě pod vedením Jerryho Yanga investovala do čínské Alibaba Group miliardu dolarů, za kterou získala 40% podíl. Mezitím Alibaba ohromně vyrostla, zatímco Yahoo se stále zmenšuje. Přišel proto vhodný okamžik, aby Alibaba odkoupila svůj podíl zpět.

Na jaře se obě firmy dohodly k odprodeji poloviny podílu Yahoo (tedy 20 % Alibaby), včera byl obchod dokončen. Alibaba zaplatí 7,6 miliardy dolarů. Z toho 6,3 miliardy v hotovosti, 800 milionů v prioritních akciích a 550 milionů je jednorázová částka za využívání intelektuálního vlastnictví Yahoo. Zbylý podíl může Alibaba odkoupit, jakmile vstoupí na burzu. Její aktuální hodnota je asi 40 miliard dolarů, zatímco Yahoo je méně než poloviční (18,8 mld.).

 

Po odpočtu daní Yahoo zůstane okolo 4,3 miliardy dolarů, z toho 85 % rozdělí svým akcionářům na dividendách. Zbytek firma využije na vlastní chod a inovace. Yahoo bude v Alibabě nadále držet 23 % akcií, tedy necelých devět miliard dolarů podle současné kapitalizace.

CS24

Snad už toto bude konečný obrat pro Yahoo. Slavný portál se v éře sociálních sítí ztratil, novou krev do žil má vnést právě Mayerová. Už prý všem zaměstnancům nakoupila iPhony místo BlackBerry, aby se naučili, jak dělat věci jednoduše, krásně a pro lidi.

Zdroj: Yahoo