Hlavní navigace

W3C možná donutí Microsoft, aby v IE10 vypnul předvolbu Do Not Track

8. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzpomínáte si na to, jak před nedávnem Microsoft vítězoslavně oznámil, že počínaje Windows 8 Release Preview jeho Internet Explorer 10 obsahuje ve výchozím stavu zapnutou předvolbu Do Not Track? Je to přesně tak, jak jsme říkali. Tímto krokem by veškerou snahu o to, aby ji poskytovatelé reklamy a další subjekty brali vážně, úspěšně zabil. Hodnota informace o tom, že nechcete, aby vás někdo na webu sledoval, by se tímto značně snížila a málokdo by ji bral vážně. Vždyť ji mají automaticky zapnutou všichni uživatelé Internet Exploreru 10. Nerozumný krok bude ale Microsoft možná muset vzít zpátky.

Tip: IE10: zapnutý Do Not Track, aktualizace Flash Playeru přes Windows Update

Původní název standardu Do Not Track ostatně byl Tracking Preference Expression. Již z názvu bylo jasné, že musí jít o vyjádření názoru uživatele, nikoli výrobce prohlížeče. Pokud si ji uživatel zapne, je jasné, že jde o jeho vlastní rozhodnutí. Podle posledních úprav je však takové chování nestandardní. To neznamená, že se Microsoft nebo jiní výrobci prohlížečů museli podřídit, pokud ale budou respektovat webové standardy, uzpůsobí se jim. Poslední návrh specifikace zkrátka ukládá prohlížeči povinnost, aby se uživatel vyjádřil; nesmí signál o nesledování odeslat bez jeho vědomí.

 

Ve výchozím stavu by technologie neměla být zapnutá, ovšem ani vypnutá. Prohlížeč by se vás měl pokaždé zeptat na váš názor, pokud tedy Do Not Track podporuje. Nyní musíme počkat na to, jestli nový návrh specifikace projde. Teoreticky mu ale nestojí nic v cestě, právě naopak. Jakmile vejde v platnost, měly by se jím browsery řídit. Microsoft má sice trochu jiný názor, podle kterého by měl prohlížeč od počátku být nastavený tak, aby chránil uživatele. Jenže v tomto případě by to nejspíš bylo kontraproduktivní.

MMF24

Před pár dny se mj. Digital Advertising Alliance, skupina obchodující s internetovými reklamami, vyjádřila v tiskové zprávě, že IE10 se zapnutým DNT podkope celou snahu o respektování technologie a soukromí uživatele. Pravděpodobně má pravdu.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?