Hlavní navigace

Nadšenec vyrobil zámek na kolo, který se odemyká otiskem

24. 1. 2020

Sdílet

Existují bezklíčové zámky na kolo, které používají číselný kód nebo bezdrátové spojení s mobilem. S trochu odlišným přístupem přišel hongkongský vynálezce Eve Walsun, jeho zámek se odemyká pomocí otisku prstu. Do paměti jich lze uložit čtyřicet, což je dost i pro velmi širokou rodinu.

Walsun připravil hned dva typy zámků. Jeden se přichytává na kotoučovou brzdu (o šířce až 6 mm) a spíš než před krádeží ochrání kolo před tím, aby na něm někdo neodjel. Bicykl pořád půjde odnést, případně se povolí rychloupínák a vyhodí kolo i s kotoučem. Větší ochranu proto nabídne druhý zámek s klasickým metrovým ocelovým lankem, které provlečete ráfkem, rámem a nějakým stojanem nebo zábradlím. (Ponechme stranou, že lanka též nejsou nejodolnějším řešením.)

Zámek je voděodolný (mokré prsty ovšem mají problém se čtečkami) a na jedno nabití vydrží až tři měsíce. Pak jej stačí zapojit na hodinu do sítě, aby opět nabral šťávu. Potěší, že Walsun se spoléhá na oboustranný konektor USB-C. Odemknutí prý trvá jen půl sekundy.

TEST: Elektrická koloběžka Evolveo ES-LR1

CS24

Koho novinka zaujala, ten může nápad podpořit na Kickstarteru, případně si tam produkt rovnou koupit. Nejrychlejší zájemci mohou brzdový zámek získat za 59 dolarů a lankový za 69 dolarů, dispozici jsou i zvýhodněné sady. U komerčně dostupných verzí budou cena dvojnásobné. Doprava je do celého světa zdarma, expedice proběhne v dubnu 2020.

TIP: Odemkněte si dveře na dálku: Netatmo představilo chytrý zámek a klíč