Hlavní navigace

Want Greater Samael: žihadlo na 4 GHz

9. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vnější pohled

Sestava Want Greater Samael je umístěna v prostorné skříni Thermaltake Xaser VI Mx. Ta má dostatečně extravagantní vzhled, který ocení právě hráči, pro něž je sestava určena především. Za předními dvířky se ukrývá DVD vypalovačka. Bohužel zde nenajdete čtečku karet, která by měla u dnešních sestav být téměř samozřejmostí.

Přední konektory nenajdete u této skříně klasicky na předním panelu, ale nahoře. Zde se také nachází vypínač a tlačítko reset. K dispozici máte audiokonektory, dva USB porty a jeden eSATA. Pro toho, kdo má počítač umístěn vedle stolu na zemi, je to určitě přínosné, kdo má počítač zabudovaný, má smůlu. Ke konektorům se nedostane.  

Na zadní straně nenajdete nic převratného – konektory základní desky a od grafické karty a zdroje. Výrobce naštěstí zvolil poměrně vybavenou základní desku Asus P5Q Pro, takže vám nebude chybět žádné důležité rozhraní. Své místo zde má digitální výstup ze zvukovky (cinch) i rozhraní FireWire. eSATA je dostupná skrze horní panel.

Pravá bočnice je z velké části perforovaná. Díky tomu by mělo docházet alespoň k částečnému ochlazování základní desky i z její zadní strany.

 

Příslušenství, parametry

Příslušenství, základní info

Společně se sestavou dostanete i originální tričko Want, originální DVD Windows Vista, laserovou myš A4Tech a drátovou klávesnici Chicony. Myš padne velmi dobře do ruky, pro hráče má ideální neklouzavý povrch a dostatečnou přesnost.

Klávesnice Chicony oplývá řadou přídavných tlačítek, které jsou podle skupin rozdělena na multimediální, kancelářské a systémové. Samotné hlavní klávesy mají poměrně vysoký zdvih a na psaní na této klávesnici si to chce trochu zvyknout. Velký problém s ní budete mít při přechodu z notebooku, kde je zdvih naopak velmi malý. Při psaní není klávesnice nijak přehnaně hlučná a klade přiměřený odpor.

Vnitřní uspořádání, hlučnost, rozšiřitelnost

Vnitřní uspořádání

Výrobce nás v tomto případě velmi mile překvapil transportním balením. Vnitřní prostor byl vystlán vzduchovými polštáři a bublinovou fólií, aby nemohlo ani při nešetrném zacházení přepravní službou dojít k vylomení grafické karty nebo chladiče procesoru.

Vnitřnímu uspořádání také nebylo moc co vytknout – všechny kabely bylo vzorně vyvázány a nikde nic nepřekáželo.

 

Hlučnost

Hlučnost sestavy byla na počet osazených větráků poměrně nízká. Za největší zdroj hluku šlo označit zdroj, kde se točily dva 8cm větráky. Nejednalo se však o nic zásadního a zdroj jen mírně vyčníval nad jinak tiché větráky Noctua NF-S12 (přední a zadní) a 12cm Enermax na chladiči procesoru. K velkému leknutí však vedlo občasné mohutné odfouknutí Radeonu, který svůj větrák jednou za čas pustil na sekundu na maximální otáčky. V zátěži se nejvíce projevovala grafická karta a při hraní se počítač za tichý označit rozhodně nedal. Na druhou stranu při hraní člověk ticho moc neocení a raději se ponoří do děje hry doplněného burácením subwooferu a satelitních reproduktorů.

Rozšiřitelnost

Po stránce rozšiřitelnosti můžete od počítače očekávat hodně. Kromě grafické karty zde není žádný jiný slot obsazen, místa pro pevné disky i optické mechaniky je také dost. Vzhledem k naddimenzovanému chlazení nebudete mít ani při zahuštění skříně s teplotami problémy.

   

Testy procesoru

Testy procesoru

V porovnání s testovanou sestavou najdete dvě referenční sestavy, které jsme projely stejnými testy. Cenová hladina první sestavy se pohybuje kolem 20000 Kč, v případě sestavy dvě kolem 31000 Kč. Jejich přesné konfigurace jsou pak následující:


 

Nyní se již můžete vrhnout na zkoumání jednotlivých grafů. Want nabízí vynikající výkon v případě jedno a dvouvláknových aplikací, kde s přehledem překoná i Core i7 920. Jakmile ale aplikace využije více vláken, ztrácí i přetaktované Core 2 Duo E8400 dech a na Core i7 ztrácí. V případě Wantu byl procesor přetaktován na rovné 4 GHz. Paměti pak běžely na 890 MHz při časování 4-4-4-15-2T. Sestava tak byla vyladěná na velmi dobrý výkon.

Testy pamětí a pevného disku

Testy pamětí a pevného disku

Stejně jako procesor, byly přetaktované i paměti. Zde je reprezentovaly dva 2GB moduly DDR2-800 OCZ Reaper X, které byly přetaktované na 890 MHz při časování 4-4-4-15-2T. Také proto podávaly o poznání lepší výsledky než paměti v první referenční sestavě, které byly taktovány sice na 900 MHz, ale při časování 5-5-5-15.

Want na tom byl velmi dobře i v případě pevného disku. Ten zastupoval 640GB Western Digital ze série AAKS.

Herní výkon

Herní výkon

Grafické karty testujeme v několika hrách i syntetických testech 3DMark Vantage a části PCMark Vantage. Všechny hry jsou testovány ve dvou nastavení při rozlišení 1680 × 1050, které bude mít na svém monitoru zřejmě většina uživatelů. V prvním průchodu jsou hry testovány bez antialiasingu, v druhém průchodu se zapnutým čtyřnásobným vyhlazováním hran. V případě hry World in conflict se testuje ve dvou nastaveních kvality. V grafech najdete v referenčních sestavách osazené grafiky GeForce 8800 GT a GTX 280.

V sestavě Want najdete nainstalovaný Radeon HD 4870 od firmy Gigabyte. Ten má oproti standardu mírně zvednuté takty jádra na 780 MHz. Stejně tak je přetaktovaná i paměť na 1090 MHz. Díky přetaktovanému procesoru i grafice si Want vedl skutečně velmi dobře. Většina her nedokáže potenciál vícejádrových procesorů využít a tak zde výkon Core i7 v druhé sestavě přichází vniveč.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET. Najdete zde také dílčí výsledky testu PCMark Vantage.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Chladič Thermalright Ultra-120 eXtreme odvedl vynikající práci a přetaktované E8500 na 4 GHz zvládl uchladit zcela bez problémů. Teplota v jádře byla dokonce nižší, než u přetaktovaného C2D E7200 na 3,5 GHz s chladičem Noctua.

 

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Procesor zatěžuje Prime95, grafickou kartu ATITool a pevné disky test zahoření z Everestu. Spotřeba je odečtena z wattmetru až po jejím ustálení, ke kterému dochází až po několika minutách plné zátěže.

Vzhledem k přetaktování nebyla sestava žádný spořílek a bez zátěže se řekla o více než 150 W. V zátěži se pak spotřeba přehoupla přes 250 W.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Počítačová sestava Want Greater Samael je velmi dobře vyvážená i vyladěná. Procesor, grafická karta i paměti jsou již od výrobce přetaktovány na své bezpečné maximum, které vám přinese velmi příjemný výkonnostní nárůst. Také při volbě jednotlivých komponent vsadili tvůrci na osvědčené značky a jejich série.

Cena se někomu může zdát zpočátku trochu vyšší, ale po nacvakání konfigurace do nějakého běžného e-shopu zjistíte, že si výrobce za sestavení, zahoření a přetaktování vzal přibližně 1000 Kč, což není zrovna mnoho. Přímo se zde nabízí srovnání s legendárními počítači od FOX Computers, které za dobu své existence nasbíraly nepřeberné množství ocenění. V porovnání s nimi Want na svém lesku příliš neztrácí a v podobné konfiguraci jako FOX Factor X2 stojí o přibližně osm tisíc méně.

Want své počítače dodává s klasickou dvouletou zárukou, kterou bohužel zatím nejde rozšířit. Jak nás ale ubezpečili zástupci společnost, i na tomto se již pracuje a v dohledné době by měla být za příplatek nabízena delší záruka.

+ kvalitní komponenty
+ přetaktování v ceně
+ vyvázání kabelů
+ výkonné chlazení
+ v idle tichý chod
+ příprava na transport
+ přijatelná cena

- větrák Radeonu si občas silně odfoukne
- chybí čtečka karet
- umístění předních konektorů
- vzhled nemusí vyhovovat všem
- pouze běžná záruka

Za zapůjčení sestavy Want Greater Samael děkujeme společnosti InterComp.

MMF24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků