Hlavní navigace

WD: máme 320 GB na plotnu!

24. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Western Digital v hustotě zápisu překonává Seagate (ale ne Samsung) a ohlašuje 320 GB na jedinou plotnu pevného disku. To znamená jediné: budete mít šanci koupit 320GB pevný disk s jedinou plotnou, a třeba se dočkáme i zajímavé kapacity jako 640 GB (dvě plotny).

Jinak by totiž zvolená kapacita byla trošku nešikovná: na 500GB disk byste potřebovali stejně dvě plotny, na 750GB zase tři a na terabajtový pak čtyři. A proč se vůbec těšíme z velké kapacity na plotnu? Méně ploten obecně znamená menší hlučnost a menší zahřívání. Vyšší hustota zápisu pak s sebou nese vyšší výkon.

Zkrácený text originální tiskové zprávy Western Digital:

 

Technologie společnosti WD, která je základem již dodávaných 2,5palcových pevných disků, umožňuje dosáhnout u disků velikosti 3,5 palců kapacity 320 GB na plotnu. Růst kapacity je výsledkem trvalých investic do vývoje nových technologií.

LAKE FOREST, Kalifornie/Praha – 24. ledna 2008 – Společnost WD oznámila zahájení sériových dodávek 3,5palcových pevných disků své řady WD Caviar založených na technologii 320 GB na plotnu. Nyní je tedy dosažena nejvyšší plošná hustota záznamu na trhu i u 3,5 palcových disků (text tiskové zprávy WD zřejmě nepočítá se Samsungem, poznámka redakce).

2,5palcové pevné disky řady WD Scorpio s kapacitou 160 GB na plotnu (a celkovou kapacitou 320 GB) dosahují nejvyšší hustoty záznamu na plotně a jsou na trhu již od října 2007.

Hossein Moghadam, technologický ředitel společnosti WD, k tomu říká: „Naše technologie s hustotou záznamu 250 gigabitů na čtvereční palec již spolehlivě slouží našim zákazníkům na trhu pevných disků formátu 2,5 palce a nyní ji mohou začít využívat i zákazníci na trhu 3,5palcových pevných disků pro osobní počítače a další produktové oblasti.“

CS24

Pevné disky WD Caviar s počáteční kapacitou 320 GB jsou k dispozici okamžitě. Technologie hustoty záznamu 320 GB na plotnu se bude využívat v produktových řadách WD pro osobní počítače, servery, spotřební elektroniku a externí pevné disky a v průběhu tohoto kalendářního roku přibudou i další kapacitní provedení.

 

Autor článku